Насловна Култура Промоција наше културе ускоро и у британској престоници: Српски центар у срцу...

Промоција наше културе ускоро и у британској престоници: Српски центар у срцу Лондона

Ријеч је о четвороспратној згради у Деринг стриту, десетак метара од Оскфорд стрита, једне од најатрактивнијих улица у Европи, коју свакодневно посјети на стотине хиљада људи

0
london,Britanci, zapadni štabovi
Лондон

Културни центар у Лондону биће отворен до краја године, на ексклузивној локацији у центру града, сазнају „Новости“.

Ријеч је о четвороспратној згради у Деринг стриту, десетак метара од Оскфорд стрита, једне од најатрактивнијих улица у Европи, коју свакодневно посјети на стотине хиљада људи.

Ова зграда је некада била у власништву компаније ЈАТ, а на поменутој адреси дуго година је било њено представништво. Међутим, на име дуга некадашње авио-компаније, зграда је припала Министарству спољних послова.

Последњи пут ово импозантно здање је коришћено током Олимпијаде у Лондону 2012. године, када је у Деринг стриту био смјештен „Српски павиљон“, као база за промоцију наше земље током Олимпијских игара у Великој Британији. Неколико мјесеци касније приређене су двије-три изложбе, а потом је зграда затворена.

Овај простор годинама је био празан и напуштен и почео је да пропада, па је министар спољних послова Ивица Дачић прије двије године најавио њену продају. У међувремену се од продаје одустало, јер је очигледно процијењено да би овај простор у ексклузивној зони Лондона могао бити идеално мјесто за промоцију српске културе, за изложбе, гостовања, предавања…

Лондонски културни центар представљаће први центар модерног типа за промоцију креативних индустрија и иновативности Србије и њених грађана„, стоји у образложењу МСП о плановима за ову годину.

За ову намјену је из буџета МСП за ову годину обезбијеђено 100 милиона динара, а у току је реконструкција овог простора.

Културни центар у Лондону биће трећи по реду, после Париза и Пекинга, који је отворен у новембру прошле године. Према најавама, планирано је да центри српске културне политике ускоро буду отворени и у Москви и у Берлину.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here