ИН4С

ИН4С портал

Сви клубови из власти подржали иницијативу за смјену Ђукановића

1 min read

Мило Ђукановић

Сви конституенти владајуће коалиције начелно су подржале иницијативу за смјену предсједника Црне Горе Мила Ђукановића, потврђено је „Дану“ из посланичких клубова владајуће коалиције.

Социјалистичка народна партија (СНП) упутила је посланичким клубовима Демократски фронт – НСД, ДНП, УЦГ, РП, Демократе – Демос – „Мир је наша нација“, Демократски фронт– Покрет за промјене (ПзП) и „Црно на бијело“ предлог за покретање поступка за утврђивање да ли је предсједник Црне Горе Мило Ђукановић повриједио Устав.

Предсједник клуба посланика ДФ-а Славен Радуновић саопштио је да ће потписати ту иницијативу.

– Наравно да ћемо потписати. То се не доводи у питање – казао је Радуновић за „Дан“.

Предсједник клуба посланика „Црно на бијело“ Милош Конатар казао је да су и они за ову иницијативу јер је у изазовним данима, у којима се подстичу подјеле међу грађанима, задатак предсједника свих грађана био да тензије смирује, а не да долива уље на ватру.

– Ђукановић је не само тим поводом, него и свим својим досадашњим дјеловањем у протеклих 30 година на политичкој сцени заслужио опозив из политичког живота Црне Горе. Тако да иницијатива колега из СНП-а и њено образложење нијесу спорни и свакако да ће имати подршку нашег посланичког клуба. Та иницијатива је раније долазила и од неких других колега из опозиције, али оно што јесте проблем јесу реформе које нијесу окончане у Уставном суду, који је крајња инстанца за разрјешавање предсједника државе – истакао је Конатар, пише ДАН.

Додао је да то говори и о хитности реформи у области правосуђа и реформи у Уставном суду, јер све док су заробљене институције које су крајња инстанца за доношење оваквих одлука, иницијативе, колико год биле оправдане и утемељене, неће доживјети прави и одговарајући епилог.

Предсједник клуба посланика ПзП-а Бранко Радуловић рекао је за „Дан“ да су већ потписали ову иницијативу.

У образложењу иницијативе СНП-а наводи да је 28. августа на Цетињу предсједник Ђукановић изјавио како није паметно инсистирати на устоличењу митрополита на Цетињу, већ да то треба урадити у неком од других храмова, уз поруку да ће тамо бити већинска Црна Гора и бранити достојанство државе.

– Оваквим поступањем предсједник је извршио грубу повреду члана 14 Устава Црне Горе, који прописује да су вјерске заједнице одвојене од државе, као и да су вјерске заједнице равноправне и слободне у вршењу вјерских обреда и вјерских послова. Такође је прекорачио оквир надлежности предсједника прописане чланом 95 Устава Црне Горе – пише у иницијативи СНП-а.

Сматрају да се предсједник државе директно умијешао у послове једне вјерске заједнице – Митрополије црногорско-приморске Српске православне цркве, и тиме, противно Уставу, нарушио начело секуларности Црне Горе, то јест начело одвојености вјерских заједница од државе.

– Поставља се питање да ли је позивајући на сукобе на дан устоличења митрополита на Цетињу и најављивањем свог присуства том догађају на директан и груб начин повриједио Устав Црне Горе, између осталог и у дијелу чланова број 6, 7, 8 и 14 – предочено је у иницијативи.

Посланик Демократске Црне Горе Драган Kраповић казао је да ће потписати иницијативу за покретање смјене предсједника државе Мила Ђукановића. Он сматра да та иницијатива треба да буде допуњена догађајима и изјавама са Цетиња, или да се поднесе и друга иницијатива.

– Ђукановић је прекршио члан 161 Kривичног законика Црне Горе организујући и позивајући на спречавање вјерског обреда, што је оперативно у дјело спроводио његов савјетник за безбједност Веселин Вељовић. Сви ови догађаји и изјаве су се десили након што је СНП поднио иницијативу за смјену Ђукановића. Без обзира што је једна иницијатива већ поднијета, ваљда није забрањено да евентуално буде и друга – рекао је Краповић.

Одлучује Уставни суд

По Уставу, мандат предсједника Црне Горе престаје истеком времена на које је биран, оставком, ако је трајно спријечен да врши дужност предсједника или разрјешењем. Процедуру разрјешења шефа државе због кршења Устава може покренути Скупштина, на предлог најмање 25 посланика, али Уставни суд утврђује да ли је било кршења. Предлог за покретање поступка Скупштина доставља предсједнику Црне Горе на изјашњење.

Одлуку о постојању или непостојању повреде Устава доноси Уставни суд и без одлагања је објављује и доставља Скупштини и предсједнику Црне Горе. Скупштина може разријешити предсједника државе када Уставни суд утврди да је повриједио Устав.

Није црногорски ако није српски; илустрација: ИН4С
Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

35 thoughts on “Сви клубови из власти подржали иницијативу за смјену Ђукановића

  1. TROČLANO VIJEĆE OSNOVNOG SUDA NA CETINJU DANAS MORA DONIJETI ODLUKU
    Da li će Veljović morati iza rešetaka?
    ODT Cetinje sumnjiči savjetnika Mila Đukanovića da je počinio krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti

    16
    2
  2. Ko će pustiti vodu za Bitangom. Prdnjava će se oglasiti iz Spuža, kao i posranici OKG DRPS.

    26
    2
  3. Kako je turska televizija prenijela dešavanja iz Crne Gore
    Izvor: CdM13:15(1)

    63
    SHARES
    Program turska radio televizija TRT World koji se posebno fokusira na pitanja koji danas oblikuju jugoistočnu Evropu, imao je emisiju posvećenu događajima na Cetinju prethodnog vikenda.

    Oni izvještavaju kako su tenzije eksplodirale u Crnoj Gori kada je Srpska pravoslavna crkva ustoličila novog poglavara.

    “Činilo se da je u pitanju samo vjerski ritual, međutim, demonstranti su to shvatili kao namjernu provokaciju protiv Crnogoraca i njihove nezavisnosti. U pokušajima da spriječe nastavak ceremonije, demonstranti su zabarikadirali grad, a vikend se završio sukobima, suzavcem i desetinama povrijeđenih.”

    Podsjećaju da Cetinjski manastir koji je bio u središtu sukoba, ima dugu istoriju kao simbol duha crnogorskog naroda.

    4
    11
  4. potterhead vazda
    @Itsgrangergirl
    … DA NISAM DAO CRNU GORU DJE SU NASI PRECI! ????????, jedine bitne informacije: Volim Real Madrid. Naruta. Harry Pottera. ! Latino pjevaci najzgodniji i Billie ????
    PodgoricaJoined March 2015
    587 Following
    992 Followers
    Tweets
    Tweets & replies
    Media
    Likes
    potterhead vazda’s Tweets
    Pinned Tweet
    potterhead vazda
    @Itsgrangergirl
    ·
    Sep 2, 2017
    1st September is time to back home #BackToHogwarts
    @wbtourlondon
    Smiling face with smiling eyes
    potterhead vazda Retweeted
    Draginja Vuksanović Stanković
    ·
    19h
    Krivokapiću, zastiđe je kad policija brani okupatora od svog naroda, umjesto da brani svoj narod i svoju Državu od okupatora. Snosiće krivičnu odgovornost za brutalno prekoračenje ovlašćenja i izdaju svog naroda i Crne Gore.
    potterhead vazda Retweeted
    Draginja Vuksanović Stanković
    ·
    Sep 7
    A, što bi bilo Abazoviću da je stradao i jedan građanin na barikadama čuvajući Belveder, bastion Cetinja i slobode Crne Gore koju si ti prodao i izdao? Briga tebe za svoj narod i Crnu Goru. Sram te bilo.

    2
    11
  5. Прво довести у ред тужилаштво и судство и полицију а онда редом комплетну државну управу.

    26
    1
  6. Pa on to i zeli,da bude uhapsen ili smjenjen kao borac za CG, a ne kao olos i kriminalac ,zasto bi dobio 20 god. robije koliko je pokrao od naroda

    16
    1
  7. Inicijativa opravdana,ali je ujedno i neizvodljiva. Zašto? Ustavni sud je sastavljen od SDP i DPS članova. Sve se rade pogrešni koraci. Prvo je trebalo očistiti birački spisak, zatim doneti nove tužilačke zakone, izabrati nove tužiboce i sudije, nove sudije Ustavnog suda. E, tek onda pristupiti ovome. U protivnom ovo je osuđeno na propast, a onda sledi ono što je već napisano u prvom komentaru. Ne radi se ovako.

    22
    2
  8. Najveću grešku je napravio kad je predao vlast izigravajući demokratu, ali očigledno da mu je to bila kobna greška, sve će mu na nos izaći!

    12
    2
  9. Шаљите га више на сметлиште историје, дојадио је и Богу и народу, што је много много је вала, или што би рекли „неки“: „Вакат је!“. Мичите ту сподобу и то ка’ слину да не погани и прави зло више!!!

    17
    1
  10. Само лудак може да ради што је мило “црногорски Ескобар” радио десетљећима а и да мисли да ће побједити!.
    Али свему дође крај па ће “еско” да остатак проведе у прдекани!
    Неће му бити тешко јер ће тамо бити сви од : аца , филипа, душка,роћена,света,вуковића и свих му другов

    20
    1
  11. Ukoliko vi ne skinete ovog deklarisanog ološa , nema sumnje da ce on vama poskidati glave ! Ujed zmije je smrtonosan i kada je glava odvojena od tela !

    106
    2
  12. Smatram da Beciceve Demokrate a posebno Dritanova Ura ne bi pristali da podrze ovaj zahtjev za razrjesenje Predsjednika Djukanovica, da prije toga nisu dobili odobrenje za to od glavnih zapadnih ambasada, posebno Americke. Naivan je onaj koji misli da se ovako bitni potezi cine bez njihovog odobrenja i signala. Kao sto ni pobjeda opozicije na izborima 2020 i smjena 30.godisnje vlasti DPSa ne bi bila moguca nit realizovana u praksi, da to nisu odobrile glavne Nato drzave na celu sa SAD. Uostalom to je slucaj manje ili vise sa svim zemljama regiona.

    95
    6
    1. A moramo li da pitamo tzv.kvintu,klub ambasadora.CG je kolonija,kojoj oni određuju sve,čak šta ćemo da jedemo Sramno za jednu državu,koja nema ni nezavisnost ni suverenitet.Sve to nam je pripremio monstrum kriminalnom vladavinom,jer su mu ucijenili glavu,znajući šta je sve radio i čime se bavio.
      Zato,na smetlište.

      14

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *