Насловна Поглед Булатовић: НАТО планирао да Београд сравни са земљом

Булатовић: НАТО планирао да Београд сравни са земљом

Читава једна европска престоница је требало да постане „колатерална штета“

9
Bulatović
Момир Булатовић

Пише: Момир Булатовић

НАТО агресија на СР Југославију промијенила је свијет. Прошло стољеће је окончано противприродним и противправним бомбардовањем мале европске државе која није угрожавала мир и територију ниједне друге земље. Стварни злочин је, срећом, био много мањи од планираног.

Након двадесет година од таквог и толиког злочина, НАТО званичници нису признали своје незаконито понашање, бахатост у примјени несразмјерне војне силе и убиство недужних грађана.

Хиљаде људских живота су за њих биле и остале – колатерална штета.

Ни након двије деценије нисмо дочекали извињење. Чуло се тек неколико тихих дипломатских гласова жаљења због цивилних жртава. Личности које свијету говоре у име НАТО-а су се мијењале, али сам НАТО је остао исти у својој убилачкој идеологији. Или, можда је ово тачније, даље је еволуирао у правцу универзалног зла.

У данима подсјећања, данима туге, али и годинама поноса и пркоса, треба од заборава спасити догађај који најбоље показује праву природу НАТО злочиначког подухвата према СР Југославији.

Ради се о састанку који је, пред сам крај бомбардовања, Слободан Милошевић, предсједник СР Југославије, имао са „посредницима“ Мартијем Ахтисаријем, у име НАТО-а, и Виктором Черномирдином, личним изаслаником Бориса Јељцина, предсједника Руске Федерације.

Уколико СРЈ не прихвати понуђени споразум, објаснио је НАТО-поштар Ахтисари, Београд ће, тепихом бомби баченим са висина недостижних браниоцима, бити сравњен са земљом.

Остало је у домену урбане легенде да ли је, притом, сликовито руком почистио прашину са стола за којим је сједио.

Неспорно је, међутим, да је на питање предсједника Милошевића: „А, како ћете свијету објаснити убиство два милиона људи?“, лаконски одговорио контрапитањем: „А, колико је људи убијено у Вијетнаму? Не зна се. Ни за ово се неће знати“.

kosmet naučni skup
НАТО бомбардовање

Тиме се показала права природа НАТО-а. Треба убити и два милиона људи да би се њихов злочиначки наум остварио. Читава једна европска престоница је требало да постане „колатерална штета“.

Али, зашто баш Београд?

Вјероватно је логика НАТО-а планера указивала да би то било најекономичније. Убити највећи број недужних цивила са најмањим утрошком бомби и ракета.

Будући да Војску Југославије, која се борила са НАТО копненим снагама (под именом ОВК) није могао да уништи, а да истовремено не поубија и све Албанце на Косову и Метохији, избор Београда је био „логичан“. Логичан за злочиначки ум.

Ипак, да ли је ова пријетња коју је, у име НАТО-а, пренио злослутни Марти била обично претјеривање?

Неко би, можда, вођен коцкарском логиком, могао да све тако схвати.

Прави државници, а Слободан Милошевић је то несумњиво био, знају да онај ко може да смисли и изговори тако ужасну пријетњу, несумњиво јесте у стању и да је оствари.

Како је у питању била судбина цијелог једног народа, државничка мудрост је налагала да за свој народ треба жртвовати све – осим самог народа.

Виктор Черномирдин није пружио очекивану и потребну заштиту. Касније је доказано да је тиме прекршио директна упутства предсједника Бориса Јељцина.

Свједочење и доказе о његовој тадашњој нечасној улози касније су дали генерал Леонид Ивашов, члан руске делегације и Јелена Гускова, руска историчарка.

Ипак, „заслугом“ Виктора Черномирдина, био је створен утисак да су тада НАТО и Русија били на истој, нама противничкој страни.

Против НАТО-а смо могли да наставимо да се боримо. Против Русије не.

Извор: Спутњик

9 КОМЕНТАРИ

 1. 13
  1

  Sta je dobio nesretni Cernomridin za takvu ulogu?
  Sve je jasno ko je NATO, a sta je sa nasim ludim glavama i kvislinzima koji su izgubili razum i rade sto rade?

 2. 5
  10

  Velike stete za srpski prijestolni grad. No ajd, sve se sa andjelima zavrsilo. Glavno da Karaburma nije gadjana.

 3. 6
  0

  Звонимир Трајковић, савјетник Слободана Милошевића каже да је Виктор Черномирдин насамарио,слагао,Милошевића да ће Нато тепих бомбама да сравни Београд. То је била лаж у коју је Милошевић повјеровао.
  Нато је покушао копнено да уђе из Албаније, али их је српска војска разбила и Атлантска бригада је имала близу 2000 мртвих, те је Нато замолио за прекид ватре да би покупили мртве, каже Звонимир Трајковић.

 4. 9
  1

  Od tog Zapada,kolijevke fasizma,rasizma, i svih drugih zala,broj ljudskih zrtava nije igrao ulogu nikada u istoriji pa ni 1999.Oni su bili spremni i tu nema dileme.Po nekim sada dostupnim dokumentima,ipak to nije uradjeno zahvaljujuci nama omrazenom Borisu Jeljcinu.

 5. 3
  8

  A gdje je tvoja odgovornos? Bio si predsjednik Vlade. Šta si učinio da se spriječi ubijanje. Što se nijesu usprotivio Miloševiću? Ni posle 20 godina ne shvataš svoje greške. Opravdavaš napad i ubijanje. Kažeš moralo je tako. Nije moralo da je imalo malo pameti. Uvijek postoji izlaz ali ga nijeste htjeli. Dostojanstveno ste predali Kosovo.

 6. 6
  0

  [email protected] bomardovanje SE nije moglo izbjec, ekonomski pokazateljji uprkos sankcijama su bili u PORASTU, sto je bilo nedopustivo za Zapadne zemlje, pa su morali taj PROGRES da zaustave. Ubistva ljudi,unistenje infarstrukture..
  Unisteno je 70 odsto fabrickih posteojenja. Steta preko 100 milijardi dolara. Kasnije smjena rezima I totalna okupacija. Covjek I’ma UVIJEK dva izbora da bude SLOBIDAN COVJEK KOJI ZIVI PO SAVJESTI ILI ROB, ZOMBI KOJI ZIVI SVOJIM ZIVOTINJSKIM NAGONIMA PREKO KOJIH GA JE LAKO KONTROLISATI. TADASNJE SUPROSTAVLJANJE JUGOSLAVIJE JE DANAS DOBILO NA ZNACAJU,BILI SMO PRIMJER KAKO SE TREBA BORITI ZA SVOJU ZEMLJU.

 7. 4
  0

  „gubavi Nikšić“, „Pero“,“Komlen“, „drveni advokati“ NATO pakta! Moje duboko žaljenje, da ne kažem prezir, u odnosu na ovo, čišćenje javnih WC-a je uzvišeni posao!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here