Насловна Насловна Мирсад Кургаш као Исо Махмутовић: Не рушите крстионицу!

Мирсад Кургаш као Исо Махмутовић: Не рушите крстионицу!

Кургаш је, у разговору за ИН4С, оцијенио да имамо на дјелу демонстрацију силе од стране актуелног црногорског режима

21
Мирсад Кургаш у посјети крстионици на Михољској Превлаци

Више стотина вјерника из свих градова Боке присуствовао је свеноћном бденију и светој литургији у крстионици „Суза Његошева“, на Михољској Превлаци. Међу њима и чланови организационог одбора грађанског протеста „97.000“ Мирсад Кургаш и Демир Хоџић.

Тиме су шесту ноћ вјерници наставили масовна молитвена окупљања на острву у настојању да спријече најављено рушење крстионице, што су у ноћи 1. на 2. априла безуспјешно покушале јаке полицијске снаге извршиле блокаду Михољске Превлаке.

У присуству епископа диоклијског Методија бднеије су служили игуман манастира Режевићи и игуман манастира Светог Архангела Михаила Бенедикт са свештенством. За бројне вјернике изведен је и пригодан културно музички програм у коме су наступили народни пјесник Славко Перошевић, гуслари и пјевачи.

Подршку вјерницима у одбрани крстионице, уз Ивана Стругара најбољег кик боксера у спортској историји Црне Горе и најбољег боксера свих времена Николе Сјеклоће, дали су јуче и чланови организационог одбора грађанског протеста „97.000“ Мирсад Кургаш и Демир Хоџић.

Свештеник Миајло Бацковић, секретар одбора за обнову манастира Светог Архангела Михаила каже да је посјета грађанских активиста дала нову димензију окупљању вјерника на Михољској Превлаци.

Бденије на Михољској превлаци

„Ово јесте борба за духовну обнову јер бранимо цркву али је и грађанска такође је вјерници бране своје грађанске слободе, односно право на слободну молитву и исповиједање вјере. Одбрану манастира као што сам више пута поменуо није организовала Митрополија црногорско приморска него вјерници који знају значај Михољске Превлаке и који исказају грађанско незадовољство због начина на који се држава односи према Цркви.

Наши пријатељи који су данас дошли су муслиманске вероисповести што даје посебан овај значај њиховом доласку. Они су дошли прије свега да подрже нашу борбу за одбрану крстионице.

Нијесу дошли у име својих организација, већ су дошли да дају подршку борби за права свих људи па и наша права да се молимо на нашем култно мјесту. Та права нам омогућавају европске повеље и закони. Иза свега стоји велика љубав према истини, према Христу и та љубав према Богу довела је и те људе који нијесу наше вјероисповести. Како је то лијепо неко данас примијетио, дошао је нови Исо Махмутовић, човјек који није хтио да руши Његошеву капелу на Ловћену. Ето и они су дошли тако да сада поред наше браће римокатолика који су свакодневно са нама имамо сада и браћу мухамеданске вјероисповести који су дошли да подрже борбу за нашу богомољу“, рекао је о. Бацковић.
Он је истакао да су Кургаш и Хоџић дали пуну подршку борби вјерника Боке за своја права.
„Велика је била радост данас била на Михољској Превлаци видјети преко 800 људи који су дошли на службу које није спријечил ани киша ни вјетар да буду на светој литургији која се служила у крстионици. Ова окупљања вјерника на Михољској Превлаци прерастају у нешто много веће него што је одбрана крстионице.

Народни пјесник Славко Перошевић на Михољској превлаци

Због тога још једном позивам ресорног минстра Павла Радуловића и предсједника Владе Душка Марковића да размисле о дијалогу и уважавању захтјева народа Боке. Која је разлика између Жабљака и Михољске Превлаке превлаке мјештани Жабљака могу да кажу не изградњи насеља у њиховом националном парку и да то министар уважи. Зашто то није могуће у Тивту, јер ми смо направили крстионицу и не желимо да се руши већ да се из ње изникне обновљени Превлачки манастир. Оно што сви овдје желимо је само да принцип буде исти за све“, истакао је о. Бацковић.

Мирсад Кургаш, члан покрета „97000 одупри се“ посјетио је крстионицу на Михољској превлаци, код Тивта, поручујући да не подржава рушење тој вјерског објекта.

Кургаш је, у разговору за ИН4С, оцијенио да имамо на дјелу демонстрацију силе од стране актуелног црногорског режима.

Режим полицију користи селективно. У овом конкретном случају ангажују јаке полицијске снаге, а ради се о ситуацијама гдје је то заиста непотребно, гдје све треба да иде једним законским, правним путем и да се заврши тај правни поступак, а колико сам схватио то није урађено. Тако да са правног аспекта има много мањкавости. Такође, овдје је у питању један вјерски објекат и у таквим ситуацијама треба водити рачуна да се не повриједе вјерска осјећања. Нијесам сигуран да овдје није у питању стварање додатног анимозитета према једном народу и да је овдје на дјелу онај опробани метод „завади па владај“, казао је Кургаш.

