Насловна Друштво Петиција за очување крстионице „Суза Његошева“

Петиција за очување крстионице „Суза Његошева“

Петиција ће ускоро моћи да се потпише у свим градовима Боке – Тивту, Котору, Херцег Новом и Будви

10
Крстионица на Михољској превлаци

Вјерници Митрополије црногорско-приморске покренули су иницијативу за потписивање петиције којом траже обнову манастира и очување крстионице “Суза Његошева” на Михољској Превлаци.

Петиција ће ускоро моћи да се потпише у свим градовима Боке – Тивту, Котору, Херцег Новом и Будви, а циљ иницијативе је добијање грађевинске дозволе за обнову коју Митрополија црногорско-приморска чека још од 2012. године, пише Дан.

На 800. годишњицу оснивања Зетске епископије, вјерни народ Боке захтијева обнову манастира Светог Архангела Михаила на Михољској Превлаци. Европска повеља о људским правима и слободама, као и сви домаћи правни акти гарантују грађанима право на с лободу исповиједања вјере на њиховом историјском-култном мјесту, истиче се у тексту петиције која ће се потписивати у Боки.

Даноноћна дежурства на Михољској Превлаци, којима вјерници од 2. априла бране крстионицу „Суза Његошева“, настављена су с несмањеним ентузијазмом. У крстионици се читају молитве, а у сваком тренутку на Михољској Превлаци налази се велики број вјерника.

Подршка вјерницима стиже са свих страна, а окупљањима присуствују и римокатолици.

Правни заступникМитрополије црногорско-приморске манастира Светог Архангела Михаила на Превлаци код Тивта, адвокат Дејан Вукшић, поднио је которском тужилаштву кривичну пријаву против Н. Н. лица из Управе полиције, а у вези с акцијом службеника те институције на Михољској Превлаци.

Вукшић је пријаве против Н. Н. лица у полицији поднио због несавјесног рада у служби.

У образложењу пријаве се наводи да поступање полиције, којим се из непознатих разлога извршила опсада црквеног имања, садржи елементе кривичног дјела.

Он је нагласио да је била ријеч о првом, а не евентуално поновљенон покушају раније ометаног извршења, игго би оправдавало асистенцију полиције. Адвокат каже да је до евентуалног ометања извршења могло доћи тек када 6и се грађевински инспектор појавио у заказано вријеме, а не пет часова раније када је полиција без грађевинског инспектора покушала да заузме крстионицу.

Вукшић констатује да су поступцииа полиције повријеђена права грађана који су присуствовали вјерском обреду. С представком о незаконитом поступању органа реда, адвокат Митрополије обратио се и Савјету за грађанску контролу рада полиције.

10 КОМЕНТАРИ

  • 18
   1

   To je nezabilježen rast! Dnevnica ti je skočila sa 1 euro na 1,5, tako da sad u sendvič možeš ubaciti i dvije fete pršuta.

  • 5
   1

   Да, хендикепирани када направи помак малим прстом то је већи напредак него да бигаташ сваки дан зарађује милионе… Зависи како гледаш. ЦГ нема ништа, а ако добије зрно пшенице више је од икога напредовала,јер није прије тога имала ни то.

 1. 3
  5

  Stotine i stotine srpskih popova sa dozvolom privremenog boravka u Crnoj Gori nece biti u prilici da potpisu iz razloga ne pos’edovanja validnih crnogorskih dokumenata…Bas nezgodno…

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here