Насловна Насловна Шангајска листа: Универзитет у Београду и даље међу првих 300, Загреб испао

Шангајска листа: Универзитет у Београду и даље међу првих 300, Загреб испао

1

Харвард је 14 година најбоље рангирани универзитет на свету. – Србија најјача у области прехрамбене технологије, са високим 35 местом.

Универзитет у Београду је задржао своје високо место на управо објављеној Шангајској листи 500 најбољих универзитета на свету за 2017. годину, са рангом између 201. и 300. места.

Ни један други српски универзитет није успео да уђе у друштво најбољих, али да подсетимо, по областима су недавно на листу први пут ушли и Новосадски, Нишки и Крагујевачки универзитет.

Иако се универзитети од 100 места рангирају по броју бодова и азбучном реду, на табели се види да смо бољи него лане. Јер, иако је задржан ранг од 201. до 300. места, јасан је успон највећег српског универзитета пошто је најбоље пласиран од 2012. године када је први пут ушао на листу.

Као и претходних 14 година, прво место је припало америчком Харварду, док је британски Кембриџ поправио пласман и сада је на трећем месту најбољих универзитета на свету (лане је био четврти). Универзитет у Љубљани је уз Београдски једини универзитет са простора бивше СФРЈ на овој листи, са рангом који држи од 2003. године (између 401. и 500. места). Загребачко свеучилиште је испало са листе, после кратког повратка прошле године међу последњих 100 рангираних универзитета.

Шангајску листу од 2003. године објављује кинески Универзитет Циао Тонг и иако су критеријуми за рангирање врло дискутабилни, ипак се сматра једном од најпрестижнијих на свету.

Извор: Политика

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here