Насловна Насловна Црна Гора постаје легитимна мета руских ракета: НАТО радар на Бјеласици

Црна Гора постаје легитимна мета руских ракета: НАТО радар на Бјеласици

Подсјећамо, црногорско небо је од јуна прошле године под заштитом ваздухопловних снага НАТО

20
НАТО радар "украсиће" Бјеласицу

НАТО ће донирати Црној Гори 3Д радарски систем који ће бити инсталиран на Бјеласици, саопштено је из сједишта Алијансе.

Министарство одбране Црне Горе упутило је раније НАТО-у захтјев за уступање радара, чија је вриједност око 20 милиона евра.

Можемо потврдити додјелу радарског система црногорским властима. Овај важан корак представља још један снажан напор да се осигура одбрана и заштита ваздушног простора земље, заједно са ваздушним полицијским снагама које пружају савезнички авиони из Грчке и Италије, казао је „Побједи“ званичник Алијансе.

Ову информацију најавио је недавно на сједници Одбора за безбједност начелник Генералштаба Војске Црне Горе Драгутин Дакић.

-Сљедећи корак у модернизацији је набавка радара. Пошто је то доста велика инвестиција, ми смо добили радар НАТО кроз донацију, а наша обавеза је да извршимо финансирање кроз опремање и уређење положаја на годишњем нивоу. На тај начин ћемо покрити оне критичне тачке како би се заокружила комплетна слика Црне Горе с обзиром да НАТО већ покрива територију Црне Горе. Међутим, имајући у виду њену конфигурацију, као и то да имамо доста такозваних тамних углова, опредијелили смо се за набавку радара који ће највјероватније бити постављен на Бјеласици и на тај начин ће наш ваздушни простор бити интегрисан у НАТО систем, рекао је Дакић на недавној сједници Одбора за безбједност.

Постављењем НАТО радара, Црна Гора постаје легитимна мета руских ракета у случају сукоба Алијансе и Русије.

Подсјећамо, црногорско небо је од јуна прошле године под заштитом ваздухопловних снага НАТО. Наиме, три грчка и два италијанска пресретача, у сарадњи са „ваздухопловством“ Војске Црне Горе, почели су редовно патролирање црногорским ваздушним простором.

20 КОМЕНТАРИ

  • 9
   38

   Ustvari uradili smo nešto mnogo pametnije. Prvo smo im prodali nekretnine po ogromnim cijenama, a sada im na te nekretnine naplaćujemo porez na imovinu. Država dvostruko profitira – tako rade pametni ljudi.

 1. 14
  2

  Зашто се не изнесу све изјаве даване у вези присуства и обавеза према НАТО-у које су давате раније, као и касније одлуке које су то демантовале. Истјерати истину на чистину.

 2. 17
  3

  Odgovor Putina je bio jasan još odavno.Sve Nato opasnosti po Rusiju u bilo kojim zemljama Nato alijanse su potencijalna ruska meta.Dakle ovo je ozbiljna sila.Osim toga,u odbrani zemlje nema nostalgije.

 3. 15
  2

  Treba informisati javnost o sledećim posljedicama:Nato radar će biti postavljen na Zekovoj glavi gde je i sada Relejni objekat VCG i gde se nalazi glavni relejni centar RDC koji će morati da se izmesti vjerovatno na Crnu glavu koja je daleko oko 4km od sadašnjeg mjesta.Pošto je reč o glavnom relejnom centru za telekomunikacije premeštaj bi koštao 100 miliona evra.

 4. 0
  0

  Radar je vrijednosti 20 miliona ,a moze li se to mjesto dje je taj radar na Bjelasici privatizovati zajedno sa radarom za male pare a onda ga za vise od 20 miliona prodati nekom strateskom stranom investitoru ,ruskom ,arapskom,turskom, azarbejdzanskom, grckom, izraelskom itd.
  Kao i ostale drzavne ,drustvene ,vojne nekretnine po CG koje su ostale iz doba SFRJ.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here