ИН4С

ИН4С портал

Генерални секретар Владе: Нестала документација о кредитима и становима функционера бившег режима

Осим у згради Владе, документација се ових дана тражи и у Министарству одбране, ресору који је водио бивши предсједник Комсије за стамбена питања Предраг Бошковић

Божо Милоњић

Из Генералног секретаријата Владе нестао је добар дио документације који се односи на додјелу станова и кредита под повољним условима функционерима, сазнаје Дан.

Осим у згради Владе, документација се ових дана тражи и у Министарству одбране, ресору који је водио бивши предсједник Комсије за стамбена питања Предраг Бошковић.

Да документације нема Дану је потврдио генерални секретар Владе и садашњи предсједник Комисије за стамбена питања Божо Милоњић, који наводи да су нашли закључке, одлуке и рјешења, али, како истиче, „нема најбитније ствари, захтјева и пропратног материјала, који је полазна основа да неко аплицира за стан”.

Он каже да су ти захтјеви кључни јер се тако доказује да ли неко има некретнину или нема, те да ли има право на помоћ од државе.

“Те архивске грађе нема и то указује да су станови дијељени без провјера. Обратио сам се бившем предсједнику комисије Бошковићу, који ми није одговорио. Сада имам само половичну документацију”, казао је Милоњић.

Он истиче да се из доступних докумената не може закључити како је неко добио стан или кредит, јер су у питању штури акти.

“Сачекаћу да ли ће у наредним данима Бошковић одговорити, а ако не буде иницираћу кривични поступак против одговорних, јер неко мора одговарати за нестанак документације”, наводи Милоњић.

Он истиче да нова Комисија за стамбена питања тренутно утврђује како су у периоду од 2016. до 2020. радили њихови претходници, у којем саставу и какве су одлуке доносили.

“Кад смо сазнали ко су чланови, приступили смо прикупљању архиве и наишли смо на проблем, јер смо од архивске грађе затекли само одлуке и рјешења у Управи за имовину, у згради Владе поједина рјешења, али нијесмо нашли кључно и основно захтјеве корисника стамбених јединица и доказе које су прилагали. Гдје су ти документи не знам и зато сам од Бошковића тражио податке. Уколико не буде те архивске грађе, а свакодневно се од нас од НВО, посланика и појединица траже подаци, мораћу да предам кривичну пријаву да се види да ли је неко злоупотријебио положај и о томе обавијестити тужилаштво”, навео је Милоњић.

Он истиче да је број рјешења огроман и да носе степен тајности интерно, која се још неће скидати док се не скупи комплетна архивска грађа.

Милоњић каже да су тренутно у немогућности да одлучују о захтјевима за додјелу станова, те да то не могу радити док не виде како се до сада радило.

“Преиспитаћемо сваку додјелу станова и уколико нађемо да је неко добио стан, а да на то није имао право покренућемо кривичну пријаву против бившег предсједника стамбене комисије Предрага Бошковића”, закључио је Милоњић.

Бившој влади је пред сам истек мандата предат предлог измјена законодавства које је припремила Радна гупа за преиспитивање правног оквира којим је уређено питање рјешавања стамбених потреба функционера и државних службеника и намјештеника, а који је претходна извршна власт урадила у сарадњи са Агенцијом за спречавање корупције (АСК).

Предсједник Савјета АСК Момчило Радуловић казао је за Дан да су су спремни да са новом владом размотре предложени текст и измијене га у случају да је потребно.

“Циљ измјена закона је да се отклоне могућности злоупотребе, корупције и међусобних утицаја једне гране власти на другу због разних повољности”, казао је он.

Дан је имао увид у закључке радне групе, којима је предложено да се избришу три члана Закона о одржавању стамбених зграда, дефинише правни основ за доношење подзаконских аката којима се уређују питања рјешавања стамбених потреба функционера и државних и локалних службеника и намјештеника.

Радна група је предложила да Влада, односно јединица локалне самоуправе, ближе пропише начин планирања, критеријуме и поступак додјеле средстава за стамбену подршку. Навели су да се стамбено питање може рјешавати за лица са занимањем које је недостајуће и од интереса је за државу, односно јединицу локалне самоуправе, као и лица са већ доказаним посебним знањима, вјештинама и компетенцијама за вршење послова од посебног интереса за орган, организацију и установу, уз поштовање принципа транспарентности.

Радна група је тражила успостављање регистра, односно базе података о ријешеним стамбеним, те да службеник или функционер има право да само једном користи помоћ.

Један од предлога је био да се станови прије свега дају на кориштење, па тек он да се размотри могућност продаје.

Функционери треба да дијеле судбину народа

Предсједник Управног одбора НВО ЦеМИ Златко Вујовић каже за Дан да треба хитно реаговати и преиспитати све додјеле повољних кредита и станова за функционере, јер не види разлог зашто би једна фупа људи била у повлаштеном положају.

“Можда се припрема терен да за нову власт важе иста та правила, али не постоји разлог да јавни функционери буду у бољем положају него грађани. У реду је направити програм ккао што је 1.000+ да се рјешавају стамбена питања, па да на њима могу учествовати и функциоенри и државни службеници. Функционери треба да дијеле судбину грађана, јер ће их тада најбоље разумјети”, истиче Вујовић.

Он је навео да приходи појединих функционера нијесу толико велики да могу лако ријешити стамбено питање, осим ако се не баве неким додатним пословима, чија је законитост можда и упитна.

