ИН4С

ИН4С портал

Пејовић понудио ЕПЦГ да преузму КАП на годину

1 min read

Веселин Пејовић

Власник и извршни директор Унипрома Веселин Пејовић упутио је Електропривреди писану понуду за преузимање примарње производње алуминијума у Комбинату алуминијума Подгорица на годину дана, саопштено је из Унипрома.

Пејовић је понудио да ЕПЦГ преузме производњу примарног алуминијума без надокнаде, на рок од 1. јануара до 31. децембра наредне године, да снабдијева КАП струјом и узима профит.

„Добро вам је познат став Унипрома да по понуђеној цијени електричне енергије не може наставити са радом на производњи примарног алуминијума. Све наше стручне анализе и процјене цијене коштања производње једне тоне, поред инпута струје, и цијена других инпута: глинице, кокса, смоле, алуминијум хлорида и радне снаге указују да би то била нерентабилна производња, генерисала губитак у пословању, а самим тим довела у питање могућност исплате зарада запосленим радницима.“

„Због наше дугогодишње сарадње вјерујемо да сте са проблематиком која прати ову индустрију прилично добро упознати, те да вам не би требало пуно времена да се стручним обиласком увјерите у стање опреме, средстава за рад, оспособљене и стручне радне снаге, а ради доношења коначне одлуке. Остала би наша обавеза да вам пружимо сву могућу помоћ од стране нашег менаџмента, уколико би за њом имали потребу“, навео је Пејовић у допису предсједнику Одбора директора ЕПЦГ Милутину Ђукановићу, који преносе Вијести.

Рекао је да је Унипром такође спреман да се обавеже да преузму сву произведену количину алуминијума по берзанским-тржишним цијенама, због евентуалних тешкоћа које би ЕПЦГ имала у пласману.

Извјесно је, како је казао Пејовић, да ће се у противном почети са планским гашењем постројења 15. децембра.

„Дакле, да поновимо, преузмите производњу примарног алуминијума, имате све три фабрике са припадајућим радионицама, исправне и у режиму рада, нашу спремност да вам пружимо сваку помоћ, и стручну и организациону одмах по вашем позиву, без икакве финансијске обавезе према Унипрому и то на рок од годину дана. Послије истека овог рока имате једину обавезу да нам вратите постројења (три фабрике) у стању у каквом сте их преузели. Очекујемо, с обзиром да немате финансијских обавеза у овом пословном односу према Унипрому, да се изјасните у што краћем року, а најкасније до 15. децембра ове године, када смо принуђени да почнемо са планским гашењем постројења.“

„Подразумијва се да би цјелокупни остварени приход припадао вама који је за очекивати, с обзиром да имате обезбијеђен најбитнији инпут у производњи, а то је електрична енергија“, закључио је Пејовић.

Ђукановић је синоћ, у гостовању на Телевизији Црне Горе, када је адвокат и правни заступник Унипрома, Зоран Вукчевић, у име Пејовића понудио да ЕПЦГ на годину бесплатно преузме КАП, да га снабдијева струјом и узима профит, казао да је понуду потребно послати у писаној форми, како би је Одбор директора размотрио. Навео је да ће брзо одговорити када понуду добију.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

7 thoughts on “Пејовић понудио ЕПЦГ да преузму КАП на годину

  1. УНИПРОМ хоће да каже да им понуђена бенефицирана цијена ел.енергије не обезбеђује профит , већ наноси губитак .
    Да ли ико прати тенденције раста цијена електричне енергије у свијету ? Цијена исте биће само већа , никад мања . Шта ће бити са цијеном алуминијума то је питање ?
    Немам тачне податке , али прочитах ође код вас да је годишња бњнефиција 30 милиона евра на годишњем нивоу за 500 запослених . што чини по једном запосленом 60.000 евра .
    Па дајте тим запосленима по тих 60.000 евра да вас љубе у руке и у будуће нећете имати никаквих обавеза према УНИПРОМ . Успут имаћете ЕКОЛОШКУ ДРЖАВУ , уколико се УНИПРОМ због промена цијена алуминијума не сјети да обнови производњу .
    Ту бенефицирану електричну енергију можете продати окружењу и зарађивати сваке године све више и више .
    А ви сте болећи над отказом 500 радника од стране УНИПРОМА на штету свог народа од 30 милиона евра годишње . или ти по становнику 50 евра .
    А прочитах неки дан како је трошак просечни електричне енергије домаћинства 24 и нешто евра – Па нек је домаћинство од три члана у ЦГ , значи да сваки грађанин плаћа УНИПРОМУ за производњу алуминијума по 150 евра годишње , мало мање но што за утрошену ел.енергију свог домаћинства .
    ЧЕМУ СВЕ ТО ДРАГИ ЕСКСПЕРТИ ! СТРАХ ДА ВАС ДПС ОПТУЖИ ЗА УКИДАЊЕ 500 РАДНИХ МЈЕСТА , А ОНИ ИХ УКИНУЛИ МИНИМУМ 50.000 .
    За тај бенефит можете изградити фабрику чоколаде на ЦЕТИЊЕ , господо ЕКСПЕРТИ !

    11
  2. Предлажем поравнање: да ЕПЦГ преузме КАП само на 1 годину, а ЗИКС Мила и Пејовића на 10 година.

    24
  3. Имате експерта, дајте му да се "дофати" посла каже:

    Дајте КАП Радуловићу. Пробио нам је мозак и уши његовом дреком шта би све требало урадити са комбинатом.
    Да заради чича једну плату честито, а не пола вијека празном дреком и скичањем.

    19
    1
  4. pogledajte ovu (in) TELEGENCIJU. Čujte mu predloge. Ustupi KAP Milov i tvoj Tari sa Cetinja ,tamo imaš iskustva kondukterskog. Pomoć ćeš dobiti od URE oni su se dobro unovčili. Neću dalje, od mene toliko. Ubuduće ne glasam neka dođu sve kurte i murte na vlast na to sam navikao. Neću se POPISIVATI, bilo bi me sramota da me neko otkopa za milion godina i otkriju da sam živio u vaše vrijeme. Žao mi je ne pomenuh penzionera Ranka, mada mu se nema što reći.

    13
    1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *