Насловна Политика Анте Павелић на ХРТ-у представљен као страначки лидер који се борио против...

Анте Павелић на ХРТ-у представљен као страначки лидер који се борио против „београдског насиља“

2
Хитлер и Павелић. Фото: Профимедиа

ХРТ је у четвртак, као и сваког дана, у 6:35 емитовао једну од својих најдуговjечнијих емисија “ТВ календар” у којој се присјећа на битне догађаје из категорије “догодило се на данашњи дан”.

Тако је приказан и прилог о побуни ватрогасаца против постављања мађарских застава на запрешићком колодвору 1903. године. Дошао је и наставак приче о сукобима с “мађаронима”, а на крају је описано и обиљежавање 25. годишњице тих догађаја.

Тада, 1928. године, спомен-плочу је требало да открије “народни трибун” Стјепан Радић, а како он пре тога страдао у атентату у београдској Народној скупштини, плочу су открила два друга политичара, испричано је у ТВ календару.

Хрватски портал Телеграм.хр у тексту под насловом “ХРТ је Анту Павелића представио као вођу ХСП-а који се борио против београдског насиља”, наводи како је онда услиједила реченица која гласи управо овако:

„На великој свечаности у рујну говорили су Радићев насљедник на челу ХСС-а др Владко Мачек, и вођа ХСП-а др Анте Павелић, тада у коалицији против београдског насиља”.

Телеграм.хр примјећује да је то мирно прочитао спикер па наставио да описује шта је том пригодом рекао Мачек.

Овај портал наводи да то није први гаф у овој емисији.

Споменути др Анте Павелић је, дакле, онај Павелић, каснији поглавник Независне државе Хрватске, најкрвавијег режима у историји Хрватске, одговоран за смрт стотине хиљада људи, за Јасеновац, Јадовно и безброј других стратишта. Но, уредник ТВ календара, господин Леон Ризмаул, није мислио како је то потребно споменути. Павелића су на ХРТ-у представили тек као вођу једне странке који се у коалицији с другом странком бори против београдског насиља”, наводи Телеграм.хр.

У ХСП-у је, ваља напоменути, деловао и други Анте Павелић, али ово се није односило на њега, пошто у то време више није био политички активан.

Историчар и социолог Ивица Мишкулин је рекао да су Мачек и Павелић тада заиста били сложни и казао да то не треба да чуди јер је реч о догађајунакон атентата у Скупштини, за који је рекао да “је с правом оцијењен пуцњем у цјелокупни хрватски народ”.

Телеграм наводи да су из ХРТ-а немуштим саопштењем одговорили на питања о овом пропусту, а Мишкулин је на питање да ли је требало нагласити да је Анте Павелић будући поглавник злогласне НДХ рекао да се “опис дјеловања неког појединца у конкретном повијесном тренутку треба темељити на ономе што је у том конкретном тренутку радио”.

“Године 1928. Анте Павелић није био Поглавник НДХ, па тиме ни одговоран за политику расног и националног насиља која је провођена у тој држави”, рекао је овај сагвоорник Телеграма.

Историчар Хрвоје Класић не слаже се са оваквом интерпретацијом. Он сматра како је у овом случају ипак било важно споменути да се ради о човјеку који ће касније постати поглавник НДХ и ратни злочинац.

У складу с оним да је код ревизионизма, уз оно што се каже битно и шта се прећути, ја у приказивању Павелића као борца против српског хегемонизма видим прећуткивање чињенице да је он годину дана пре догађаја споменутог у прилогу већ контактирао представнике фашистичке Италије и трговао територијима и интересима на Јадрану на штету Хрвата. Такав приступ по мени је ревизионизам на мала врата, јер се отворено не хвали Павелић, али е нормализује и спомиње у позитивном контексту. Тако он постаје само један у низу политичара који има добре и лоше стране”, појашњава Класић.

Поменута емисија на ХРТ и раније је имала овакве случајеве.

Тако су се 2016. године присјетилио убиства Александре Зец, коју су с њеним родитељима убили припадници резервног састава хрватске полиције, уз ријечи: „Тај трагични случај медијски је предимензиониран до те мјере да је у сјени остао податак да је, осим Александре Зец, још преко 400 дјеце погинуло тијеком великосрпске агресије, а за што такође никад нитко није одговарао”.

А 2012. године, један од најзлогласнијих усташких заповедника, Јуре Францетић, описан је као „легендарни борац” који је избио на Дрину и у Босни се борио против партизана.

2 КОМЕНТАРИ

 1. 2
  0

  Za razliku od Njemačke i Austrije koje su denacifikovane, u bivšim komunističkim zemljama Ukrajini, Estoniji, Letoniji, Litvaniji, Mađarskoj i pogotovo Hrvatskoj buja najgori neonacizam i revizionizam, dok u BiH, Albaniji, Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji i tzv. „Kosovu“ u područjima gdje žive muslimani „cvjeta“ vehabizam, džihadizam i terorizam.

 2. 3
  1

  Колико ја знам,историчар Хрвоје Класић “признаје” око сто хиљада укупних жртава.
  Мање жртава— мања штета по углед Хрватске.
  Није он историчар кога би Срби требали да цитирају.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here