Насловна Друштво Коначно паметан предлог Вуковића: Тролејбус Коник-Тито-Мареза

Коначно паметан предлог Вуковића: Тролејбус Коник-Тито-Мареза

Наравно, организација тог посла морала би да припадне општинској управи, јер градски саобраћај добро функционише већином када са њиме управља држава, а не приватници који гледају како само да напуне џепове

3
Тролејбус

Пише: Иван Милошевић

Први скојевац Подгорице и њен градоначелник Иван Вуковић коначно је данас рекао нешто паметно. Обећао је тролејбусе у главном граду, а мислим да је то добра идеја и ваљало би је спровести у дјело. Очигледно је да Вуковић треба да се бави баш тим темама, јер ту и нешто ваљано предложи, а да се мане великих тема и прича о њима велике глупости, посебно око Подгоричке скупштине, када је прославу тог датума називао перверзијом и гасио општинске сијалице. Споменик Брозу и да не помињемо и то је вјероватно промашај деценије актуелне општинске власти. 

За вријеме студија у Београду студенти су често користили тролејбусе. Некако се са њима љепше возити, јер ти се чини као да сваком вожњом учествујеш у некој акцији спашавања планете од штетних гасова. У томе су нас подржавали и неки професори који су имали сјајна предавања о екологији, а на њима су истицали да су тролејбуси добри потези на путу заштите околине. Истина, у тролејбусима је у то вријеме било мање контроле возних карата, па су студенти не само због заштите планете користили тај превоз.

Требало је у Подгорици давно увести тролејбусе. Чини ми се да их први не помиње Вуковић, већ да су и његови претходници нешто о томе говорили. То и није много важно, уколико главни град и стварно добије тај облик превоза. Наравно, организација тог посла морала би да припадне општинској управи, јер градски саобраћај добро функционише већином када са њиме управља држава, а не приватници који гледају како само да напуне џепове. Јесте да нам је данас и држава приватна, али док дођу тролејбуси ваљда ће се и то промијенити.

Већ сада видим главне линије новог тролејбуса. Она би са Коника водила кроз центар, па поред споменика Брозу и зграде полиције, ишла би ка Толошима и Марези. То би био западно – источни крак, док би онај сјеверно-јужни кретао са Златице и завршавао се у Српској. У складу са новом монтенегринском идеологијом посебно би био атрактиван западно-источни крак. И то због обавезног заустављања и разгледања споменику Брозу у парку поред хотела „Подгорице“. Мислим да би поред њега требало отворити штандове за продају партизанских сувенира, балона и звиждаљки са српом и чекићем и осталим играчкама.

Шалу на страну, али тролејбуси су права ствар за Подгорицу. Питање је само да ли прави људи покрећу ту идеју и могу ли је и знају спровести?

3 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Ма какав тролејбус,Подгорици треба метро.Пребацити ове кинезе с аутопута да прокопају метро док се Тара мало разбистри.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here