ИН4С

ИН4С портал

Почиње градња фабрике електричних мотора Нидек у Новом Саду

1 min read
Фабрика ће бити изграђена у Индустријској зони Север 4, на Каћком путу.

фото: Новости

Фабрика ће бити изграђена у Индустријској зони Север 4, на Каћком путу.

Церемонији полагања камена темељца присуствовали су главни и  извршни директор Нидек корпорације Ђун Секи, амбасадор Јапана у Србији Такахико Кацумата, министарка привреде Анђелка Атанасковић, директор фабрике „Нидек електрик мотор Србија“ Марко Ивовић, покрајински премијер Игор Мировић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и други, пренео је Танјуг.

Градња фабрике у Новом Саду представља једну од највећих инвестиција у нашој земљи.

Како је раније најављено, Нидек планира да у Србију доносе инвестицију вредну укупно две милијарде евра, а са производњом би требало да почне крајем 2022. године.

Најављено је и да ће фабрика за потребе аутомобилске индустрије у првој фази запослити 300 људи и да ће се простирати на 26.000 квадратних метара.

Циљ је да фабрика Нидек у Новом Саду буде централна база за производне активности групе у Источној Европи и седиште компаније, као и за предузећа у Нидек групи, од којих се за више њих, такође, планира долазак у Србију.

Та инвестиција је у складу са Иницијативом за сарадњу са Западним Балканом на којој јапанска влада тренутно ради у односу на нашу земљу и друге регионе, те је јапанска компанија добила велику подршку и од јапанске и од српске владе.

Такође, раније је најављено да је у плану да Нидек компанија у Новом Саду до 2026. године откупи још 16 хектара земљишта за даље фазе инвестиције.

Нидек је основан 1973. године у јапанском граду Кјотоу, а данас је светски лидер у производњи свих врста електромотора са највећим уделом на светском тржишту малих вретенастих мотора који напајају хард дискове.

Корпорација послује у више од 40 земаља, са око 340 компанија у групи и запошљава више од 120.000 људи широм света. 

За годину дана биће завршене фабрике Нидек и Тојо у Србији

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Новом Саду, на почетку изградња фабрике електричних мотора јапанске Нидек корпорације да ће та јапанска фабрка, као и фабрка Тојо Тајерс у Инђији, бити завршене за годину дана.

Вучић је рекао да се завршетак тих фабрка поклапа са обележавањем 140 година од успостављања дипломатских односа Србије и Јапана.

Председник је казао да ће бити завршен и пројекат одсумпоравања у ТЕНТ-у у Обреновцу, који је значајан за животну средину.

„Управо то говори колико смо велики помак направили у односима две земље и колико сада имамо већи број пројеката“, навео је Вучић, пренео је Танјуг.

Истакао је да је долазак Нидека фантастичан успех и да је тешко било довести таквог инвеститора.

Председник је за главног и извршног директора Нидек корпорације Ђуна Секија рекао да је човек чудесне енергије и захвалио му што данас присуствује полагању камена темељца за фабрику у Новом Саду.

Вучић је скренуо пажњу да је Секи навео инвестицију од 250 милиона евра, што је тренутно договорено, али да је њему пре обраћања у два наврата рекао да спремају инвестицију у Европи од 1,5 милијарди евра, од чега ће чак милијарду бити у Србији.

„Ово је осма фабрика коју отварамо у Новом Саду за седам година, што  много говори колико се Србија променила. Ово више нису радно интензивне већ капитално интензивне фабрике и суштински мењају позицију Србије, и јачају нашу економиуи на најбржи могући начин“, навео је Вучић.

Каже да једна јапанска пословица каже – не плаши се спорог хода већ стајања и да је зато важно да Србија не стоји већ да стално добија нове инвестиције.

Председник је рекао да ће прво бити запослено у Нидеку 260 радника, а онда 500 и да ће они добити ново знање и нову одговорност.

Није црногорски ако није српски; илустрација: ИН4С

Прочитајте ЈОШ:

Премијерка Србије у Москви

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

2 thoughts on “Почиње градња фабрике електричних мотора Нидек у Новом Саду

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *