Насловна Друштво Годишњица катастрофалног земљотреса у Црној Гори

Годишњица катастрофалног земљотреса у Црној Гори

У катастрофалном земљотресу погинула је 101 особа, а 1 700 је повријеђено. Разорено је 250 мањих и већих насеља са више од 60 000 објеката

6

На данашњи дан 1979. године Црну Гору, а посебно регион приморја, погодио је катастрофални земљотрес у којем погинула 101 особа, а 1 700 је повријеђено.

Земљотрес је имао магнитудуод 7 јединица Рихтерове са интензитетом 9 степени Меркалијеве скале.

Разорено је 250 мањих и већих насеља са више од 60 000 објеката. Оштећено је чак 540 споменика културе, уништено око 350 километара магистралних и 200 километара регионалних путева.

Уништен је огроман дио модерних хотелских комплекса и одмаралишта, више од 50 здравствених установа, 570 објеката социјалне и дјечје заштите, 240 школских установа

Без крова над главом остало је 80 000 житеља нашег Приморја.

Процијењено је да је штета коју је изазвао катастрофални земљотрес била више од 70 милијарди динара. Од тога се више од трећине односило на привредне објекте. Страдала је инфраструктура од Игала до ријеке Бојане, највише у Луци Бар и Бродоградилишту у Бијелој…

6 КОМЕНТАРИ

 1. 10
  0

  U toj nesreci i prirodnoj katastrofi, ko je pomagao i ko je obnavljao?
  Ubrzo na scenu stupaju nezanvalnost i zaboravnost, kao i obicno sto biva.

 2. 12
  0

  I onda je BRACKA Srbija 10 godina odvajala 3% od svake plate za pomoc Crne Gore, ali i Prase kad se najede Prevrne Korito, tako i ovi Pinjata Montenegrini sve Zaboravise.

 3. 7
  0

  Ma i to donekle da se kaze (za zaborav) vrijeme je uradilo svoje,mada kod normalnih sigurno nije,kad je bio zemljotres u Srbiji Mionica i okolina bili smo jedna drzava tada , u Crnoj Gori nijesu dali da se na nivodu drzve sakuplja pomoc to se mora reci,ta struktura vlasti to nije dozvolila,narvno to je ova od danas ,moramo se podsjetit na koritare koji vldaju ovdje ne od juce.Moramo jos kazati i vse istine o pomoci i izgradnji Primorja ,Stra Budva je kompletno iz temljea obnovljena ,a nekim i danas smeta ploca na ulazu u Stari Grad,pa tamab da nijesu oslobdili Budvu treba tu da stoji i to ne jedna nego jos jedna kao znak zahvalnosti i staviti je iznad sjevtnih vrata kod zvona neka se narod podsjeca pomoci koja nije bila mala.Kotro i nova obala ili riva je potpino sve novo sagradjeno Herceg Novi Bar Ulcinj,sve je to najvise doslo od doprinosa naroda iz Srbije,koji niko nije pitao hoce ili nece,nego jednostvno toliko i gotovo,desetak godina ili vise,lako je to izracunati i pretvoriti u $ i sadasnu vrednost.
  Mozda to zna najbolje Djukanovic i drustvo koji arce od Milocera do Svetog Stefana pa do Ade bojane i Novga,sve je njihov ,jos ih dobra dio naroda i velica,hajde sto ih galsaju ,intelegencija je uvjek bila problem ovog naroda ,ali sto ga velicaju a ostali su bez icega,ili mozada nijesu nicega imali,sto ce biti najblize istini,pa im je dovoljan i osmjeh dikataora.
  Bio je zemljotres po razaranju katstrofalan ,a iza toga nista vise nije isto ,dosli su sada katastrofalni ljudi,bolje rci osobe,ako su i to?

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here