Насловна Мозаик Лажни лијекови све чешће узрочници превремених смрти

Лажни лијекови све чешће узрочници превремених смрти

Сваке године стотине хиљада дјеце умире због лијекова лошег квалитета или потпуно лажних лијекова

0
tablete
Илустрација

Најмање 300000 дјеце је умрло због лажних лијекова које су дистрибуисале разне криминалне групе у сиромашне земље, а ти лијекови прављени су застарјелом опремом у постројењима пуним штеточина и инсеката, наводи се у новој студији Америчког друштва за тропску медицину.

Нова студија истиче да једна од највећих опасности за смрт дјеце широм свијета долази у облику лажних лијекова за лијечење маларије, пнеумоније и других болести.

Сваке године стотине хиљада дјеце умире због лијекова лошег квалитета или потпуно лажних лијекова„, рекао је један од аутора студије и предсједник поменутог друштва Џоел Бреман.

Бреман је додао да је број лажних и недовољно квалитетних лијекова у порасту и навео примјер фармацеутског гиганта “Фајзера”, који је 2008. пронашао да је у 75 земаља 29 њихових производа било лажирано, а десет година касније тај број је нарастао на 95 лажних производа у 113 земаља.

Он је додао да лажни и недовољно квалитетни лијекови чине 10 одсто од свих лијекова и да је највећа забринутост повезана са лијековима против маларије, који су одговорни за смрт више од 150.000 дјеце годишње.

Тако је само у осам афричких земаља пронађено 185 понуђача третмана за маларију који нису задовољавали потребне квалитете и само 12 компанија које су нудиле квалитетне терапије. Велики проблем су и антибиотици за лијечење пнеумоније код дјеце, преноси Глас Српске.

„Сваке године лажни антибиотици узрокују смрт код дјеце у истом броју као и лажни лијекови против маларије „, рекао јуче Бреман.

Осим дјеце, на удару оваквих лијекова су и одрасли. У порасту је број лажних лијекова за лијечење хроничних стања као што је повишени притисак. Најчешће су то лијекови против болова, за болести срца, еректилну дисфункцију и рак, а који се често продају путем интернета.

Бреман је додао да не треба глорификовати илегалне фабрике које их праве и не смију носити име “лабораторија”.

„Ти лијекови се праве у постројењима пуним штеточина и инсеката, са опремом која је застарјела и прљава. Пилуле такође знају бити преливене фентанилом и другим штетним супстанцама“, испричао је Бреман.

Као рјешење проблема илегалних фабрика лијекова и лажних медикамената студија Америчког друштва за тропску медицину наводи да је потребно да се направе међународни договори.

„Њима би се ријешила и техничка питања, као што је увођење најбољих метода за тест лијекова“, рекао Бреман.

Прочитајте још:

Покрет „Одупри се – 97000“ за ИН4С: Разумијемо нестрпљење грађана, имамо заједнички циљ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here