Насловна Култура Почиње 12. „Кустендорф“

Почиње 12. „Кустендорф“

Такмичарски програм "Кустендорфа" чиниће 15 играних, три документарна, два анимирана и један експериментални краткометражни филм

0
Кустендорф 2019. (Фото: blic.rs)
Кустендорф 2019. (Фото: blic.rs)

У Дрвенграду, на Мокрој Гори, вечерас почиње 12. Међународни филмски и музички фестивал „Кустендорф“ који ће до 16. јануара традиционално окупити младе филмске ствараоце и великане свјетског ауторског филма, преноси РТРС.

„Кустендорф“ ће у 20.30 часова отворити оснивач и умјетнички директор Фестивала Емир Кустурица и министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић, а свечаности ће присуствовати и глумац Славко Штимац.

У 21.30 часова биће приказан филм Емира Кустурице „Пепе, један узвишени живот„, документарац посвећен Хозеу Мухики, бившем уругвајском предсједнику.

Према програму Фестивала, сутра у 17.00 часова биће приказан филм „Срећан као Лазаро“, италијанске редитељке Алиће Рохвахер, а њега ће на радионици представити глумци Адријано Тардиоло, Серђи Лопез и Лука Чиковани.

Трећег дана биће приказани филмови „Блиски непријатељи“ и „Њежна равнодушност свијета“, који ће представити редитељи Давид Оелхофен и Адилхан Јержанов.

Марчело Фонте биће гост четвртог дана и представиће филм „Догмен“ редитеља Матеа Гаронеа, док ће дан касније бити приказан филм Вима Вендерса „Папа Фрања: човјек од ријечи“, а разговор са студентима о овом остварењу водиће продуцент Андреа Гамбета.

Браћа Дамијано и Фабио Диноћенцо ће посљедњег фестивалског дана говорити о свом филму „Дјечаци плачу“.

У оквиру програма „Ретроспектива великана“ биће приказан филм „Драгстор каубој“ Гаса ван Санта, а гост Фестивала биће глумац Мет Дилан, који ће одржати и радионицу.

Гости Фестивала биће и глумци Славко Штимац и Серђи Лопез, а филмови „Вук самотњак“ Обрада Глушчевића, „Сјећаш ли се Доли Бел?“ Емира Кустурице, као и „Вестерн“ Мануела Поријера изабрани су за ретроспективни програм.

Такмичарски програм ће се састојати од 21 филма домаћих и иностраних аутора.

За фестивалске награде „Златно“, „Сребрно“ и „Бронзано јаје“ такмичиће се филмови младих режисера из Швајцарске, Аустралије, Србије, Норвешке, Републике Српске, Пољске, Русије, Израела, Француске, Њемачке, Ирана, Мексика, Шпаније, Македоније, Турске и са Филипина.

Међународни жири чине Стана Катић, канадско-америчка глумица, Слободан Деспот, писац и издавач из Швајцарске и Танкред Рамон, француски режисер документарних филмова и продуцент аудио-визуелних садржаја.

Награду „Вилко Филач“ за најбољу фотографију додијелиће француски директор фотографије Мишел Аматје.

На конкурс је пристигло 718 филмова, а изабрани су они који се издвајају по стилу, техничком умијећу и аутентичном погледу на свијет.

Такмичарски програм „Кустендорфа“ чиниће 15 играних, три документарна, два анимирана и један експериментални краткометражни филм.

Током трајања фестивала у галерији „Капор“ биће постављена изложба академског сликара Ратка Лалића, а дио програма фестивала је и изложба фотографија поводом 70 година Високе државне школе за филм, телевизију и позориште из Лођа.

Сваке вечери, након пројекција и радионица, концерти музичких група употпуниће ноћни живот „Кустендорфа“.

Гости ће уживати у наступима „Оркестра народне музике браће Адвахов“ и солиста Валерију Каскавал и Кристи Трактор из Молдавије, италијанског музичара Виниција Капосела, норвешко-српског ансамбла „Јован Павловић и Марко Марковић брас бенд“, група „Кал“ из Србије и вокално-инструменталног састав „Биља Крстић и Бистрик оркестар“.

Од оснивања 2007. године, кроз „Кустендорф“ су прошли бројни млади умјетници који годинама остављају значајан ауторски траг на филмској сцени, што најбоље свједочи о томе да се циљ овог фестивала – развој ауторског филма и подршка младим талентованим редитељима, из године у годину све више остварује.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here