“Можда треба размотрити модел да држава гради станове, да се тако помаже грађевинарство и привреда, да цијена станова буду само трошкови градње и тако расте привреда и рјешавате битно питање за грађане”, каже Вујовић.

Прочитајте још:

Миљанић: Чишћење „фантома“ почињемо од Никшића; Демократе и УЦГ: Брже и ефикасније до сређеног бирачког списка

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

23 thoughts on “Генерални секретар Владе: Нестала документација о кредитима и становима функционера бившег режима

  1. ПА НЕГО ШТА ЋЕ НЕГО ДА РАДЕ СВЕ ШТО РАДЕ!!
    НИКО НОРМАЛАН ИМ НЕБИ ДАО ЈЕДАН МИНУТ НА ВЛАСТИ А ВИ ИХ ДРЖИТЕ ПОЛА ГОДИНЕ..И КО ЗНА ЈОШ КОЛИКО ЋЕТЕ…
    СРАМОТА ШТА РАДИТЕ,
    БРУКА И СРАМОТА

    11
  2. Onda se neki ljute kad im se kaze da je Crna Gora sprdnja od drzave.Vjerujte da i africko zulu pleme ima nekakvu arhivu dje cuvaju vazna dokumenta, samo u ojadjenu mrco goru nidje jednog papira nema.E, tuge od drzave.

    8
    1
  3. ШТА СЕ ЧУДИМО? ОНИ СУ СВЕ СВОЈЕ ГЛАСАЧЕ КУПОВАЛИ НА НЕКИ НАЧИН! ЗАТО СУ И ОПСТАЈАЛИ ТАКО ДУГО! СВИ СУ ИМАЛИ ДЕБЕЛИ ИНТЕРЕС,НЕ МАЛИ! ТРЕБА ВРЕМЕНА,ТЕК СЕ ОТКРИВА!

    7
    1
  4. Nestaju ajde a kako to eksperima da nestanu dokumenta.Eksperti nesposobnih na čelu sa krivom kapom nek vam katana pomogne ?????

    9
    1
  5. uhapsi li Abazović brata šiptara zbog zastave dviju tuđih država? Oće li bit zakon isti za sve, Abazoviću? Ah, pa da, tebi to nisu tuđe države…

    10
    1. Albanci kao nacinalna manjina imaju pravo na osnovu Ustava da isticu albansku zastavu saglasno zakonom o isticanju nacionalnih simbola.TO sto Srbi u CG nece da su nacionalna manjina pa i oni da na isti nacin isticu tako, da imaju svoje skole, nastavu na svom jeziku u skladu sa Ustavom i zakonom to je problem Srba u CG i stranke koja ih po mom misljenju pogresno zastupa i vodi.

      6
      1
  6. Нема чисте документације,онда прогласите станове нелегално додијељеним и вратите их држави.Све је једноставно,ништа није компликовано.Почните узимати од фукаре која је непочинствима ,под изговором заслуга за државу добијала станове тако што је чинила штету против народа и државе.

    18
    1
  7. Ухапсите одговорне,и обавезно задужене за архиву.У истражни,док се не открије,па макар били годинама у истражни.Лооови из Монтепркна ће морати да доказују све лоповлука,и обавезно контролисати родбинске и кумовске везе.Ево рецимо ћерка аХраповића која учи медицинску у ПГ,на туђа имена има два.скуооцјена аутомобила која вози….Дајте мало размишљајте,ако нећете мијењаћемо вас.што прије.

    18
  8. Momo Radulovic, Visa poslovna skola Bg, diploma se prodavala za 2000 eur, ostao je duzan i Bogu i narodu. Izdavao kucu UNHCR, ubacio se preko guzice kod stranaca i pocinje karijera ovog nesoja svinjskog. Ta ljiga evo 20g izigrava evropljanina u CG i on je predsjednik ASK, hahahahh, ludnica.

    17
  9. Ovo je leteci cirkus Monti Pajtona sto neko rece u prevodu sprdate se sa drzavom i DF biracima,a ostali su milovi privjesci i samo se lopovluk legalizuje.DF mora izacib iz ove vlade jer ovo je gore nego da markovic vodi vladu.

    14
    4
  10. Питајте чистачице у влади оне ће вам рећи колико су радиле на релацији канцеларије – контејнер! Све је уништено машином за сецкање папира!

    27
  11. makli ste je vi zajedno sa Milom … Vi ka da smo svi ludi pa ne vidimo da preshednik preko vas cisti svoje lopovske kumove i prijatelje . Sklopili ste vi pakt ne boj se . Iffffff on da vas pusti da dobijete na izbore a da in ne pokrade . Sve se vi ovo igrate sa narodom , sram da vas bude

    22
    3
  12. Iz ove nase nesrecne vlade sve nesti cekaju,mole i nadaju se u postenje lopova koji su do sad opustosili Cg.Nema srece dok DF ne preuzme stvar u svoje ruke

    23
    3
  13. Само они да не нестану,… Држ-те- их…
    За паре и станове, за лажи и преваре, за пасоше и личне карте,…
    Пс. Узети им пасоше.

    25
    1
  14. Zastiđe! Koje prosipanje pameti! Je li drz. sekretar pokrenuo krivični postupak za uništavanje/sakrivanje dokumentacije? Naravno da nije. Svaka im je rabota ovakva, jeftino politikanstvo.

    29
    2

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *