ИН4С

ИН4С портал

Бајден оптужио Русију: Наносите штету нашим трансатлантским односима

1 min read
Амерички предсједник Џозеф Бајден је наступајући на Минхенској конференцији о безбједности оптужио Русију да покушава да нанесе штету трансатланстким односима САД и њених савезника.

Фото: AP/Patrick Semansky

Амерички предсједник Џозеф Бајден је наступајући на Минхенској конференцији о безбједности оптужио Русију да покушава да нанесе штету трансатланстким односима САД и њених савезника.

„Сви знају да Русија покушава да ослаби `европски пројекат`, као и наш савез НАТО јер јој је лакше да застрашује поједине земље него да преговара са уједињеним трансатлантским савезом“, рекао је он, пренио је Спутњик.

Бајден је истакао и да не жели да врати свијет у ситуацију налик Хладном рату. „САД преферирају мир у којем би сви могли да бирају свој развојни пут без пријетње силом“, нагласио је.

Такође је рекао и да се Америка поново вратила на свјетску сцену и истакао да је сарадња са европским партнерима „камен темељац“ спољне политике Вашингтона.

„Желим свима да се обратим – Америка се вратила! Трансатлантски савез се вратио, нећемо се освртати уназад“, рекао је Бајден.

Амерички предсједник је нагласио и да је савез САД и Европе кључна ствар у односима те двије стране када је ријеч о свјетској политици.

Поред тога, амерички лидер је потврдио да је Америка привржена осигуравању безбједности свих чланица НАТО-а као што то налаже и њена оснивачка повеља која подразумијева да напад на било коју чланицу представља напад на цјелокупну Алијансу.

Позив европским партнерима да се боре против Кине

Бајден је рекао да амерички и европски партнери треба да се „боре против Кине играјући по другачијим правилима“.

„Конкуренција са Кином биће оштра. То је оно што очекујем. И то је оно што поздрављам“, рекао је Бајден, пренио је Спутњик.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

13 thoughts on “Бајден оптужио Русију: Наносите штету нашим трансатлантским односима

  1. Овај је будала… Бајо брате, зашто вечћ једном не нападнете Русију и Кину и завршите причу. Ви то можете… Од сталног клапарања нема користи. …

  2. Zar kod nas ne postoji poslovica : Vuk dlaku menja ali ne ćud. Kako su radili pre četiri godine sad su nastavili gde su stali. Žalosno i tužno da se nemože živeti bez ovakvih ljudi. Imaćemo mnogo više sukoba ali treba se nadati da će se baviti sa onima koji će znati da odgovore adekvatno.

    11
  3. Он је сигурно луд овако сваки дан не само данас. Мрш сотоно. Ви сте за мир у свијету, ма немој ми рећи.

    15

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *