Насловна Издвојено Буњак мржње

Буњак мржње

Џаба, не можете прекречити црногорску мржњу. Али, ако поново не прекречите, освануће крв. Ако опет не прекречите, не можете је упокојити

21
spomenik,Nesporazumi, posluga, Policija, hunta,Zeta, svjedoci, Milo, , Ne, smeće
Бећир Вуковић

Пише: Бећир Вуковић

Вољела бих, да Црну Гору заневјести неки мањинац, и изведе је из неокомунистичког вилајета, и уда у Европу. Послије таквог начертанија, може се рука осушити. Свачија је оловка по мјери руке.

Прије ће се уста за врат окренути, него што ће неко – са друге стране плота промуцати – можда ће опет, на врху Ловћена, засијати Његошева капела.

Локални вампири то не би преживјели. У подне, кад им вријеме није, измиљели би из пештера, по највећем жаропеку, и спламћели, спунђали се…

Мржња је есенција изнутрице (унутра се таложи), а пише по лицу. Како јој нема лијека, не можете јој ни помоћи, ни одмоћи. Синови мржње картају се и на светим мјестима.

„Страхин-бане ти соколе српски,
Свуд су броди, ђе гођ дођеш води“.

„Он је оздо, а сунашце озго,
Те огрија све поље Косово.“

Зашто, у свакој прилици и неприлици, повампирују некакав ‘вампиризам деведесетих’. Нико и ништа, и нема ништа, осим синонима вампиризма, и популизма, који, као кукавица, подмеће Србима. Макар једном недељно, натутам по новинчинама црногорским, на угриз – рукопис – тога бића таме.

За пуног Мјесеца изнад Језерског врха, по камењарима зациче: вива веро Монтенегро. Не знам јесу ли то вампири. Али, нису ни славуји. У Црној Гори „славуј пева лоше“.

Какви су снови синова мржње. Има ли другог пејзажа осим ледом оковане пустиње, мокромодрикасте, са чељустима над лешом. Као на Дадовим и Урошевим сликама. Оно што су понијели из Црне Горе, није ништа друго до слика мржње. Зато што су мржњу пресликали, зато су и велики.

Опет, то је само врста зависника – сличних бившим алкосима – који задрхте, и ништа не могу проквоцати, док на сцену не изведу ‘вампиризам деведесетих’. Није, ваљда, да само Срби у митологијама имају вампире. Има вампира и у Румунији, и Украјини. Најкрволочније су молдавске вампирице. Колико се разумијем у овдашње неприлике, у Црној Гори вампиризам је на власти од ’45.

Небројиво је споменика – бетонског кича – комунистичком вампиризму. Бронзани Броз у престоници, споменик је вампиру. Зато том буњаку мржње (ограђеног жицом), нико не може помоћи, ни одмоћи. Зато је Црна Гора потоња комунистичка удовица – удреница.

Џаба, не можете прекречити црногорску мржњу. Али, ако поново не прекречите, освануће крв. Ако опет не прекречите, не можете је упокојити.

Џаба, у лобањи тог бића (једина кост у мозгу), јесте, Србин. Зашто биће мржње никад не може бити слободно. Зато што је биће таме. Иза крста, ђавли вире. Само сунашце, не можете украсти.

Која црна црногорска грађанска свијест. Више вјерујем у вампире, него у црногорску грађанску свијест.

Вјерујем, у грађанску свијест историчара Салиха Селимовића. Зато што зна – ко је, и, зато што зна – ко сам ја. И, то потписујемо.

Срби у Црној Гори – искрено су за рушење зла мржње.

21 КОМЕНТАРИ

 1. 19
  0

  Građanska svijest nije udvaranje manjinama a pljuvanje po državotvornom narodu. Odnosno gradjanska svijest ne podrazumeva pljuvanje po bilo kome samo zato što nacionalno pripada nekom narodu. A ovdje je to modni trend. Ovdje niste moderni ako usput ne pljunete po nekom Srbinu. Evo npr. VIJESTI. Jedne prilike na naslovnoj strani raspravljajući o pripremi za sezonu pisalo je :“čak i Srbi traže kupatilo.“ i to pišu oni čiji su očevi vršili nuždu po okolnim šumama i baštinama. Ili jedan kolumnista je pisao““Kužni zadah pravoslavlja…“ sad da mi neko objasni šta tu ima gradjanskuo Gradjansko. je poštovanje različitosti. Toga u ovim kršima nema. Npr. Srbi su izlazili masovno na proteste koje su predvodili Crnogorci Muslimani Albanci … do onog momenta dok nisu uvidjwli da im se sprema prevara. Kad su Srbi predvodili proteste ostali su bojkotovali. Srbi su aplaudirali Abazoviću Albanci Mandiću nisu nikad. Kad je Medojević kidnapovan na ulicu su izašli samo Srbi i Ratka(videla sam je) ni jedan pripadnik manjina a Medo ih je toliko štitio. Ima tih primjera dosta da se piše do ujutro. Ostavljam čitaocima da sami zaključe. Na našu veliku žalost kolumnista je to odlično imenovao. Mržnja….

 2. 2
  14

  Ovo je obračun sa kolumnistom Vijesti sa kojim je ovaj vrli pjesnik do juče htio zajedno da ruši demokratski izabaranu vlast. Sad vidimo šta bi bilo da su nekim velikim , nemogućim čudom to uspjeli.

 3. 18
  0

  Уважени колумниста је дао врхунску дијагнозу психополитичког стања црногорског човјека. Болесно је ово друштво. Мржња је патологија, када је хронична. Зашто србомрзитељи толико мрзе. Једини разлог њихове мржње јесте, њима необјашњива, постојаност Срба у религији. Односно оних Срба који су остали Срби. Мржња према Србима буја на овим просторима од велике шизме, добија нови замах од доласка османлија, па појавом комунизма као нове вјере. Дакле, они уствари мрзе у нама оно што су изгубили, оно што немају: постојаност, интегритет, традицију, претке достојне поштовања. Човјек који мрзи своје поријекло, дакле своје претке, због њиховог непочинства, превјере или издаје свог народа, не може вољети оног који има претке какве би и онај мрзитељ желио. Дакле, не мрзе они нас поименично, зато што је неко од нас „велики“ Србин, четник или српски националиста, већ мрзе наш колектив. Мрзе наше поријекло. Најновији и најопаснији србомрзитељ на овим просторима јесте Неомонтенегрин (oва врста не припада Homo sapiensu). Нови монтенегрински „човјек“ моделиран је, наравно, на антисрпству, и може опстати једино ликвидацијом српства. Неомонтенегрин је створен у лабараторији, испирањем мозга од истине, убризгавањем незнања, лажи и свих људских порока и грехова. Наравно да тај наказни створ не може имати душу, и не треба од њега очекивати љубав и разумијевање. Он је створен да мрзи. И мрзјеће нас док има нас. И што је за Србе најопасније, изгледа да он у свом чипованом мозгу једино зна да смо ми живи свједоци његовог сотонског настанка.

 4. 11
  0

  BETOVEN @“da si imalo pošten ivdio bi da kolumnista se ne obračunava ni sa kim nego samo konstatuje stvarnost. Na žalost tu leži odgovor zašto ova vlast toliko vlada. A presvukla se toliko puta. Ovaj antiratni profiterski lobi oko Vijesti je na žalost jedno veliko zlo u C. GORI.. Bilo kakve promjene da ljudi ovdje započnu oni su ti koji tome podmetnu nogu. Nepogrešivo je tako.

 5. 1
  9

  Sana – da biste vi izveli neke promjeni sa bilo kim morate s njim da se dogovorite oko karaktera i cilja tih promjena. U suprotnom promjene nisu izvodive. Nemoguće su. I to je ovaj kolumnista morao da zna i prije pokušaja tog posla. Ne mogu se promjene vlasti izvodi po principu „hajde da nešto srušimo, a šta će biti poslije toga vidjećemo . Pri čemu svako od nas drži fige u džepu“. Izmedju vas koji ste htjeli promjene putem ovih protesta postoje ne samo političke i ideološke razlike koje su nepremostive , nego postoje ogromna suprotstavljenost interesa. Tačno da je to stabilizator vlasti.I biće u buduće. Promjene može da izvede samo većina društva. A to su samosvjesni gradjani (gdje će naravno većinu činiti većinski narod) Crne Gore koji hoće autonomnu i suverenu Crnu Goru koja će funkcionisati u svom , a ne tudjem interesu i nisu bili protiv njenog stvaranja. Ali to se neće brzo desiti. Što se tiče promjena koje ti hoćeš i kolumnista , protiv tih promjena je većina gradjana Crne Gore.One nisu izvodive. Ne može se rješavati manji problem stvaranjem većeg. Ne možeš iskorjenjivati korupciju npr. relativiziranjem egzistencije same države.

 6. 11
  0

  @Betovene Nisi ti naivan pa da ne znaš o čemu se ovdje priča. Ovdje se priča o budućnosti države u kojoj svi živimo. I te vaše podvale i kukavičija jaja koja podmećete cijelom jednom narodu toliko su više ubudjala ali vam prolaze upravo zbog dijagnoze koju daje kolumnista. Zbog mržnje. Znamo mi svi o čemu se radi samo je Di Kej aferom koverta ogolio stvarnost do boli. I nikakve floskule tipa samosvjesni gradjani koji žele autonomni suverenu državu i njima kao suprostavljni (mi) koji radimo u tudjem interesu???? Tv Ta tirada gluposti koju prosipate godinama koštaće nas sviju. Čitate li vi išta osim što ste zaduženi da provocirate Srbe ovdje na ovom portalu. Mi smo lider u regionu po lošem natalitet. Evo ostalo da se ne pominje. Mi dragoviću moj jurimo svi u propast a ti mi pričaš ovdje o samo svijesti gradjania. Ovdje desetak porodica cijelu državu zarobila sve institucije a ti i ovi oko Vijesti(ONI pominju devedesete a ti referendum) čim se pomenu promjene ili pokrene neka zajednička akcija kao po naredjenju nogu poturite. Eto o tome se radi. Znaš ti to dobro. Ako radiš za pare lako će mo za to uskoro ih ovdje niko neće imati pa ni ti. Ako si ideološki u mržnji i mraku onda neka ti je Bog u pomoći nije lako sa tim živjeti..

 7. 8
  0

  „Једини разлог њихове мржње јесте, њима необјашњива, постојаност Срба у религији.“

  „Дакле, они уствари мрзе у нама оно што су изгубили, оно што немају: постојаност, интегритет, традицију, претке достојне поштовања.“

  Esencijalno! Mrznja je antihriscanska kategorija.

 8. 8
  1

  Promjene može da izvede samo većina društva. A to su samosvjesni gradjani (gdje će naravno većinu činiti većinski narod) Crne Gore koji hoće autonomnu i suverenu Crnu Goru koja će funkcionisati u svom , a ne tudjem interesu i nisu bili protiv njenog stvaranja.
  ——————————–
  Па и Славко Перовић је био против стварања оваквог, криминалног ентитета, који се, на жалост, назива државом. Хоћете и њему, Славку, да оспорите право на друкчију, уређену, од криминалаца ослобођену Црну Гору. На страну што је у тој „држави“ један народ, Српски, који овдје живи од постања, хиљадама година прије настанка политичких нација(Црногораца, Муслимана, Бошњана, Албанаца, Хрвата), бачен у блато и од стране званичне политике црногорске жигосан, не као народ другог реда већа као некакво етничко крдо. Срби трпе понижење које се не може ни заборавити ни опростити. Ни у Османској царевини није било овако. Овакву „државу“ може подржавати само криминалац, фашиста и можда понеки лудак.

