Насловна Политика  „Лијепа њихова“: „Уби Србина” може, али „Љуби Србина“ – никако

 „Лијепа њихова“: „Уби Србина” може, али „Љуби Србина“ – никако

„Не трпим говор мржње и зато сам синоћ исправио графит. Пуно је љепше гледати поруке љубави, него поруке мржње”, рекао је Зубчић

1
karlovac-grafit-hrvatska_
Примјер "сувремене хрватске умјетности" у Карловцу; фото: kurir.rs

Како наводи Политика, против Задранина Јуре Зубчића поднијета је кривична пријава због тога што је графит „Уби Србина”, написан на згради мјесног одбора задарског вијећа, преправио у – „Љуби Србина”.

Наиме, почетком децембра непознати починиоци, у једном у низу излива србофобије, која је и те како укоријењена у великом дијелу хрватског народа, написали су графит сљедеће садржине: „Уби Србина”. Аутори овог графита, који очигледно није узнемирио наше „еуропске“ сусједе, и даље су непознати. Без икакве сумње, тако ће и остати.

Међутим, Јуре Зубчић је направио неопростиви „гријех“, ријешивши да овај фашистички графит упристоји, те на тај начин покаже да и у Хрватској постоје људи којима усташе нијесу идоли, и који неће поцупкивати уз Томпсонове петпарачке стихове.

Јуре је испред ријечи „Уби“ додао слово „Љ”, тако да је графит гласио „Љуби Србина”. Овај свој чин објаснио ријечима: „Не трпим говор мржње и зато сам синоћ исправио графит. Пуно је љепше гледати поруке љубави, него поруке мржње”.

Међутим, он је данас на свом Фејсбуку објавио да је због исправљања графита против њега поднијета кривична пријава и да је због тога био у полицији на разговору.

grafit, Zadar
Љуби, љуби, ал главу не губи – слово „љ“ би могло скупо коштати Јуру Зубчића; фото: politika.rs

„Поднијета је кривична пријава против мене због уништавања туђе имовине због дописаног слова ‘Љ’, те сам данас поводом тога био у полицији на разговору. Признајем да сам дописао слово Љ, али не сматрам да сам уништио туђу имовину, већ управо супротно, поправио сам је”, написао је Зубчић.

Он је такође позвао особу која га је пријавила анонимно да то уради пуним именом и презименом, и запитао се да ли је то исто урадио и против онога ко је написао фашистички графит.

Проблеми са којима се Зубчић суочава свакако нијесу изненађујући. У земљи која систематски, уз помоћ плејаде квази-интелектуалаца, вајних историчара и научника покушава минимизовати број српских жртава, страдалих од крваве усташке каме, а и срамну улогу логора Јасеновац довести под сумњу – ништа се друго и не може очекивати.

У земљи у којој се једини концентрациони логор на свијету за дјецу – Јастребарско – проглашава за рехабилитациони центар, постојање логора у Сиску негира, у којој је Павелић херој, Томпсон умјетник, а кукасти крст дио свакодневног фолклора – људи попут Јуре Зубчића свакако су ријеткост. А за репрезенте власти и подржаваоце преовлађујуће србофобне политике, Зубчић је и болно подсјећање на њихов властити морални суноврат.

Јуре је човјек, и као такав истински је антипод оној руљи која је, сасвим извјесно, са одушевљењем исписала „Уби Србина“. И, на крају, логично је да Зубчић, због свог људског чина, у оваквој Хрватској буде суђен и осуђен искључиво због тога што је – нормалан.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here