Насловна Политика Aбазовић: Пређемо ли преко овога, Црна Гора је неповратно приватна држава

Aбазовић: Пређемо ли преко овога, Црна Гора је неповратно приватна држава

Зашто ћуте надлежни државни органи, исказујући немоћ и страх од партијских шефова

2
Дритан Абазовић

Након што је објављен снимак на коме се јасно и недвосмилено види како генерални секретар предсједника Црне Горе Мила Ђукановића, а бивши градоначелник Главног града и министар просвјете Славољуб Стијеповић узима коверту у којој се налази 97500 долара, сматрамо неизмјерно важним да све релевентне међународне адресе и Вас лично као наше искрене партнере упознамо са овим антологијским скандалом, казао је у писму амбасадорима и европским посланицима лидер Грађанског покрета УРА Дритан Абазовић.

„Наиме, ово је континуитет онога на шта годинама упозоравамо, да су у Црној Гори сви избори покрадени, за шта су и до сада постојали докази, али се увијек наилазило на ћутање надлежних институција које су остале у служби заштите директних актера свих откривених афера.

Оно што разликује претходну од ове је чињеница да имамо ‘свједока сарадника’ у лику бизнисмена Душка Кнежевића који тврди да је новац намијенио владајућој странци. Јасно је и то да је Славољуб Стјеповић у цијелом случају само курир своје партије који пошиљку односи своме шефу, иначе актуелном предсједнику државе Милу Ђукановићу. Затим вјероватно договорно новац распоређују на терен гдје се користећи тужне судбине осиромашеног становништва, купују гласови, а самим тим и изборна воља грађана“, напомиње Абазовић и истиче:

„Нијесам сигуран да било ко у Црној Гори има право да прећути све ово што се дешава, али да више не стоје ни Ваша оправдања како немате мандат да се мјешате у унутрашње ствари наше државе. Јер, овдје је ријеч о вриједностима, а не о појединачном случају. Уколико заједнички нешто не учинимо, Црна Гора ће неповратно остати приватна држава“.

Позиви, додаје, да у парламенту разговарају „са људима који су огрезли у организованом криминалу, своју политичку каријеру започињали ратним дјеловањем на простору бивше Југославије, а наставили кроз шверц цигарета и трафикинг наркотика“, након овог посљедњег снимка додатно губе сваки смисао.

„Са тим људима морају разговарати специјални тужилац и судије, а не посланици“, нагласио је лидер УРА-е.

Изразувши вјеру да је заједнички циљ да се интеграциони процеси у Црној Гори додатно убрзају те да европска агенда добије значајну динамику, он је апеловао да преко ове афере не пређу као преко афере „Снимак“ која се „прилично узалудно понавља сваке године у извјештај о прогресу“.

„У свакој демократској држави предсједник странке која се финансира на овакав начин одмах би поднио оставку, а сви актери афере били би макар у извиђају специјалног тужилаштва.

Подсјећам и да је и бивши премијер Хрватске Иво Санадер ухапшен између осталог, због нелегалног финсирања своје странке.

Поштоване екселениције, сматрајући Вас искреним пријатељима Црне Горе, молим Вас да нам помогнете, прије него што се власт почне ваљати улицама. Не тражимо подршку за своје политичке субјекте, него за истину, правду и законитост“, истиче Абазовић и додаје:

Ако већ нијесте у могућности да нам помогнете, поред тога што улажете много ресурса у трасформацију наших заробљених институција, онда Вас крајње пријатељски и добронамјерно молим, да се суздржите од јавних похвала за овакву власт, како би сачували сопстевни кредибилитет, али и углед држава или организација које представљате.

Након тридест година једне власти, одлази можда и посљедња шанса да се заједнички укључимо у демократски вагон за ЕУ. Не дозволите да сва енергија која је утрошена претходних година, напросто нестане“.

Снимак који је објелодањен, напомиње, јасно говори да ово није земља поштених избора, а да власт не произилази из слободне воље грађана како је то Уставом прописано.

„Ако то прећутимо, слегнемо раменима, онда напросто одустајемо од свих темељних вриједности западне демократије, рушимо темеље на којима почива Европска унија и издајемо идеју слободе за које су животе дали бројни грађани држава из којих долазите.

Зато Вас молим да заједно изградимо државу која ће бити понос нас грађана Црне Горе, свих њених пријатеља широм свијета, али и Европе којој заједнички тежимо. Пружите нам руку за заједничку будућност“, поручио је Абазовић.

2 КОМЕНТАРИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here