Насловна Друштво Андрија Драшковић стабилно и ван животне опасности

Андрија Драшковић стабилно и ван животне опасности

1
Andrija Draskovic
Андрија Драшковић, фото Ж.Кнежевић

Контроверзни бизнисмен Андрија Драшковић (55), који је довођен у везу са више ликвидација, доживео је инфаркт на ски-стази на Копаонику. Он је хитно пребачен у болницу у Новом Пазару, где му је пружена прва помоћ. Драшковића, према незваничним информацијама, припремају да пребаце на даље лечење у Београд. Његово здравствено стање је стабилно и он се налази ван животне опасности.

Драшковић се у жижу јавности нашао неколико пута. Први пут 15. јануара 2000. године када је у хотелу „Интерконтинентал“ убијен Жељко Ражнатовић Аркан и двојица његових пријатеља. За то му се никада није судило, јер полиција није поднела кривичну пријаву због недостатка доказа.

Ипак, због смрти команданта Српске добровољачке гарде (СДГ) и сам се нашао на мети убица. Ражнатовићеви пријатељи означили су Драшковића као неког ко је давао налоге директним извршиоцима злочина, али и обезбедио логистику за њихово бежање и скривање. Сматрали су да је он организовао смрт команданта СДГ, а по налогу врха тадашње тајне полиције.

Преживео је покушај ликвидације на ауто-путу кроз Београд 2004. године, али је тада убијен један његов телохранитељ док је други тешко рањен. Полиција је поднела пријаву против неколико одбеглих припадника „земунског клана“, који су светили Ражнатовића. Оптужен је био и Лука Бојовић, као неко ко је дао налог да се убије Драшковић, али је и он због недостатка доказа – ослобођен.

Андрија Драшковић провео је иза решетака неколико година и то због убиства Сурчинца Звонка Плећића Плеће 11. асептембра 2000. године. Правоснажно је био осуђен на девет и по година, али је после две трећине издржане казне пуштен бог доброг владања.

Овај бизнисмен се доводио у везу и са убиством албанског емигранта Енвера Хадријуа у Белгији деведесетих година прошлог века. Суд је у Бриселу њега, Веселина Вукотића и Божидара Спасића недавно правоснажно ослободио оптужби.

Такође, против њега се водио судски процес због наводног шверца цигаретама, али је и ту ослобођен. Био је на италијанској оптужници са Црногорцем Браном Мићуновићем и још неким особама.

Извор: Новости

 

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here