ИН4С

ИН4С портал

Секретеар МПНКС Анђелић: У сарадњи са Општином Улцињ договорено формирање Комисије за заштиту зидина

1 min read

фото: приватна архива

Поводом обрушавања дијела зидина у старом граду у Улцињу, државни секретар Министарства просвјете, науке, културе и спорта Мирослав Анђелић присуствовао је Радном састанку, посвећеном утврђивању стања и договору о даљим активностима које је потребно спровести, како би се санирало стање зидина Старог града Улциња.

Састанак је организовала Национална комисија за Унеско која дјелује у склопу Министарства просвјете, науке, културе и спорта, а њему су присуствовали и предсједник општине Улцињ, директор Управе за културну баштину, директорица Центра за конверзацију и археологију, представник Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма, представници Универзитета Црне Горе, као и стручњаци из националних и локалних институција културе.

 „Министарство је одмах покренуло иницијативу утврђивања стања, санације и спречавања процеса даљег одроњавања зидина Старог града у Улцињу. Зато је у сарадњи са Општином Улцињ договорено формирање Комисије за заштиту зидина. У склопу ње биће спроведене интензивне активности како бисмо заштитили једну од најстаријих архитектонско-урбанистичких цјелина на Јадрану а која је сада у запуштеном стању”, поручио је државни секретар Анђелић.

На састанку је поручено да је потребно спровести низ хитних мјера како би се спријечила евентуална даља деградација културног насљеђа које је интегрални дио овог простора. Један од закључака је и да је је проблем настао највећим дијелом због прекомјерне урбанизације Старог града и интервенција у простору које нијесу у складу са постулатима заштите културног насљеђа.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *