Насловна Мозаик Пронађен посљедњи дио Ајнштајновог прорачуна теорије свега

Пронађен посљедњи дио Ајнштајновог прорачуна теорије свега

Ријеч је о теорији која би објединила све аспекте физике постојећег универзума, за које се вјеровало да су изгубљене

0
Albert Ajnštajn
Алберт Ајнштајн; фото: kerefeke.org.rs

Ајнштајнов ум проникао је у најдубље тајне свемирског бескраја, а највећа збирка – која броји око 82 000 писама, рукописа, фотографија и других ствари о његовим ставовима и животу драгоцјено се чува на Хебрејском универзитету у Јерусалиму.

Универзитет је уочи Ајнштајновог рођендана 14. марта свечано изложио нових 110 страница збрирке, међу којима је и 8 страница његових прорачуна за теорију свега – теорију која би објединила све аспекте физике постојећег универзума, за које се вјеровало да су изгубљене.

Наиме, 7 страница ове теорије постојало је у виду копија, а једна је у потпуности фалила. Сада су све ту у оригиналу. Страница која је недостајала кључна је за разумијевање Ајнштајновог тока мисли када је радио на чланку за Пруску академију наука 1930. године. Од укупно 110 страница, које је откупио Јеврејски универзитет, 48 се односи на математичке прорачуна настале у периоду 1944-1948, 8 припада чланку из 1930. године, а остало су писма његовом сину Хансу из 1935. године и пријатељу и колеги Михелеу Бесоу.

Изложена писма свједоче о његовом бјежању од нациста, али и личном доживљају година уочи Другог свјетског рата и Холокауста, наводи Национална географија.

„Уз одређену забринутост, прочитао сам да у Швајцарској постоје одређене активности које су покренули њемачки бандити, али вјерујем да чак и у Њемачкој ствари полако почињу да се мијењају, хајде да се надамо да европски рат неће избити прије тога… И остатак Европе коначно почиње да схвата те ствари озбиљно, поготово Британци. Да су се тиме озбиљно позабавили прије годину и по дана, све би било боље и лакше”, написао је Ајнштајн свом сину.

pismo Ajnštajna
Једно од Ајнштајнових писама; фото: Ардон Бар-Хама/Хебрејски универзитет

Из писама намијењених Бесоу види се да је Ајнштајн био духовит човек. Да је држао до свог јеврејског порекла, али да није био човјек ограничених схватања. Писма откривају и да је Бесо био поријеклом из италијанске јеврејске породице, али да је из очигледних разлога морао да пређе у хришћанство. Ајнштајн се у том смислу шалио на његов рачун, написавши му: „Ти сигурно нећеш отићи у пакао, иако си морао да се крстиш”.

Хебрејски факултет већи дио своје збирке о Ајнштајну дугује томе што је, непосредно пред своју смрт, Ајнштајн овој институцији оставио добар дио постојећих артефакта. Откупљивање нових 110 страница његовог живота, универзитет дугује донацији породице Краун-Гудман.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here