ИН4С

ИН4С портал

ЕУ жали због отварања амбасаде Косова у Јерусалиму

Илустрација

Европска Унија (ЕУ) жали због одлуке Косова да се разиђе са европским ставом по питању Јерусалима, рекао је за Радио Слободна Европа (РСЕ) један портпарол ЕУ реагујући на званично отварање амбасаде тзв. Косова у изралеском граду Јерусалему.

Овај бриселски портпарол, чије је име познато редакцији, подсјећа да је Косово* означило да су евроинтеграције стратешки приоритет државе и упозорава да се од Косова* очекује да дјелује у складу са тим опредељењем.

Сви дипломатски кораци који би могли довести у питање заједнички став ЕУ о Јерусалиму представљају озбиљну забринутост и жаљење„, подвукао је овај портпарол.

Брислески званичници подсећају и да је став ЕУ добро познат, да се све амбасаде држава чланица Уније, као и канцеларија делегације ЕУ у Израелу, налазе у Тел Авиву.

Израел и Косово* су 1. фебруара успоставили дипломатске односе, након одлуке о признању која је утврђена Вашингтонским споразумом, потписаним 4. септембра 2020. године.

Европска Унија се у више наврата супротставила отварању амбасаде тзв. Косова у Јеруслиму, сматрајући да статус Јерусалима за ЕУ није ријешен.

Недавно је и Чешка, чланица ЕУ, отворила канцеларију амбасаде у Јерусалиму. Упитани да ли ће након тог поступка једне земље чланице, Унија наставити да тражи од Косова* да промијени одлуку о сједишту амбасаде у Израелу, званичници ЕУ су изјавили:

У вези са одлуком Чешке да отвори просторије описане као јерусалимска канцеларија своје амбасаде у Израелу, подсец́амо на резолуцију Савјета безбиједности Уједињених нација 478 из 1980. године, у којој су позване све чланице УН да повуку своје дипломатске мисије у Израелу из Јерусалима. Све амбасаде држава чланица ЕУ, као и Делегација ЕУ у Израелу налазе се у Тел Авиву„, поручили су портпароли ЕУ.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

2 thoughts on “ЕУ жали због отварања амбасаде Косова у Јерусалиму

  1. Ovo nam je za nauk da nikada ne odustanemo od Rezolucije SB 1244. To nam je ostalo i to ćemo potrzat’ vazda kada nam sole pamet.

  2. Па шта Ви ФУКАРЕ једне жалите , ово је ваше чедо које ће и вама доћи главе .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *