ИН4С

ИН4С портал

Од „бритве“ до „блитве“ у пар дана: Ђукановић пред монсињором Пецутом о међувјерском и међуетничком складу

Ипак, не сумњамо да је и монсињору Пецуту познато оно што зна већина грађана Црне Горе - да се, поново, Ђукановић непримјерено умијешао у послове Српске православне цркве, а не обрнуто, као и да је мир у Црној Гори сачуван упркос Ђукановићу, а не захваљујући њему.

Монсињор Пецуто и Ђукановић; фото: ЦдМ

Црна Гора ће опстати и мора бранити себе уз пуну свијест да је најважније очувати мир, стабилност, међуетнички и међувјерски склад, што су највеће тековине модерне Црне Горе, одбрањене у претходних 30 година искушења током којих је она била прибјежиште за припаднике разних вјера и нација, што сматрамо моралним капиталом којег се нећемо одрећи. Да би чували тај капитал, морамо чувати државу и сигуран сам да ћемо успјети, поручио је предсједник Мило Ђукановић у току опроштајне посјете мосињора Пецута.

Ваља се присјетити да је, не тако давно, Ђукановић покушао да „подржави“ светиње, те изразио намјеру да оснује „цркву“. Такође, прије свега пар дана покушао је да спријечи устоличење митрополита Јоаникија у Цетињском манастиру, покушавајући тако да са истомишљеницима суспендује право на слободу вјере највећој вјерској заједници у земљи.

Ђукановић је изразио „забринутост за обновљене ретроградне идеје у региону“ и указао на недавни догађај на Цетињу, „истичући да драматику тим догађајима не ствара вјерско, већ политичко питање и злоупотреба вјере у политичке сврхе”.

Ипак, не сумњамо да је и монсињору Пецуту познато оно што зна већина грађана Црне Горе – да се, поново, Ђукановић непримјерено умијешао у послове Српске православне цркве, а не обрнуто, као и да је мир у Црној Гори сачуван упркос Ђукановићу, а не захваљујући њему.

Није црногорски ако није српски; илустрација: ИН4С

Прочитајте још:

МВП о привођењу Секулић: Позива Вулина да престане са малтретирањем црногорских посланика

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

33 thoughts on “Од „бритве“ до „блитве“ у пар дана: Ђукановић пред монсињором Пецутом о међувјерском и међуетничком складу

  1. Није непознато да су светиње из Цетињског манастира јако занимљиве Ватиканцима. Замислите да се рука Св. Јована Крститеља којим је крштен Господ наш Исус Христос нађе у Ватикану! Колико би верника дошло да је види и целива и колико би прилога оставили! Право је чудо да је и даље у поседу наше свете цркве, али светиње чува Бог, а непомјаник се око њих мота.

    21
    1. Tamara, ikona Presveta Bogorodica Filermosa , Apostola Luke iz 46 godine , koja se nalazi u muzeju na Cetinju , smatra se u hrišcanstvu za nesto najvrednije i najsvetije što je stvorila ljudska ruka , jednom reči ,neprocenjivo ! Bila je u vlasništvu Malteških vitezova , da bi je kasnije izbegli Rusi u znak zahvalnosti za prihvatanje monarhista iz Rusije poklonili Aleksandru ll Karadjordjevicu , zajedno sa desnom rukom Svetog Jovana Krstitelja , obe relikvije su za vreme ll sv.rata sklonjene u manastir Sv. Vasilija Ostroškog , čak ni Geringova tajna služba nije mogla da ih pronadje , ali su ih pronašli komunisti i preneli u muzej na Cetinju gde su i sada bez ikakve pravne , svetovne i duhovne osnove !

      16
  2. Zaista, poslije svega ostaje da naša Crkva presavije tabak i podnese zahtjev za povratak imovine na Cetinju.
    Lijepo tužiti, u Strazburu, ako treba da se vidi šta je čije, da li Cetinje pripada manastiru ili manastir pripada Cetinju?!
    Znam da Crkvi nikada neće vratiti ono što je njeno ali je to prilika da se sve, što je bilo Crkveno, popiše i objavi, svaka zgrada, kuća livada, šuma.
    S’druge strane oni bi onda morali da se bave drugim stvarima, da se pozivaju na komunističke zakone o otimačini, a Evropa bi videla šta je čije.
    Htio sam reći, napad je najbolja odbrana!

    28
  3. A konačno ste se sjetili i vi ovoga „Milo blitva“! He he he, nadam se da će ga taj nadimak ispratiti i u Spuž gdje će moći da sadi blitvu, pored Katnićevog luka.

