Насловна Насловна Италијански сенатор: Да ли се у пословање А2А инфилтрирала црногорска мафија

Италијански сенатор: Да ли се у пословање А2А инфилтрирала црногорска мафија

Олег Дерипаска се сматрао великим пријатељем Мила Ђукановића и сви знамо да је Силвио Берлускони велики пријатељ Владимира Путина

3
Knežević
Мило, Ацо и Ана Ђукановић

Док је у Црној Гори, барем од стране режима и њихових медија долазак А2А у Црну Гору као већинских власника Електропривреде ЕПЦГ представљен као добар инвестициони корак, у Италији су ипак њихови политички представници изразили велике сумње.

Није промакла ни чињеница да је новац већинских акционара депонован у Првој банци, која је у власништву брата тадашњег премијера а садашњег предсједника Црне Горе Мила Ђукановића, Аца Ђуковића, који је уједно и акционар у ЕПЦг.

Тако се сенатор Елио Ланути обратио предсједнику Савјета министара Италије и тадашњем министру за економски развој 5. децембра 2012. године тражећи да се пропитају сви споразуми и пословање везано са нашом земљом.

Он је подсјетио да је више италијанских медија извјештавало да о милионским губицима А2А у Црној Гори.

„Емисија ‘Рапорт’, извијестила је о истрази пословања између Италије и Црне Горе о енергетском предузећу које се налази у већинском власништву општинских компанија из Милана и Бреше, а који су имали милионске губитке“, подсјетио је посланике Ланути, напоменувши да је све објављено на сајту Радиотелевизије Италија (РАИ) report.rai.it.

Емисије „Рапорт“ на РАИ, о Ђукановићу и А2А

Такође, о свему је писала дневна новина „Коријере дела сера“ која 3. децембра 2012. године наводи: „Инвестиција у Црној Гори (куповина електропривредне компаније ЕПЦГ) био је катастрофална по буџет А2А“. 

Истрагом се бавилo и новинар Коријере Бреша Феручо Пиноти. Водитељка Милена Габанели подигла је одређене сумње у индустријску природу ове инвестиције, тврдећи да је бивша општинска компнанија била принуђена да купи 43% националне црногорске електропривредне компаније од тадашње владе Силвија Берлусконија, у оквиру Споразума о сарадњи који су потписани 2009. године са овом балканском државом, истакао је италијански сенатор.

„Постојао је и политички договор, али са тачке гледишта А2А ова инвестиција има своје ‘зашто'“, казао је предсједник Надзорног одбора Пипо Ранчи на маргинама састанка између високих представника А2А и Комисије за заштиту животне средине и буџета Општине Милано.

У напомени А2А наводи се да је губитак 66 милиона током 2011. у ЕПЦГ настао због „ниских падавина“ које су ограничавале производњу струје у Хидроелектрани,  присиљавајући компанију на увоз енергије, и на „смањење регулисаних тарифа (око -10%)“ као и на „критичност енергетски интензивног купца КАП-а велике фабрике алуминијума која се показала као лош платиша“.

Обраћање сенатора Елија Ланутија објављено је и на његовом блогу

Ове су сметње наводно ријешене током 2012. године тако што ЕПЦГ више није имала уговорне односе са КАП-ом.

А2А је уложила тада још 96,3 милиона евра у ЕПЦГ као повећање капитала. Након извршених инвестиција, подружница још увијек имала „око 60 милиона евра“, већином депонованих код Прве банке, навео је италијански сенатор, истичући да је банка у власнишву брата премијера Црне Горе, Аца Ђукановића који је уједно и дионичар ЕПЦГ.

„Банка је била на ивици банкрота прије три године“, цитирао је Ланути извјештај италијанских новинара.

Матеи: Немогуће да А2А није знала да је КАП у власништву Дерипаске

Италијански сенатор Елио Ланути позвао се и на писање брокера Ориана Матеиа, који је од почетка тврдио да су ствари сумњиве.

„Ко познаје Црну Гору као ја, прије свега оног који командује (Мила Ђукановића), зна да се ради о веома лијепој земљи, али веома тешкој, коју карактеришу интриге и прљави послови, у већини случајева нелегални, и која се захваљујући оном који јој је командовао и данас командује налази у самом центру торнада (прљавих послова, као што су шверц цигарета, дроге и оружја, политичке оптужбе од стране политичара, бивших сарадника и тужилаштва).

