ИН4С

ИН4С портал

(ФОТО) Маркуш: Митрополија је власник Цетињског манастира; присталице НВО ЦПЦ обмањују јавност

1 min read
Угледни публициста и некадашњи градоначелник престонице Цетиње Јован Маркуш изнио је доказ да је власник Цетињског манастира од оснивања 1484. године па до данас - Управа Цетињског манастира, односно Митрополија црногорско-приморска!

Илустрација: Његош и Цетињски манастир

Група Цетињана поднијела захтјев да парламент престонице Цетињски манастир преда НВО ЦПЦ. У захтјеву се наводи да је на основу листа непокретности 951, КО Цетиње, Цетињски манастир „Свети Петар“ својина престонице у обиму права 1/1.

“Испуњавањем нашег захтјева успоставља се мир, слога, међусобно поштовање, хришћанска љубав, разум, истина, чување људских права и успоставља читав један вијек, погажена историјска правда”, тврде подносиоци захтјева.

Ипак, угледни публициста и некадашњи градоначелник престонице Цетиње Јован Маркуш изнио је доказ да је власник Цетињског манастира од оснивања 1484. године па до данас – Управа Цетињског манастира, односно Митрополија црногорско-приморска!

Рјешење о власништву

„Ово је документ из комунистичког времена од 3. јуна 1961. у коме јасно пише да је власник Цетињског манастира – Управа Цетињског манастира.“, истакао је Маркуш још крајем 2020. године.

„Ово је документ државне институције тј. Завода за заштиту споменика културе НР Црне Горе и потписао га је тадашњи директор Завода, рођени Цетињанин, покојни Вељко Шуња Ђурић, тако да су сви они који су тврдили другачије, обмањивали и лагали грађане у Скупштини Црне Горе.“, категоричан је Маркуш.

Прочитајте још:

Група Цетињана поднијела захтјев да парламент престонице Цетињски манастир преда НВО ЦПЦ

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

13 thoughts on “(ФОТО) Маркуш: Митрополија је власник Цетињског манастира; присталице НВО ЦПЦ обмањују јавност

  1. meni uopste nije jasno zasto se polemise sa ovim unijatama i bezboznicima oko Srpskih manastira iz 1400-te godine i ovim komunistickim papirima sto su oni upisivali i odredjivali i ovi i njihov tito i miras nisu tad ni postojali ali idu pod ruku sa mnogom gologuzijom sto ih je tito izmislio i samo da im je krasti od Srba kako materijalno tako duhovno.Ovo je izuzetno opasno jer sad drzava ne funkcionise i ovi mogu nasilno zauzeti manastir i poslije toga samo dragi bog zna sta se moze desiti.

    10
    3
    1. Sad „mašu“ A obim jer je bina priča da je to bilo na u komunističko vrijenr ns Državu a da je 90′“ neko pod uticajem Crkve to prtšrsvio… Evo vidimo da nije

  2. @Андрија

    Јован Маркуш је жива легенда.
    А ваш цеињанин Јово Капа је рекао да је на ЦТ послије одласка солдата Приција Бирија остало око 700 талијанских копилади.
    Колико данас живи на ЦТ потомака талијанских окупатора?
    Јасно је зашто цетињани бурличу: E viva Montenegro!

    35
    4
  3. Не разумем лажну скромност удружења грађана ЦПЦ. С обзиром да се крсте левом руком,и да више нагињу монтенегринима,требали би од Ватикана да затраже да им се преда Цела Ватиканска држава на коришћење,а Папу који је оперисан заменио би Мираш.

    34
    3
  4. Маркуша Јована,монтегрини и милогорци очима не могу да виде!Шупковић,ни његово име у уста неће да узме да се не би“испраљао“Њега и Стаматовића заобилази у великом кругу

    50
    3
  5. Je li jači dokumenat uprave za nekretnine ili zavoda za zaštitu spomenika? Pa zbog upisa u ovu prvu DPS je donio zakon koji je izazvao litije. Dakle mora se SPC izjasniti priznaje li upise u katastru ili ne?

    17
    3
  6. Polako te de…. Markušu viđećemo … čija je stoka toga je i planina u Cetinju niko vas ne podržava možda par doseljenika koje ste uvezli iz okolnih država

    9
    70
    1. Шта има да подржавају па није политичка странка!? Иду ли такви као ти неђе у цркву, на службу, причести ли се ико иђе?

      57
      2
    2. Polako ti Andrija, samo Cetinje su osnovali doseljenici i to, gle čuda, iz Starog Vlaha tj. Srbije!
      S’obzirom na ovu činjenicu, postavlja se pitanje:ko ste onda vi, odakle ste vi došli, gdje su vaši koreni, dragi Andrija?

      45
      2
      1. Srambasadora Monteprkna vlahovića izmrškali iz američke ambasade каже:

        Ovo ti je odlično, Andrija! Čija je st.ka toga je i Miraš. Čiji je Miraš toga je i Mirna. Čija je Mirna toga je i Skuterka. Čija je Skuterka toga je Božina šaner Čavor. Čiji je Božina toga je Kre.en Save Vujović. Čiji je Kre.en toga su i ostali kre.eni.

        20
        1
      2. Po Aškrabi područje Lovćdna su naselili srbi doseljeni sa Zelengore. Zelengora se se nekad zvala Crna Gora, pa otud i ime šire oblasti.
        A šta je se događalo u mozgovima ovih 10-ak hiljada bolesnika sam će ga dragi Bog znati.

        6
        1
  7. Hvala Gospodine Markus….
    Ove Cinjenice Moramo Ponavljati….
    Svim Upucenima i Neupucenima…. I Narocito, ONIMA….
    Kojima je Potrebno Obezbijediti Bezplatne Lekcije Citanja….
    Pa ce, Mozda, Nauciti Malo ISTORIJE I ISTINE….
    Koje su Proistekle Daleko Prije Njihovog Rodjenja….
    ONAJ KOME OTAC NIJE ZAVIJESTAO IMOVINU….
    NEMA PRAVO NA NJU…. ZAPADNI ZAKONI….

    52
    1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *