Насловна Политика Мало им пола Владе Црне Горе: За Пуришића Бошњаци „недовољно“ заступљени у...

Мало им пола Владе Црне Горе: За Пуришића Бошњаци „недовољно“ заступљени у власти

Од 18 министарстава Владе Црне Горе, 5 министара су Бошњаци. Ниједан министар није Србин

15
Министри у Влади Црне Горе: Кемал Пуришић, Мевлудин Нухоџић, Кемал Храповић, Осман Нурковић, Дамир Шеховић

Бошњаци су недовољно заступљени у власти, саопштио је потпредсједник Бошњачке странке и министар у Влади Црне Горе Кемал Пуршић за „Став“.

Пуришић признаје да је његова странка свјесно одбила понуду опозиције да заједно формирају власт, те да су на тај начин хтјели допринијети демократизацији црногорског друштва.

„Након парламентарних избора 2016. године, распоред политичких снага довео је Бошњачку странку у позицију да опредијели структуру државне власти. Одбили смо примамљиву понуду дотадашње опозиције да доминантно формирамо Владу и одлучили се за партнерство у власти с партијама с којима смо раније радили на стратешком пројекту обнове државне независности. И након 10 година од стјецања независности, Црна Гора није била демократско друштво које успјешно штити и унапређује људска и мањинска права, развија функционалну економију и равномјерно развија све дијелове државе.

На ширем плану, мислимо да друштво иде у добром смјеру и добром динамиком и, наравно, томе смо дали завидан допринос.

Улога Бошњачке странке као аутентичног представника бошњачког народа у власти незамјењива је у том процесу. На плану унапређења укупног положаја Бошњака такођер има напретка, али би могло и требало да га буде више. Након што су ријешена крупна државна питања, у фокус су дошла питања једнакоправности, социјално-економска питања и афирмације наших посебности. Но, у држави која нема већинску нацију, већински језик и у којој је барем декларативно, вољом већине, грађанин носилац суверенитета, није лако наћи праву мјеру између поштовања личних и колективних права“, сматра Пуришић.

У мандату ове Владе остварен је значајнији напредак на плану већег учешћа Бошњака у органима државне и локалне власти.

Бошњаци су аутохтон народ

Иако се може бројати у јединствен социолошки феномен – да неко себе сматра другим народом због вјере, феномен који не постоји ни у најближој Албанији, али ни међу нашим албанским становништвом – они су само Албанци, Пуришић сматра да се ради о аутохтоности.

„Бошњаци су аутохтон народ на овим просторима и везивања за вјерску одредницу с велико М, која имају за циљ да наш етнос представе религијски, за нас никако није прихватљив. Очекујем да ће наредни попис у Црној Гори показати зрелост у самоидентификацији Бошњака и да ће тај процент у популацији бити значајно већи“, казао је он.

Бошњацима 5 министарстава

Од 18 министарстава Владе Црне Горе, 5 министара су Бошњаци. Ниједан министар није Србин.

Њима су припала кључна мјеста: Министарство унутрашњих послова на чијем је челу Мевлудин Нухоџић, Министарство саобраћаја и поморства на чијем је челу Осман Нурковић, Министарство рада и социјалног старања – Кемал Пуришић, Министарство здравља –  Др Кенан Храповић, Министарство просвјете – Дамир Шеховић.

Бошњацима је припало и мјесто потпредсједника Владе Црне Горе, које је припало Рафету Хусовићу.

Бошњаци су врло заступљени и у кабинетима Министарстава:

-Ибрахим Смаиловић – генерални директор Директората за грађанско законодавство и надзор;

-Др Мевлида Гусињац -в.д. генерална директорица Директората за здравствену заштиту,

Муамер Хајдарпашић – државни секретар при Министарству саобраћаја и поморства

Адис Пепић – секретар Министарства саобраћаја и поморства,

Емина Мујевић Кара – генерална директорица Директората за међународну сарадњу и ЕУ фондове,

Мирсад Ибрахимовић – генерални директор Директората за државне путеве,

Едиса Вишњић – шефица кабинета Министарства саобраћаја,

Фатима Љаљевић – технички секретар Министарства саобраћаја,

Ћазим Хоџић – генерални директор Директората за развој туристичке дестинације и туристичку инфраструктуру.

