Насловна Политика Дачић: Терориста са Новог Зеланда нема везе са Србијом

Дачић: Терориста са Новог Зеланда нема везе са Србијом

Србија нема никакве везе с тим, не тражимо да ико свети иједну српску жртву у свијету. Осуђујемо ту врсту злоупотребе. То наноси штету српским интересима и ухапсићемо сваког за кога сумњамо да има ту врсту интересовања

16
Ivica Dačić
Ивица Дачић

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да Србија најоштрије осуђује терористички напад на Новом Зеланду и истакао да нападач, без обзира на разне извештаје, нема никакве везе са Србијом и да осуђује те врсте злоупотреба.

У терористичком нападу у Крајстчерчу на Новом Зеланду погинуло је 49, а рањено 20 људи, а једна од нападача је на оружју имао исписана ћирилицом и српска имена – Милош Обилић, Марко Миљанов Поповиефан Лазар, Бајо Пивљанин, док неки медији пишу да је био инспирисан, између осталог, српским нападима на муслимане.

Србија нема никакве везе с тим, не тражимо да ико свети иједну српску жртву у свијету. Осуђујемо ту врсту злоупотребе. То наноси штету српским интересима и ухапсићемо сваког за кога сумњамо да има ту врсту интересовања“, рекао је Дачић на заједничкој конференцији за новинаре са шефом дипломатије Гренаде Питером Чарлсом Дејвидом.

Такође је навео да нема информација да је на Новом Зеланду настрадао иједан српски држављанин.

На питање новинара о томе да се пише ко је све нападачу са Новог Зеланда могао да буде инспирација за напад, укључујући и Србију, Дачић је рекао:

Човјек нема везе са Србијом, не знам ко може да му буде инспирација, видео сам и друга имена на списку, па запитајте и друге земље какве везе имају са њим.“

Изразио је саучешће породицама погинулих и рањених у нападима, додавши да је ријеч о глобалном злу против кога се може борити само заједно и неселективним приступом.

Осврнуо се и на, како је рекао, „срцепарајуће“ реакције Приштине.

Када Тачи, Харадинај дају тако срцепарајућа саопштења морам да кажем да је због тога што мисле да се тиме наноси штета српским интересима. Да је другачије, таква саопштења би давали и против својих бораца на страни Исламске државе, којих сада има 300, што је највише у Европи пропорционално броју становника„, рекао је Дачић.

Како каже, терористи не могу да подржавају борбу против тероризма.

„Како терористичка ОВК може да подржава борбу против тероризма?“, упитао је Дачић.

Дачић Приштини: Не играјте се са ватром

Дачић изјавио је да није пријетња када Србија каже да ће бранити Србе на КиМ, уколико дође до напада на њих, већ упозорење Приштини да се не играју ватром.

Дачић је тако реаговао на изјаву Хашима Тачија да ће „Косово на пријетње из Србије одговорити војском и полицијом“.

„Никакве пријетње не долазе из Србије. Није претња када Србија каже – ако нападнете Србе, ми ћемо да их бранимо. Шта треба да му кажемо – слободно нападните?”, рекао је Дачић.

Он је истакао да је и међународним представницима речено да ће, уколико КФОР не гарантује безбједност, на шта је обавезан по резолуцији СБ УН 12 44, и ако дође до оружаног напада на Србе – Србија бранити Србе.

То нико не може да нам забрани, јер онда Резолуција 1244 не постоји. Не да не постоји, него није на снази”, рекао је Дачић.

Он је указао да не може да се не поштује најважнији дио те резолуције, који говори да су једине безбједносне снаге КФОР, који мора да гарантује безбједност Срба.

Такав став није пријетња, већ упозорење да се не играју ватром, подвукао је Дачић.

Највећа пријетња за њих саме су – они сами”, нагласио је он.

16 КОМЕНТАРИ

 1. 9
  3

  Ивица Дачић се наравно брине да се неко не сети па да почне да свети Србе по свету.
  Наравно, ако је неко убио Муслимане, па написао на пушки име Караџић и то ћирилицом, нероткиње мајке Сребренице ће то искористити и пред Европским судом доказати да су Срби геноцидни народ. Европски суд ће наравно то прихватити. А Ивици Дачићу је као дошло да брани Србе па прича оно што сви знају.

 2. 13
  2

  Uvrnuti teroristi se trude da imaju neku ideologiju. To sto su izmedju ostaloga. ispisali na oružju imena velikih Srba:Marka Miljanova,cara Lazara i drugih,i slušali mitske pjesme Karadžića,to ne znaci da Srbi treba da se pravdaju jer nisu ništa uradili. Uostalom Marko Miljanić je bio državljanin CG a najviše pjesama na početku grdjanskogbrata devedesetih se pjevalo u CG. Najslavnije bitke protiv Turske su spjevanu u CG,mada ih vise nema jer su ih se strogo odrekli Milogorci!!!

   • 5
    0

    “Tu smo zaslugu poznali od Kosova dosad. Svaka sila i kruna nesavjesno se prema Srba pokazala. Oni žale nas od truskoga tirjanstva da ne pod svoje metnu. Što ću govorit’ za ono što svako zna? Đavolja sila nagoni da čojek zaboravi na sebe. Ja ne bi’ toga Austrijanca bio ni poganio ka slugu svoje otadžbine, kad bi služio svoju, a čuva moju. Da ‘oće tako i mi bismo drukčije. No se dobro razmislite za ovo moje tirjansko s njim postupanje. Mi možemo našu ličnu uvredu praštat i zaboravljat’, ali uvredu srpskoga naroda neću zaboravljat niti ju i za čam zamjenjivat’ sa zadovoljstvom svojijem ni drugijem. Sebe ću svaku štetu činjet koliko bidnem moguć’, teke srpski dušman da od mene nema koristi.”-Marko Miljanov

    “„Kao Kuč mrem prilično srećan, a kao Srbin nesrećan i nezadovoljan.“ -Marko Miljanov

 3. 6
  19

  nece da kaze da su Australia i Novi Zeland ugostili toliko Srba u zadnje 3 godina, medhju kojima je mnogo jaka chetnicka ideologija i da su ovoga jadnika Australijanca nashli nedhje i isprali mu moza i poslali ga sa chentickim pjesmama da ubija. Dhje sam godhj dosha naisha sam na Velje Srbe koji toliko mrzhnje gaje prema muslimanima… da je to chudo.
  Nema tome lijeka… To Dacich danas nekaze, nego oche da se izmigolji ka Srbi nijesu uticali… Pitajte druge… Matrak! Okle oveome Australijancu Srbske pjesme i okle on zna ko je izmeshljena licnost Milosh Obilic. Srbi ga naucili no sto.

 4. 8
  0

  То су извели шиптари да би сад наудили Србији. Други нико није имао мотив да тако побије људе и алудира на Србију.

 5. 5
  0

  Имам поуздану информацију, да је терориста који је побио толике муслимане син Шарлија Ебдоа из Париза, и да се зове Брендон Србљановић.

 6. 1
  1

  Ако шиптарске власти нападну српски народ нас 1500 црногорских Срба добровољаца идемо да бранимо наш народ на Косову и Метохији. Па да виде чија мајка црну вуну преде…

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here