Чудно је и тешко повјеровати да је високим службеницима А2А ова промакла чињеница, јер је исписано море страница о Милу Ђукановићу и његовој ‘клики'“, писао је тада Матеи.

Један од кључних момената, наводи Матеи, је однос између бившег премијера Силвија Берлусконија и тадашњег премијера Мила Ђукановића 2009. године, када је надугачко и нашироко, чак и превише хваљен Ђукановић који је у једном тренутку дефинисан „великом политичком фигуром и јединим човјеком који је у стању да одржава политичку равнотежу на Балкану“.

„Али, да ли је он велики политичар, или иза свега крије нешто друго? Зашто је спонзорисана једна личност каква је Мило Ђукановић, са врло проблематичном прошлошћу, гдје га покајници и бивши политичари, оптужују да је врх мафијашке куполе укључене у шверц цигарета и прање новца од криминала? Ово је врло чудно или се ја варам?“, упитао је Матеи и истакао:

„Поновљавам, ко заиста стоји иза ове финансијске операције? Да ли је могуће да А2А не зна да је најважнија индустрија у Црнои Гори – КАП – у власништву руског магната Олега Дерипаске, тј. Владимира Путина, те да су је купили само да би имала директну и чисту корист, остављајући А2А и ЕПЦГ дуг од 60 милиона евра?“

Он је навео да не може бити случајност „долазак Олега Дерипаске управо у вријеме када је Ђукановић похвалио почетак великих инвестиција које би инострани магнати требали да остваре на црногорској територији.

„Који је био крајњи резултат? Олег Дерипаска је купио КАП и практично га упропастио, увозио челик из Украјине, остављајући понављам дугове у Црној Гори од преко 60 милиона евра“, казао је Матеи и нагласио:

„Ипак, Дерипаска се сматрао великим пријатељем Мила Ђукановића и сви знамо да је Силвио Берлускони велики пријатељ Владимира Путина.

А шта је са Веселином Баровићем, власником ‘Еурофонда’ у Црној Гори, који је имао имао акције у ЕПЦГ, које су продате по врло високој цијени, знатно вишој од тржишне цијене А2А у то вријеме?

Веселин Баровић

Сјећам се да је Веселин Баровић, умијешан у кријумчарење цигарета, оптужен на суду у Барију заједно са још четири Црногорца (…) случајно свим блиским пријатељима Мила Ђукановића, почевши од сада познате даме у црвеном Душанке Јекнић

На крају, треба споменути и Прву банку, породичну банку породице Ђукановић. Највећи акционар, са преко 45% је Ацо Ђукановића, а заједно са својим братом Милом Ђукановићем и њиховом сестром Аном Коларевић, у власништву су 49% Прве банке“.

Матеи је подсјетио и да је „Прва банка била тако солидна, да је 2010. године, вјерујем, имала инфилтрацију новца из благајне Владе (тадашњег премијера Мила Ђукановића) од 40.000.000 евра“.

Италија да провјери пословање око А2А

Ланути је стога тражио да се у свијетлу изнијетих чињеница Влада Италије испита да ли је А2А заиста била свјесна инвестиције и свјесна тешке ситуације која је још увијек присутна у Црној Гори.

„Које иницијативе из своје надлежности Влада намјерава да преузме како би разјаснила ствар и отклонила сваку могућу сумњу у бенефите везане за индустријску природу улагања А2А у Црној Гори као и могућим облицима инфилтрације мафије, с обзиром да је у спровођењу пројекта створена клима мистификације“, упитао је Ланути.

Он је затражио да треба под хитно предузети мјере како би се дошло до брзе припреме строгих антикорупцијских правила те се тиме спријечила раширена корупција.

3 КОМЕНТАРИ

  1. 1
    0

    Ne nije, trebao sam da snimim trafostanicu iz 1945.g.preko koje dobivam struju i najsuvremeniji ormarič sa brojilom za pljačku stanovništva Crne gore na kojem nema ni prozorčić da bar možeš da vidiš kako te pljačkaju ,a ključ nemaš jer te pitaju :“Šta će ti „?Nije to mafija mafija ima malo duše ovi nemaju.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here