 9. 1
  10

  Ko hoće da rješava probleme u državi ukidanjem države neka sebi traži drugu državu. I u Srbiji su problemi, ali na demonstracijama nose srpsku zastavu i niko ne kaže kada je Srbijae ovakva ne treba nam uopšte. Naravno da nismo naivni. Zato će te ostati manjina koja se smanjuje.

 10. 9
  0

  Заборавих у претходном нику, да кажем, лично ми је све једно да ли на челу ове сотонске деспотије стоји неки Мило или Миго, са својим криминалцима и џелатима, или Мурат трећи, или Хашим. И да ли ће постојати до сјутра. Ово је туђа држава. Даће Велики Бог да се утре! Мора. Утрло се све што се на мржњи родило!

 11. 9
  1

  [email protected] ovdje pričamo o C. GORI a ne Srbiji. Tako da to brkanje lončića je postalo dosadno. Mi ovdje smo ozbiljni ljudi i pričamo ozbiljne stvari argumentovano. Tvoje pacersko ponašanje je već čuveno. Ali dobro nam služi da preko tvojih blasfemija i izandjalih tirada pojasnimo naše stavove. Tako da i takvi kao ti imaju upotrebnu vrijednosti.

 12. 1
  7

  NijeTeškoBitiFin- cijeli život ćeš provesti u suverenoj članici NATO. Jasno je nama šta je vaš cilj. Pročitaj moj prethodni komentar. To ti je poruka. Kuda ćeš veće mržnje od toga što nosite sebi.

 13. 6
  0

  [email protected] za svoje ne baš prevelike godine promenila sam 4 države tako da budućnost je jedna velika nepoznanica. Što se tiče NDCG. Spavaj mirno. Ni jedan Srbin van C. GORE NE ŽELI VIŠE C. GORU u sastavu svoje države. Tako da ja ne vidim zbog čega vi imate toliki strah od Srbije. Drugi mnogo opasniji je mogu ugroziti. No kako god mi Srbi iz C. GORE nakon 12 godina nezavisnosti smo videli dvije stvari:vi ste nesposobni da vodite državu. Potpuno ste je urnisali zato smo odlučili da se umješamo. Da je spase o radi nas i našeg potomstva i radi amaneta naših predaka koji su nam je stvorili.

 14. 5
  0

  Коме вама, гудачу? Шта сте, или ко сте то „ви“?
  А шта ћеш, гудачу, када вољени НАТО свргне вашег „тату“!
  А кад оде „ваш“ дуче, коју ћеш онда пјесну гудити?
  Није ово држава, друже гудачу, у великој си заблуди.
  Држава треба тек да се створи, садашњи ентитет је приватни, робовласнички феуд.
  А ти си велики роб, већи од мене.
  За разлику од тебе, робе, ја смијем да кажем оно што мислим.

 15. 0
  6

  Sana- i ja pričam o Crnoj Gori. Poznato je zasto na vašim protestima nema zastava. Ne bi se mogli dogovoriti o njima. Zar to nije licemjerno? Sa Srbijom samo poredim.

 16. 6
  0

  [email protected] ne boj se Betovene mirno spavaj zastave su najmanji problem u ovoj državi. To će se riješiti. Vi Montenegrini ste se pokazali kao nesposobni da vodite državu. Urnisali ste je. Mi Srbi smo zreo narod i naučili smo se boriti za svoju državu. I ovu smo odlučili popraviti. Vjeruj mi. I hoćemo i moramo. Svaka čast svakom ali naši preci su nam stvorili i nećemo vam dozvoliti da je progurate kroz debelo crijevo. Što se Srbije tiče mirno spavajte. Ne želi ona više iskompleksirane konvertite u svojim granicama. Ako mi ne verujete pitajte ih. Zamolite ih da raspišu referendum. Bio bi porazan za vas umišljene Crnogorce koji mislite da nekom nedostajete.

 17. 3
  6

  Pokazali smo se daleko dposobnijim od Srba. Nakon nezavisnosti smo po svemu ispred Srbije. Vi da pooravite državu? Pa kada je to Srbija bila normalna država?

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here