Насловна Култура Кустурица: Андрић је мјера, ко не поштује његов живот, не може да...

Кустурица: Андрић је мјера, ко не поштује његов живот, не може да буде Европљанин

Кустурица је додао да су и његово име сарајевске власти избрисале из књиге рођених. То је незамисливо, јер су подаци о нечијем рођењу минимум цивилизацијске обавезе које имају према вама. Идеолошка и политичка увјерења могу да буду спорна, а не може, ваљда, да буде спорно оно што говори да вас је мајка родила на том месту. Они су то мени урадили.

0
emir Kusturica, film
Емир Кустурица

Иво Андрић је једно од највећих имена светске књижевности. Он је, данас, мера нашег европејства у сваком погледу. И у умјетничком, и у историјском и у политичком – рекао је Емир Кустурица на промоцији своје књиге „Шта ми ово треба“ („Вукотић медија“), у Вуковом дому културе у Лозници.

Андрић је, како је нагласио Кустурица, за сваког Бошњака кога је срео после рата био „зликовац, злочинац и све најгоре“:

И зато, желим да у Лозници, у Вуковом завичају, свечано изјавим: сви који не уважавају лик Ива Андрића, његову животну контроверзу и његово огромно животно дјело – не могу да буду Европљани, преносе „Новости“

Кустурица је додао да су и његово име сарајевске власти избрисале из књиге рођених.

То је незамисливо, јер су подаци о нечијем рођењу минимум цивилизацијске обавезе које имају према вама. Идеолошка и политичка увјерења могу да буду спорна, а не може, ваљда, да буде спорно оно што говори да вас је мајка родила на том месту. Они су то мени урадили.

Можете замислити која је то упала мозга и шта ће, на крају, да буде. Мислим да ту постоји једна озбиљна што интернационална, што домаћа база у БиХ, коју подржава породица Изетбеговић, која је професионални мрзац српске културе и српске идеје о слободи.

Кад погледате сваки дневник и све што говори о њиховим активностима, то је једна хистерија, што антисрпска, што антируска. Мислим да ће нас догађаји који слиједе, коначно одвести на праву тачку и на право мјесто код онога ко нам је увек био савезник – рекао је славни редитељ и писац, пренијеле су „Новости“

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here