Према његовим ријечима, довољно је осврнути се на околину крстионице и видјети много тога што је изграђено нелегално.

Чак и лаик може препознати колико има објеката који су извјесно бесправно изграђено, а не искључујем могућност и да поједини објекти имају документацију која је добијена на основу коруптивних радњи, навео је Кургаш.

Он је осудио поноћни десант полиције на Михољску превлаку.

Наступ државних органа, односно њихова интервенција у току ноћи је крајње непримјерена, као да иду у неку акцију против неких милитаристичких организација, казао је Кургаш.

Крстионицу су посјетили и чланови организационог одбора „Одупри се“ Демир Хоџић, Данијела Ђуришић и Никола Грдинић.

Отац Миајло Бацковић и чланови покрета „97000 Одупри се“

Хоџић је казао да постоје два разлога због којих је посјетио крстионицу у Тивту.

Први је из солидарности према вјерницима православне вјероисповијести, оне солидарности која нам је свима увијек потребна, а посебно у овим историјским временима надолазећих промјена на боље за нашу домовину Црну Гору. Други разлог је тај да криминалцима на власти јасно ставимо до знања да мјесто гдје се људи моле не може бити разлогом за рушење и разлогом за преусмјеравање теме са горућих социјалних питања која се тичу свих грађана Црне Горе без обзира на вјеру и нацију, тј да је прече да криминалци на власти размишљају о рушењу оних вила и хотела нелегално саграђених од тајкуна који пљачкају нашу домовину и спрези са криминалцима на власти још више осиромашују све нас и православце, муслимане, католике – све грађане, навео је Хоџић на свом ФБ профилу.

21 КОМЕНТАРИ

  • 37
   2

   Само су Монтенегрини безбожни примитивци у Црној Гори. Њих ће на крају сви напустити.
   Шок Радојичић, Милов рођак, а Кнежевићев полтронски, перфидни Прч се још и данас хвата за међуножје када види попа. То је његов духовни домет. Па шта више о њима рећи? Ко с њима може цивилизовано живјети?

   • 10
    2

    Црне Горе они су срамота
    Њима смета манастирска понта!

    Овај Шок… Колико мржње у једном човеку….

 1. 41
  3

  СУЗА ЊЕГОШЕВА
  Крстионице наша, лијепа ли си
  И име ти је да не може боље
  Израз си Вјере и народне воље
  Поносно стојиш на старој понти
  Надгледаш вале сињега мора
  Израсла из Завјета ових тврдих гора
  И лијеш Сузу Његошеву чисту
  Који на Ловћену утамничен чами
  Има ли од тога срамоте веће
  Упркос сили, неправди и тами
  Обновисмо те, вјековима исту
  На Михољској Превлаци Светога Саве
  Некрсти би да те опет удаве
  Срљају слијепо у страхоте пакла
  Ни Суза Његошева није их дотакла
  Не слушају молбе с цетињскога Трона
  Пастира нашег и Његова звона
  Али тебе нико срушити неће
  Брани те народ, све браћа у Христу
  С Љубављу и Вјером у срцу чисту
  Има ли силе до Бога веће!?

  Подгорица , на дан преподобног Јакова Исповједника 2019. године

  П.С. Дарги читаоци, будите благонаклони мени недостојном и овом мом пјесничком првјенцу!

  • 27
   1

   Ne znam je li prvijenac Бајо Пивљанинy, ali je od srca i to se da osjetit,zato nastavi ovako bilo koji da je povod,ovaj je bio opravdan i veliki ,da se neazborvi istorisko nasledje odavnina koje nas je odrzalo.Toliko o pjesmi,a sto se tice krstionice ona je tu jos veca ce bit ako je sruse,to su dosadasnja prvila pokazali,ako se desi?
   Због тога још једном позивам ресорног минстра Павла Радуловића и предсједника Владе Душка Марковића да размисле о дијалогу и уважавању захтјева народа Боке. Која је разлика између Жабљака и Михољске Превлаке превлаке мјештани Жабљака могу да кажу не изградњи насеља у њиховом националном парку и да то министар уважи. Зашто то није могуће у Тивту, јер ми смо направили крстионицу и не желимо да се руши већ да се из ње изникне обновљени Превлачки манастир. Оно што сви овдје желимо је само да принцип буде исти за све“, истакао је о. Бацковић.
   Mozemo nabrajati do sjutra neprvilnosti i dualisticko pravo koje vlast sprovodi negdje zmuri negdje mimo razuma i dozvoljava negdje kao ovdje hoce da porusi,zasto to je valjda jasno,ili nekome nije, pozivat ce se na urbanizam taman kao da je krstionica toliko velika koliko je bio manasitor sa kojeg se moglo vidjeti more preko brda nasuprot njemu ,kazu da je zvonik bio na najvecem nivou visok 41 metra,a kada su ga obrili valovi su prema obali iskakali na kopno.
   Ovdje su se podigli talsi u narodu sto je vrlo bitno i presudno za ovaj narod i njegovu vjekovnu borbu sa okupatorima,a ni ovi danas nijesu bolji od njih ni za mrvicu,nego u pojedinim segmentima i gori.izgleda da je Njegosu sudjeno da ga najvise mrze oni koji su mu najblizi,sedam puta mu se grob rusio,i sama pomisao na krstionicu da se po Njemu nazove
   izaziva bijes kao posledicu toga,koji su razlozi pitanje za Crkvu nauku i sveukupnu javnost.
   da li njegovi stihovi i djela gdje razdvaja dobro o zal gdje predvidja i gdje poziva na oslobodjenje i ujedinjenje,a sveje to skopcnao bas s ovim sadasnjim trenutkom koji traje nemalo jedan vijek.