    41
  4. Vladi i Zdravku K. bi trebao da bude prioritet: sto prije razvlastiti Zlocinca Mila Djukanovica, privesti ga pravdi i DPS ce se vrlo brzo raspasti a takoddje ce sve tenzije izgubiti na intezitetu, ovako stalno ce da rovari do gradjanskog rata!

    42
  5. Тајно писмо ватикана, упућено је од Pape Pavla VI који је био на челу Римокатоличке цркве,
    28.децембра 1969. год., упућено преко изасланика Franciska Palovinetijana,
    тадашњем митрополиту црногорско-приморском,
    Данилу Дајковићу, да се затре српска црква , и поруши капела на Ловћену.
    Понуђена је милионска донација новца, да се изгради нови верски живот под капом Vatikana.
    Данило Дајковић је одбио понуду о покатоличавању Срба, и писмо проследио
    Светом синоду Српске православне цркве.
    У писму, Pavle VI, нуди , као најбоље решење, да се с Ловћена скине капела,
    смести у музеј или на Његуше, где, како се наводи, доличи и према историји и према народу
    који је изумро, да би почео нови живот, с новим обичајима и новим замасима,
    уз пуну подршку Vatikana… ,, Svima je jasno da sadašnji narod nema više ništa zajedničko
    sa nekadašnjim narodom, orijentisanim velikosrpskom ideologijom ,
    koja je zloupotrebila ovaj narod, koji, eto, može se reći, potpuno izumire. Novi narod,
    s novim navikama, i novim životom, narod je budućnosti,i novih pregnuća, pa je voljan Sv. otac
    papa da ovaj narod svesrdno pomogne i da ga povrati u pravu Hristovu veru.
    Zato je voljan i da uloži velika sredstva“.
    3 године касније, усташе, које су ушле 1945. године , прерушени у партизанске униформе,
    руше Његошеву капелу. Писмо се чува у музеју СПЦ.

    44
    1. @цобе,hajde,posto si dobro upoznat i informisan,hajde,radi sireg auditorijuma,objavi faksimil,ili ako je nemoguce onda bar cijeli tekst.Pozdrav,rode 🙂

      11
      1. Imate pismo objavljeno u celosti u ovom tekstu:
        OBAVEZNO PROČITAJTE – SVE ĆE VAM BITI JASNO: Pismo iz 1969. godine, kojim je započelo rušenje pravoslavlja u Crnoj Gori!
        7 septembra 2021

  6. Cekajte, je li ovo znojavi ili neki dvojnik. Ono od prije par dana i ovo danas je toliko dijametralno da to, iole ljudsko bice, ne moze uciniti.

    28
    1
  7. Jel Monsinjor ista rekao drugo ime dobar dan dovidjenja sbogom laku noc… ? MOZDA NIJE MOGA DOC DO RECI SLUSAJUCI PREDAVANJE O VERI VERSKOJ SLOBODI I PRAVIMA

    26
  8. А можда је монсињор дошао да га преслиша због неуспјеха! Зар монсињоров дон Збутега ди Катаро није био идејни оснивач тзв. „цпц“

    33
  9. Зашто злоупотребљава вјеру у политичке сврхе?
    Сам је рекао да то не треба чинити?
    Чини ми се, да Чивас још није извјетрио, не треба уносити прекомјерну дозу!

    27
  10. Zakon o slobodi veroispovesti donet krajem 2019 zapravo bio je Zakon o slobodnoj kradji i „privatizaciji“ crkvene imovine SPC u Crnoj Gori. Litije su odložile primenu ovog bezakonog Zakona. Takodje to je doprinelo porazu Milovog DrPS-a na izborima za Skupštinu Crne Gore krajem avgusta 2020. godine.
    U svetlu svega toga Cetinje je bila prilika da ostvare delić neostvarenog bezakonog zakona. Uzeti zajedno u razmatranje blokadu na Cetinju 04-05 septembra i najnoviji predlog Skupštine opštine Cetinje da je viševekovni cetinjski manastir vlasništvo grada Cetinja.
    Tvrdoglav kao mazga, da ne uvredimo mazgu.

    39
  11. О вјерској толеранцији прича Мило , а ради на стварању „државне “ религије и цркве и то на начин да би укра туђе,а поврх свега је некрст и атеиста. Баш ме занима да ли под вјерску толеранцију уписује и потпаљивање сукоба међ вјерницима различитих вјера и навођење више нациналних ентитета контра једног народа .Изрод.

    35
  12. Tvoj moralni kapital je konvertovan u dolare. Treba ga sacuvati sa tvoje tacke gledista a sa moje treba ga vratiti narodu Crne gore.

    49

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *