Насловна Насловна Предраг Вукић: Црна Гора насљедница државе Немањића

Предраг Вукић: Црна Гора насљедница државе Немањића

Они који данас желе да избаце Светог Саву из Црне Горе то раде, јер им смета као утемељивач православља

7
Предраг Вукић
Предраг Вукић

Црна Гора је насљедница средњовјековне државе Немањића, а то су признавали и за то се борили сви владари са Цетиња. У складу са тиме прослава Светог Саве у Црној Гори се биљежи и много прије него што је она 1856. године постала школска слава, а коју је прогласио књаз Данило. О присуству Светог Саве у Црној Гори говоре бројне чињенице, а не митови, како желе да наметну пористалице данашње дукљанске идеологије – рекао је историчар Предраг Вукић на трибини посвећеној светосављу у Црној Гори у „Српској кући“.

По његовим ријечима историја о Светом Сави у Црној Гори биљежи датуме из његовог живота, јер је основао манастир Врањину, али и основао Зетску и Будимљанску епископију. Вукић сматра да је прво сједиште зетске епископије било у Подгорици,а да је тек потом пресељена на Превлаку, док је Будимљанска епископија основана у Ђурђевим ступовима код Берана.

Све то говори да се на територији данашње Црне Горе формирала јака средњовјековна српска држава са династијом Немањића, а то су добро знали Петровићи, а посебно књаз Никола, који је Црну Гору сматрао њеном насљедницом, појаснио је Вукић.

Он је нагласио да се светосавље може дефинисати као духовни образац Срба који је заснован на православљу и одбрани вјере, као и успостављању српске државе на мотивима српске солидарности и српске монархије.

Такво опредјељење његовали су и владари из династије Петровића, а то се највише показује по грбу, који су они преузели од Немањића, примјетио је Вукић.

Он је истакао да се Свети Сава као школска слава славио у Црној Гори од 1856. до 1946. године, али да је нова револуционарна власт прекинула тај обичај. Вукић наглашава да је упркос томе у комунистичким уџбеницима јасно писало колика је била српска средњовјековна држава и да је она обухватала Црну Гору, а да се Рашка у средњем вијеку просттирала скоро све до Биоча.

Они који данас желе да избаце Светог Саву из Црне Горе то раде, јер им  смета као утемељивач православља. То њима највише смета, али сматрам да је дух светосавља много јачи и да још увијек живи у Црној Гори и он ће преживјети и ово вријеме, закључио је Вукић. 

По његовим ријечима Подгорица би требала да слави два датума и то 26. фебруар и 26 новембар. У фебруару је тога дана рођен Стефан Немања, а у новембру је одржана Подгоричка скупштина о уједињењу Црне Горе и Србије.

-То су два најзначајнија датума у историји овога града, сматра Вукић

7 КОМЕНТАРИ

 1. 1
  27

  Crnogorci imaju veze sa Nemanjićima taman koliko današnji egipćani sa Egiptom iz doba faraona ili današnji grci sa antičkom Grčkom. Žive na istom prostoru ali sa tim ljudima iz daleke prošlosti nemaju nikakve veze, ni krvne (genetske), ni kulturne, nikakve.

  • 2
   0

   Komlene od atnickih egipcana je proslo 5000 godina a od Nemanjica 600.

   Oko 50% crnogoraca nosi gen I2a1b koji doslo sa srpskom dinastijom Vlastimirovicima iz Luzicke Srbije. A po izvoru Teodosija Hilindarca iz 1292 Gusle su se gudjele na dvoru Stefana Nemanjica.

  • 3
   0

   Доиста, или си аветиња, или си просто плаћен да шириш незнање! Јасно је да немаш образа. Ако је нешто основни духовни и културни индикатор црногорског идентитета онда је то светосавље. Имати свијест о томе у данашњој Црној Гори више није ствар само знања, већ и поштења и поштовање предака. Пођи, соколе, до Грка па им саопшти шта мислиш о Хелади, похитај на Акропољ, или улицама атинским од свитања до сумрака запомажи: Грци су у заблуди, Грци су у заблуди… Комљене, просвјетитељу!

  • 5
   0

   Pa dobro Komlene ko su onda i odakle Crnogorci koji su dosli na zemlju Nemanjica.
   Stefan Nemanja je rodjen na Uscu Ribnice u srednjem vijeku ,dje su onda bili preci danasnjih Crnogoraca ako nemaju veze sa Zetom iz Srednjeg vijeka.

 2. 10
  1

  По његовим ријечима Подгорица би требала да слави два датума и то 26. фебруар и 26 новембар. У фебруару је тога дана рођен Стефан Немања, а у новембру је одржана Подгоричка скупштина о уједињењу Црне Горе и Србије.

  E cuijesi ti Pedju,bas to i bas ta dva datuma,a mi sve cinimo da to srusimo, i on to potencira.
  Mozda Pedja ima dosta istine u svemu tome ,ali sve mi se cini da cemo slaviti onaj datum kad ovaj ode a ovi dodju,ili cemo tek tada poceti da se budimo i zapomazemo za pomoc i ludom glavom i naravno kad je tesko svim svetima ,samo ce cini mi se biti kasno ,kasno brate bogami,ili mozda ne,ali smo debelo odocnili ,itekako.To sto ne neko podsjeca na nase slavne pretke neznam kako da se izrazim,pozitvno bi trebalo ,ali mozda bolje nikako,pa nam se sve cini da nijesmo imali nikoga pa nam je mozda lakse danas da prihvatimo da smo niko i nista,kao sto i jesmo ,bas takvi.A smiju li takvi slaviti Pedja te dva datuma,ja mislim da nesmiju,jer je to ponizavanje istih, a izdizanje lazova u laznoj drzvui,sto opet stoji!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here