Ешеф Хусић– генерални директор Директората за климатске промјене и медитеранске послове,

Елмедин Ровчанин – Секретар Министарства  рада и социјалног старања,

Едина Дешић – Генерална директорица Директората за тржиште рада и запошљавање,

Сафет Кораћ -генерални директор Директората за стратешко-развојне послове,

-Мирсад Мулић – генерални директор Директората за ванредне ситуације,

Рамиза Ђечевић – начелница Одјељења за унутрашњу ревизију при МУП-у,

Адмир Шахмановић – генерални директор Директората за међународну сарадњу и програме помоћи,

-Др Мевлида Гусињац – в.д. генерална директорица Директората за здравствену заштиту.

С обзиром да у државним институцијама нема Срба, поставља се питање колико је власти довољно Пуришићу?

15 КОМЕНТАРИ

 1. 23
  4

  Живаљ муслиманске вјероисповјести, иначе, бивши Црногорци муслиманске вјероисповјести, иначе, бивши Срби Православци, који себе прозваше, прије 30-так година Бошњацима, раде и мисле данас оно што су радили и мислили прије 500 година.
  Онда морају прихватити последице, које ће природно наступити, када се “ ослободи сиротиња раја, која глоба давати не може, ни трпјети турскога зулума“.

   • 13
    0

    Па ви нећете истински да се бавите историјом.
    Проблем ће увијек бити што бјежите од истине, или што је још горе бјежите од себе.
    До тада ће се свако мало имати проблема с вама.

  • 8
   5

   Хришћанине други нису криви што имаш неспособне политичаре који те воде.На другој адреси су кривци за твој положај,а то су неспособни политичари које гласаш и који се баве свим осим твојим правима и положајем твога народа.Одрасти и престани да се дуриш на људе који су за разлику од многих православних остали вјерни својој традицији ,култури и религији,а стара савезништва нису заборавили.

   • 11
    0

    О.к. Можемо и тако да се слажемо Нехришћанине.
    Када се обрне ситуација немој да се дуриш, него криви своје клеро идеологе што те нису учили, да не грабиш, чим ти се укаже прилика.

 2. 9
  3

  Срби,не дискриминишу вас Бошњаци и Албанци.Њихови политичари не искоришћавају несрећу српског народа већ раде у интересу својих гласача.То што су гласови српског народа од стране неодговорних политичара које Срби гласају потрошени на све друго осим на решавање српског питања у НДЦГ није кривица муслимана.

  • 7
   2

   Ако се боримо за хумане вриједности за све, што се нико од тзв. Бошњака не нађе да каже: Нећемо да су Срби, само зато што су Срби и што је нечија политика лична, интересџијска да буду дискриминисани.
   Онда би се и Срби борили и за вас.
   Е то је суживот.

 3. 9
  2

  Kad bi mi neko objasnio sta znaci Bosnjak? Koliko dugo postoji taj narod na ovim prostorima? Koliko dugo imaju Islam za svoju religiju ? .Ko su im preci ( da li je tacno da su to bili Srbi) ? I kako to da ih ima toliko u vlasti a narod koji je stvarao C.Goru(i kojeg ima vise) fakticki ne postoji sto se tice vlade?

 4. 9
  0

  У Улцињу, Гусињу, Рожајама, Петњици ниједан православни одборник, у влади ниједан Србин, у државној управи око 3% Срба. Као код Павелића.
  Полако те. Наши преци се борили против окупатора, а ми немамо никаквих права. Станите мало.

 5. 6
  1

  Нису се Срби у балканским ратовима ослободили од Турака. Да јесу ових не би било овде, као што су партизани отерали сарадника Немаца тако су и сарадници османлија требали бити протерани.

 6. 0
  0

  Окреће се то ви тобоже Бошњаци најбоље знате
  Данас си на положају и зулум чињиш а сјутра можда буде друга прича .само незнан што ве староподгорички муслимани не признају кад то стигосте из Босне Бошњаци па сте до Улциња стигли боље би ви било да скалате мало сваки зна од којег је братства црногорског-српског. Краљ Никола вас је оставио ође ка браћу а ви нам стално о глави радите то сто ми имамо између себе Црногорци Срби то је једно да је среће и ви би сте се тако изјашњавали нит сте из Босне ни из мале Азије но од наше браће лакоме и плахе! Лише двије три чисти турске фамеље.сви знате од којија сте ! Неваља ви та политика ништа .

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here