Насловна Политика НАТО базе у срцу Васојевића: У Андријевици ће се градити полигони Алијансе

НАТО базе у срцу Васојевића: У Андријевици ће се градити полигони Алијансе

Нова касарна Војске Црне Горе биће изграђена у градском насељу Прљаније, саопштио је министар Бошковић, по коме ће то унапредити живот на овом подручју

9
Илустрација
Предраг Бошковић

У Андријевици ће, нема никакве сумње, ускоро почети градња прве НАТО базе у Црној Гори, те ће се пред одборницима Скупштине општине наћи одлука о уступању на располагање непокретности Влади Црне Горе, без накнаде за изградњу, нове касарне Војске Црне Горе у општини Андријевица.

У предлогу Одлуке наводи се да је ријеч о парцели у катастарској општини Слатина. Овоме је претходио закључак Владе Црне Горе којим је усвојена информација о градњи нове касарне у општини Андријевица, односно дата сагласност да се покрене поступак којим ће се локација од преко четири хектара у дијелу приградског насеља Прљаније определити као простор посебне намене за потребе одбране.

Из локалне управе истичу да се ради о парцелама које се углавном налазе у приватном власништву, које је недавно обишао министар одбране Предараг Бошковић са начелником Генералштава Војске Црне Горе Драгутином Дакићем.

„Нова касарна Војске Црне Горе биће изграђена у градском насељу Прљаније“, саопштио је министар Бошковић, по коме ће то унапредити живот на овом подручју.

Он је додао, да је Врховни савјет одбране донео одлуку да се у Андријевици формира организациона јединица Војске Црне Горе.

Ради се о елитној пешадијској јединици која мора да задовољи прописане НАТО стандарде„, рекао је Бошковић.

Прецизирано је да се јединица мора формирати до 2020. године. Прије тога ће се започети изградња неопходног објекта али и свих других пратећих садржаја. Ти радови би требало да почну наредних мјесеци. Са власницима парцела је већ постигнут договор да се одабрано земљиште, уз одређену надокнаду, уступи за изградњу касарне.

Формирање елитне војне јединице у Андријевици вишеструко је корисно и представља замајац за економско оснаживање читавог краја„, каже предсједник Општине Андријевица Срђан Машовић, који сматра да ће бенефите од реализације овог пројекта осјетити сви, како са безбједносног аспекта, тако и у области унапређења система заштите и помоћи услијед елементарних непогода и ванредних ситуација.

Међутим, у Андријевици не гледају сви благонаклоно као локални челници на долазак НАТО у овај слободарски крај, гдје је ова алијанса током агресије 1999. године, у двадесетак километара удаљеној Мурини убила шест људи, од чега троје дјеце.

„Пројекат изградње касарне у Андријевици тежак је више од 15 милиона евра! Понуђени НАТО стандарди захтијевају да се по војнику мора одредити простор од 150 метара квадратних. То су мегаломански пројекти које финансирају осиромашени грађани. Да су којим случајем те паре усмјерене за изградњу производних погона могло би да се отвори и до 1 000 одрживих радних мјеста у привреди. Овако ћемо имати касарну која је само одскочна даска да се на простору Васојевића граде НАТО базе које никоме не могу служити на част“, сматра одборник ДФ у СО Андријевица Веско Ракетић.

Нова НАТО база, сходно одлуци Владе Црне Горе, носиће име знаменитог јунака војводе Миљана Вукова Вешовића. Чувени војвода је ослобађао Васојевиће од Турака и сам урадио доста на припајању Васојевића подловћенској Црној Гори.

9 КОМЕНТАРИ

  • 7
   0

   Зато ће сви четници да се преселе у Подгорицу. А онда… 😉

  • 7
   1

   Преотеће то Васојевићи, кад буде погодан моменат.

 1. 17
  1

  Blentovene, gadosti, besmislice i laži koje svakodnevno izgovaraš „zrače“ poput osiromašenog uranijuma, a zaudaraju gore od kanalizacije pune pacova!

 2. 18
  0

  Ovaj Boskovic je pravi primjer ,,Pinjata Montenegrina sa $evera,, do juce nisu znali da se potpisu a danas velji CRNOGORCI coce, pravi primjer IZEDIGU::CE

 3. 3
  5

  Anonimni- hoćete da kažete da se to u SFRJ to nije radilo. Je li vi to sad branite komuniste? To što te istina boli to je tvoj problem.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here