   ОРАО И СВИЊА

   Једном свиња из пуна корита
   пред вратима имућнога дома,
   ка умије, по свињски локаше.

   Орај гордо на крутој литици
   величава крила одмараше
   и оштраше смртоносне канџе
   бацајући пламене погледе
   на све стране у прољетње јутро,
   к побједи се новој готовећи.

   Него свиња, како се налока,
   поиздиже турин обрљани
   и угледа на литицу орла.
   Грокну крупно, па говори орлу:

   „Шта ту чучиш на голој литици,
   несретниче и гладни ајдуче,
   изгнаниче под општим проклетством?
   Што је твоја жалосна судбина?
   Празна слава и грабеж крвави,
   па и с крвљу ручак без вечере.

   Помири се и предај људима,
   виђи ка се живи обилато:
   мени на дан три корита дају,
   све пуније једно од другога;
   па цио дан у глиб до ушију,
   превраћам се, на свијет уживам;
   ни што мислим, ни главу разбијам,
   но иза сна на пуно корито.“

   Орај тресну, па прикупи крила,
   с презренијем одговара свињи:
   „Мож се хвалит ка поштено живиш
   пред свињама, али не пред нама,
   јербо наше племе поносито
   таквога се гнушава живота.

   Него ти се чудити и није:
   свињски мислиш, а свињски говориш.
   То ти сада дају и госте те,
   ал’ не зато рашта ти помишљаш,
   но док мало накупиш сланине,
   па ће одмах маљугом по цику.

   То погађаш, ми смо грабитељи,
   под вселенским живимо процесом
   опасности и крвопролића;
   то су наше игре и пирови.

   Но ликови наши поносити
   јесу символ земног величаства,
   на крунама царскијем блистају;
   јошт се круне диче и поносе
   што су лика нашега достојне.“

   То изрече, па хитро полети,
   ка крилата из лука стријела,
   у својему над облаком царству.

   Оста свиња у гадном брлогу
   чекајући у чело сјекиру.

   Петар II Петровић Његош

  • 2
   0

   Уколико се не варам овај „ријетко добар и правичан човјек“ је прије 10 ак година најавио да ће са својим истомишљеницима из НВО Оријент 19, проћи пјешке кроз Томашево у знак сјећања на турке који су протјерани из тих крајева. Мећутим, одустао је од те намјере када је добио одговор преко медија од локалног становништва да му је боље да не долази, јер је тај народ много пропатио од турског зулума за вријеме вишевјековног ропства. Чувајмо се браћо Данајских дарова!

 2. 36
  3

  Лепо је видети да се две вере слажу и помажу.То је прави гест правих људи.Да је таквих примера више не би било сукоба између верника.Браво

 3. 20
  3

  Заиста дивно од Мирсада. Само што херој са Ловћена није Исо Махмутовић него Исо Махмутбеговић.

  • 2
   1

   Не збуњуј народ, Велизаре. Јунак са Ловћена је ИСО МАХМУТОВИЋ!

 4. 3
  8

  За рушење крстионице су само СДП, пола ДФ (цио ПЗП, можда и дио Нове) и пола ДПС!

 5. 6
  0

  SPC reklamira bezakonje. Mi zaista nismo pravna država. Nelegalno sagradjeni objekat se ne ruši. Ali biće srušena….

  Dodji Beto da ti gumicom izbrisemo brke posto se slabo vide,srusena moze bit ko da to ima veze, sjutri dan ce biti ogradjena dva puta visa,ta srusena i jos jedna na samom ulazu,tako je to sa Njegosevim kapelam,nicu kao pecurke, ovo je ako se ne varama dvadesta,nije dosta ali nije ni malo.Tako sve dok ih ne pogradimo koliko Enver Hoza bunkera ,pa kome se prije dosadi!

 6. 5
  1

  Srušila se tebi kuća na glavu džukelo blentovanska.Gdje su drugi objekti ljudi sa vlasti pacove poltronski. Ma marš odavde bolesniče bolesni.

  • 0
   0

   Питај Митрополију и Исовог сина, који је од Митрополита, мислим половином 2017. године, преузео очево постхумно одликовање.
   Иначе си Велизаре, нашао поуздан извор, F. CdM? Ово латинско F. се у њиховом случају може тумачити на разне начине.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here