Насловна Поглед Хрватима преостали само застава, грб и територија

Хрватима преостали само застава, грб и територија

Хрватска, "на срећу, није суверена, јер би се у противном претворила у мрачну националистичку јазбину, без додира са свијетом".

1
Божо Петров, "Мост"

Од цијеле приче о суверенитету, Хрватској су остали само застава, химна и територија.

Зато хрватска десница, али и љевица, уочи скорих избора за Европски парламент покушавају да се бирачима „продају“ у новом, суверенистичком руху.

Појавили су се и „Хрватски суверенисти„, коалиција која окупља неколико конзервативних странака и грађанских иницијатива, а и остале десне странке, попут „Моста„, отворено говоре о себи као о „суверенистичкој опцији“ са „јаком патриотском цртом“.

Ријечки аналитичар и публициста Вук Перишић истиче да се националистичка десница номинално заузимала за улазак у ЕУ, иако је све вријеме заступала изразито антиевропске вриједности.

Хрватска је уласком у ЕУ добила тачно оно што је хтјела, доказ да није на Балкану и престанак надзора који је постојао током приступног процеса. Перишић истиче да Хрватска, „на срећу, није суверена, јер би се у противном претворила у мрачну националистичку јазбину, без додира са свијетом“.

Он наводи да је СДП „увијек био националистичка странка“, само што је СДП-ов национализам у односу на ХДЗ-ов донекле „умивенији и подношљивији“.

Перишић оцењује да власт у Хрватској никад и није намеравала да задовољи потребе својих становника, него је нудила лажне емоције и националистичке измишљотине.

– У цијелој краткој историји независне Хрватске никоме није било стало до становника и њихових потреба. Јер да јесте, онда независне Хрватске можда не би ни било, изјавио Перишић.

1 КОМЕНТАР

  1. 8
    1

    Vatikan i Beč su stvorili Hrvatsku kakva je danas. Sve dok može opstati mržnja prema Srbima Hrvatska može opstati ( kao sto vlada kapo u CG 30 godina)a kad toga ne bude neće biti ni Hrvatske. Nikakvog interesa nema Istra i Dubrovnik da budu dio Hrvatske kao ni Boka i Sandžak da budu dio ovakve CG.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here