Насловна Руски поглед Амерички медији: Русија побjеђује у рату санкција

Амерички медији: Русија побjеђује у рату санкција

У последње вријеме на Западу се све више чују мишљења да је потребно укинути санкције Русије

0
Rusija, uticaj
Русија

Професор политичких наука на Универзитету Вирџинија у Сједињеним Америчким Државама Џуди Твиг написала је за „Нешенал интерест“ да Русија побјеђује у рату санкција.

Према њеним ријечима, санкције које су Сједињене Америчке Државе и Европска унија наметнуле 2014, требало је да казне Русију због наводно „агресивних дејстава“ против Украјине, али су јој, напротив, донијеле велику корист и стимулисале економски раст. Као примјер Твигова наводи руски пољопривредни сектор који је, захваљујући рестриктивним мјерама, изашао из стагнације.

Професорка подсјећа да је Москва ограничила приступ тржиштима капитала и кредитима са ниским каматама, забранила увоз робе двоструке намјене и испоруку иновационих технологија.

Штавише, Русија је увела контра-санкције, забранивши увоз прехрамбених производа из Европске уније и Сједињених Америчких Држава. Као резултат тога, ове акције биле су „поклон“ за руску пољопривреду, констатује она.

„Санкције су Русији дале могућност да обнови обогаљену прехрамбену индустрију Русије. Многи инвеститори који раније нису показивали интерес за пољопривреду изненада су постали заинтересовани за ову тему“, пише Твигова.

Штавише, ефекат од контра-санкција био је такав да су „неки представници грана руске економије, само дјелимично повезаних са пољопривредом, такође почели да моле да им уведу санкције“.

Твигова конкретно наводи примјер руских произвођача чоколаде, који су понудили да се продуже ограничења на увоз европских производа како би конкурисали произвођачима из Немачке, Француске и Белгије и тамо продали своје производе, преноси Спутњик.

Професорка додаје и да је обим производње житарица у Русији већ двоструко већи од његове потрошње и да је она већ постала главни снабдјевач на свјетском тржишту. Осим тога, руски произвођачи већ у потпуности обезбјеђују земљу пилетином и свињетином, иако је раније све то увожено у великим количинама.

Осим тога, Твигова напомиње да недавно уведене америчке царине на различиту робу присиљавају многе земље да траже друга тржишта за продају и куповину различите робе. Као примјер она наводи Кину, која убрзано постаје тржиште за соју и сунцокрет из Русије, чиме замјењује америчке производе.

У закључку Твигова наглашава да Русија има огромну територију и више од 200 милиона хектара неискоришћене земље, а њена пољопривреда ће наставити да се активно развија и даје подстицај развоју других области.

Стога је, по њеном мишљењу, дошло вријеме да Сједињене Америчке Државе и Европа схвате да рестриктивне мјере Русији само доносе користи, а у рату санкција са Западом Русија је „неколико корака напред“.

Односи Русије и Запада погоршали су се због ситуације у Украјини, гдје се 2014. догодио државни преврат, и због Крима који је након референдума ушао у састав Русије. Западне земље оптужиле су Русију за мијешање у унутрашње послове Украјине и увеле јој санкције. Москва је усвојила реципрочне мјере, више пута демантовала оптужбе и изјављивала да је контрапродуктивно да се са њом разговара на језику санкција. У последње вријеме на Западу се све више чују мишљења да је потребно укинути санкције Русије.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here