Насловна Политика Мојсиловић: На Косову* напето, војска Србије у контакту са јединицама Кфора

Мојсиловић: На Косову* напето, војска Србије у контакту са јединицама Кфора

Стабилно је стање безбједности, али по свим параметрима је јако непредвидиво.

1

Начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић каже да је ситуација на КиМ веома комплексна, али да Србија тренутно не разматра опцију војног реаговања.

Мојсиловић је изјавио да је ситуација на Косову* „пуна тензија и једностраних потеза“. „Стабилно је стање безбједности, али по свим параметрима је јако непредвидиво“. Војска Србије у сталном контакту са јединицама Кфора а брине и о северном и о јужном делу Косова*.

Он је казао да ће Војска Србије пратити ситуацију на терену и искључио употребу војне силе на том простору,сазнаје б92.

„Одговорност на припадницима Кфора је да обезбједе стабилно стање на читавој теритирији КиМ. Ми смо заинтересовани за наше грађане не само на северу Космета, него и на југу, на читавој територији КиМ“, навео је начелник Генералштаба ВС.

Према његовим ријечима, постоји стална комуникација са Кфором, као и стална размјена информација. „Предсједник републике је опредјељен за мирно решење питања КиМ, па се тренутно не разматра војно укључивање у решавање тог питања, али ја као војник ту могућност не могу да искључим„, навео је Мојсиловић.

Припадник Војске Србије. Фото: МО РФ

Генерал је истакао да не може да каже да је стање војске редовно, јер дуж читаве административне линије имамо ангажовану војску на задацима.

Када је ријеч о спремности војске, Мојсиловић каже да су то ведрије теме. „Војска Србије је, фигуративно речено, много јача у односу на јучерашњи дан, а биће јача сутра у односу на данас. Располаже са 14 „мигова“, од којих је 10 у Републици Србији, а четири се налазе на ремонту у Бјелорусији„, каже Мојсиловић.

Додаје да је Србија сада по том типу летилица скоро па у реду величине као некадашња СФРЈ. „Чекамо дан и када ће стићи хеликоптери. Бавимо се бројем летилица, али то се одражава на укупну способност наше војске. Повећан је број сати летења, пресретања у ваздуху, што нам даје сигурност“, навео је генерал.

Говорећи о паради која ће бити одржана 24. марта поводом обележавања двије деценије од НАТО агресије на Србију, Мојсиловић је рекао да ће на њихов начин дати допринос који се тиче датума почетка бомбардовања.

Најавио је да ће тада полетјети „мигови“ којима располаже Војска Србије и представити се грађанима, поред ешалона војске и полиције и поред моторизованих ешалона.

„Наравно да нећемо моћи да покажемо све чиме располажемо, али ћемо показати своју способност, а све у циљу да је Војска спремна и мотивисана да испуни све задатке“, истакао је Мојсиловић.

Каже да је Војска Србије спремна да одговори на сваку кризу у региону.

1 КОМЕНТАР

  1. 3
    0

    Треба одмах кренути према Шар планини и Проклетијама, Горожуб заузети и све до границе са Албанијом. КФОР нека подноси извјештаје…

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here