Насловна Мозаик Наш Пољопривредни факултет бољи од Харварда

Наш Пољопривредни факултет бољи од Харварда

1

Према Шангајској листи, у области прехрамбене технологије овај факултет заузима 35. место и бољи је од чак девет од десет најбољих универзитета на свету. После објављивања најновије Шангајске листе, од свих образовних институција у Србији највише би требало да се дичи Пољопривредни факултет у Земуну.

У области прехрамбене технологије овај факултет заузима 35. место и бољи је од чак девет од десет најбољих универзитета на свету.

Колико је то велики успех, показује чињеница да се на престижној Шангајској листи 500 најбољих универитета налази свега два одсто свих универзитета на свету. Тих 500 универзитета рангирано је у укупно 47 научних области, а када се ради о прехрамбеној технологији, Београдски универзитет се налази на изузетном 35. месту. Овај резултат и те како добија на значају ако се има у виду да је од топ 10 набољих на свету, једино Масачусетс боље рангиран од Београђана у области прехрамбене технологије. Рецимо, Харвард, који је убедљиво први на Шангајској листи, или Оксфорд, налазе се далеко иза нас, пише Блиц.

У оквиру Београдског универзитета једино на Пољопривредном факултету постоји смер прехрамбена технологија, док ову област донекле покрива и Технолошко-металуршки факултет на студијама биохемијског инжењерства и биотехнологије, односно Технички факултет у Бору са технолошким инжењерством. Да не буде забуне, иако се налази у Бору, Технички факултет припада Београдском универзитету.

Ипак, када се узму у обзир основни критеријуми рангирања Шангајске листе, а то су, пре свих, број објављених научних радова у међународним часописима и цитираност, јасно је да је Пољопривредни факултет најзаслужнији за овај успех.

„Ми на смеру прехрамбене технологије годишње објавимо између 120 и 130 научних радова и могу слободно да кажем, колика су улагања, резултат је веома висок. Наше студенте многи повезују са производњом кобасица, кафе и сокова у фабрикама, али поред тога, ми дајемо кадрове у области трговине, лабораторијског истраживања, маркетинга и логистике“, објашњава Душан Живковић, продекан за финансије на смеру прехрамбена технологија.

Извор: Недељник

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here