ИН4С

ИН4С портал

Средити бирачки списак, укинути ББ адресе

1 min read

Гласање, илустрација

Повјерење у изборни процес је у великој мјери пољуљано и један од кључних задатака овог сазива парламента требало би да буде ударање темеља за повратак повјерења у изборни систем, сматра Милета Радованић, генерални секретар Грађанског покрета УРА.

То, како истиче за Дан, подразумијева измјене и допуне сета изборних закона који третирају избор одборника и посланика, финансирање политичких субјеката и изборних кампања, бирачки списак, пребивалишта и боравишта.

„Мора се као позитивно оцијенити то што се кренуло у поступак реформе изборног законодавства формирањем скупштинског одбора који ће се бавити том тематиком. Такође, у плану је и анализа Закона о личној карти и Закона о црногорском држављанству“, казао је он.

Скупштина, како је рекао, мора постати мјесто гдје ће се консензусом доносити одлуке које ће креирати изборне услове, а крајњи циљ је да сваке наредне изборе дочекујемо у фер и демократској атмосфери.

„УРА ће, као и до сада, бити конструктиван партнер, са жељом да избори буду рефлексија стварне изборне воље грађана. На тај начин враћамо повјерење грађана и самим тим повећавамо степен одговорности изабраних представника у парламенту“, казао је Радованић.

Посланик СНП-а Драган Вукић такође сматра да је враћање повјерења грађана у изборни процес неопходност, а у том правцу очекује да Влада у најкраћем року локалним самоуправама наложи нумерацију улица, јер, како истиче, недопустиво је да готово 300.000 бирача нема тај податак уписан у бирачки списак, односно да се воде на адресама са ознаком б.б.

„Потом треба приступити припреми и спровођењу пописа становништва по стандардима Еуростата, као основног и најважнијег контролног механизма за квалитетну провјеру бирачког списка. Нужно је и коришћење алтернативних извора података за контролу стварног броја становника и њихових адреса (базе мобилних оператера и кабловских оператера), слободан приступ политичких партија свим подацима који су дефинисани Законом о бирачком списку (члан 19) из бирачког списка о појединачним гласачима; слободан приступ матичној евиденцији о преминулим грађанима; измјена Закона о регистрима пребивалишта и боравишта и усклађивање резиденцијалног услова (за бирачко право) са земљама у региону и смањење услова за потврду резиденцијалног услова са двије на годину дана; повезивање базе података на граничним прелазима и коришћење података о уласку у Црну Гору као контролни механизам за потврђивање резиденцијалног статуса; на захтјев партија омогућити слободан приступ појединачним досијеима које су под контролом МУП-а везано за уписе у књигу држављана и провјеру управног поступка на основу кога је неко уписан у књигу држављана Црне Горе“, рекао је Вукић.

Он је нагласио да грађани засад немају информацију о раду Савјета за контролу бирачког списка, осим да треба да се формира и ко треба да га сачињава, а за непуних 17 дана имамо локалне изборе у Никшићу.

Црној Гори потребни општи избори

Милета Радованић сматра да на изборну вољу може утицати одлука Уставног суда којом се укида члан Закона о избору одборника и посланика којим је прописано да грађанин мора имати пријављено пребивалиште најмање шест мјесеци прије одржавања локалних избора како би имао право да бира и да буде биран.

„Након укидања овог члана појавила се оправдана бојазан од ‘селидбе’ ткз. сигурних гласова из општине у општину. Нарочито ако имамо у виду чињеницу да у Црној Гори немамо опште изборе, односно одржавање избора на свим нивоима у једном дану. Управо на овај начин може се утицати и мијењати стварна изборна воља грађана, посебно ако узмемо у обзир величину појединих општина у нашој држави“, истакао је Радованић.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

6 thoughts on “Средити бирачки списак, укинути ББ адресе

  1. Ako gledamo rezultate nove vlasti ,nema nista od svega sto je potrebno za brze i korenite reforme.Sve će ostati na nivou lepih želja !U realnosti,stara vlast i dalje vuče poluge,sprečava promene,nameće smernice,sprečava istrage i reforme.Nova vlast NIJE napravila proboj ni na jednom planu !

  2. Ovo je NAJVEĆI PROBLEM, bravo Mileta, u Nikšiću se svaki dan vrše prijave boravka novih brijača, niko ne raeaguje..Predsjednik OIK Rade Perišić, inače penzioner, već 15 god. na toj funkciji…
    Vlada ništa nije uradila da ovo zaustavi.
    Najgora ministarka do sada ubjedljivo gosp. Srzentić, ko nju predloži premijeru i šta ona radi….?Za koga radi?!

  3. Tresla se gora rodio se mis u prevodu gdje je ura upetljana tamo se nista jos nije uradilo i nakon 6 mjeseci jos nisu ni poceli nista radit a ovo je za DF bilo jedno id navaznijih pitanja jer je drps na ovaj nacin dobivao izbore.Nije mi jasno da pravnici iz nove vlasti nisu mogli sprijeciti ovu prljavu odluku milovog ustavnog suda pred izbore u niksicu.Realnost je jasna da je malo uradjeno i pitam se zasto???????

  4. Не вјерујм да ћете укинути бб адресе,па ми сви који мживимо на село имамо бб адресе,јер поштари позанју свакоју кућу,а ви грађани имајте бројеве,од када сам рођен живим на бб адреси и сви који живе на село,привилегија или не ,није важно а ви који имате по неколио адреса И ЛИЧНИХ КАРАТА ТРЕБА ДА СЕ ПРЕИСПИТАТЕ!
    ББ адреса је знак самостлности ,посједовање имања и куће ,е сад је вама нампало и то да укините,а иза рата су комунисти све куће ствили под бројевима питамо се зашто,тако ако би се само ти бројеви простудирали а њих сам гледао и то још увјек има и данас кроз сеоцака подручја врло је интерсанто писано на праг од авлије црни бројеви па исправљани,треба погледати што пише у кљиге Удбе,у почетку бројеви да се зна ,касније комшија као личан мјера предострожности,а нијесу све куће пописивали,само неке,интресанто,и ево послије 70 година опет бројеви,хм интерсанто гдје је наша свијест,увјек издај и шпијуни,вјероватно је и народ такви,или ко ће му га занти,само Доамћи издајниц!

    1. Nikola, da te podsjetim a čudi me da ne znaš to. Do 1941. svaka kuća u Katunsku nahiju imala je broj, npr. N.Zec, selo Bigovo br.5, Zadnja pošta..ta i ta…
      Najveće su prevare sa bb adresama, to ni u Africi više nema..BB…?!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *