Насловна Поглед ФОНДСК: Англосакси сију хаос по Балкану, а оптужују Русију и Додика

ФОНДСК: Англосакси сију хаос по Балкану, а оптужују Русију и Додика

Посљедице "борбе" западњака против "злокобног руског утицаја"

0
Dodik
Милорад Додик

Пише: Алексеј Топоров

Садашњи предсједник Предсједништва Босне и Херцеговине (БиХ) Милорад Додик није у могућности да оформи Вијеће министара због смицалица које му на сваком кораку праве лидери босанских муслимана. Круцијални узрок свих њихових несугласица јесте различит однос према питању приступања Сјеверноатлантском савезу.

Прошлог викенда, политичари и новинари који заступају интересе Бошњака, још једном су подигли халабуку поводом недавног догађаја у Вишеграду (Република Српска), који је окупио много људи не само из Босне, већ и из Србије. Учесници поменуте манифестације одали су почаст генералу Дражи Михаиловићу, узвикујући чувени четнички слоган „Бог чува Србе!“.

Услиједила је оштра реакција једног од лидера босанске муслиманске заједнице, Бакире Хашечић. Муслиманска Странка демократске акције Бакира Изетбеговића је позвала тужилаштво БиХ да покрене поступак против организатора таквих догађаја и да их забрани, будући да „шире међуетничку и међурелигијску нетрпељивост“. А Демократски фронт хрватског члана предсједништва Жељка Комшића позвао је на хапшење учесника окупљања у Вишеграду.

Чини се да је читава ова збрка направљена са намјером да се јавности скрене пажња са важне чињенице – да Босна и Херцеговина, већ шести мјесец након општих избора, нема владу. Запад, по свом старом обичају, покушава да и за ово окриви Русију. Током посјете Загребу 8. марта, замјеник помоћника државног секретара за европска и евроазијска питања Метју Палмер оптужио је Москву да покушава да „изазове хаос и неповјерење на Балкану, сруши споразум између Атине и Скопља и разбјесни босанске Србе“…

„Све измишљене оптужбе против Москве посљедице су чврстог става Републике Српске и Србије да не желе да се придруже НАТО савезу“, рекао је предсједник Републике Српске, Милорад Додик. „У ствари, многи ужасни догађаји који су се десили на Балкану у протеклих стотину година повезани су прије свега са политиком Британаца и Американаца, који одавно покушавају да смање утицај српске већине на Балканском полуострву.

Британци су издвојили шест милиона фунти да би се борили против „злокобног утицаја Русије“, а Американци то чине преко својих фондова и обавјештајних центара које су основали у Сарајеву, Подгорици и Тирани. Направили су и списак од три стотине становника РС и Србије, који шире овај „злокобни руски утицај“. Међутим, ништа се неће промијенити, РС нема разлога да подржи пут ка НАТО, савезу који нас је бомбардовао прије двадесет година. Сматрамо да би приступањем агресорском пакту изгубили национално достојанство и суверенитет, као и прилику за изградњу пријатељских односа са бројним државама.“

Представници Изетбеговићеве СДА блокирали су формирање новог кабинета. Узрок, као што је већ споменуто, јесу фундаменталне разлике унутар Предсједништва Босне и Херцеговине по питању приступања НАТО.

“Интеграција у НАТО и Европску унију главни су спољнополитички циљеви Босне и Херцеговине”, изјавио је на састанку с новим америчким амбасадором Ериком Нелсоном Шафик Џаферовић, представник босанских Муслимана у Предсједништву БиХ-а. „Захваљујемо Сједињеним Државама што нас подржавају на том путу.“ Међутим, очигледно је Џаферовић пожурио са таквим изјавама.

„Народ Републике Српске је одлучио да будемо војно неутрални“, истакао је Милорад Додик. „Дужан сам да поштујем ову одлуку. Било какви кораци ка интеграцији у НАТО неће добити моју подршку.“

Представници босанских муслимана чекају, купују вријеме, покушавају да уцјењују Србе као отворене противнике НАТО-интеграција. Јер, још добро памте ријечи Милорада Додика: “Немамо право да заборавимо на хиљаде бомби, које су сијале смрт по Србији и Републици Српској. Чланство у НАТО би било понижење за све Србе, без изузетка.”

Извор: fondsk.ru

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here