Насловна Политика Додик: Република Српска неће у НАТО

Додик: Република Српска неће у НАТО

Република Српска је за војну неутралност и неулазак у било какав војни савез, категоричан је Додик

0
Милорад Додик

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик одбацио је позив америчког државног секретара Мајка Помпеа Предсједништву БиХ да учине искорак ка чланству у НАТО.

Додик је одговорио већ познатим, дефинитивним ставом Српске – о војној неутралности. Од друга два члана Предсједништва, Џаферовића и Комшића, позив Помпеа безрезервно је прихваћен.

Стигло писмо из Вашингтона! У њему амерички државни секретар одаје признање „незавршеном послу“ бх. Комисије за НАТО интеграције и позива власт у БиХ да још неусвојени Програм реформи, што прије Бриселу прослиједи. Пише бивши директор ЦИА и како разумије „забринутост“ унутар Предсједништва БиХ да би приближавање НАТО савезу могло да наруши односе са сусједним државама, али истиче како Србија иако није чланица, нити је изразила жељу да то постане, има виши степен сарадње са Алијансом, него БиХ. „Зна“ амерички демократа и како су БиХ и њени грађани опредјељени за сарадњу са „савезницима“. Но „заборавља“ како су ти „савезници“ у посљедњем рату бомбардовали српски народ и уништавали српску имовину. Уз пуно уважавање позиције и снаге Сједињених Држава, „заборавног“ дипломату и на „савезнички“ учинак и на ставове Српске, подсјећа Додик.

-Они покушавају да нађу било шта што би се могло, што каже наш народ закачити, али у сваком случају мислим да морају да се навикну да је наш став дефинитиван у том погледу. Дакле Република Српска је за војну неутралност и неулазак у било какав војни савез, категоричан је Додик.

Друга два члана Предсједништва Жељко Комшић и Шефик Џаферовић, међутим, Помпеово писмо су одушевљено дочекали. И додатно ојачали вишеседмична хистерична условљавања свега и свачега – НАТО интеграционим процесима.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here