Насловна Политика Раковић: Монтенегрини ће увијек бити и остати само анти-Срби

Раковић: Монтенегрини ће увијек бити и остати само анти-Срби

Од режима црногорских сепаратиста би ме изненадили само истина и доброта, казао је Раковић

22
Raković, Rakovića
Александар Раковић

Срби у Црној Гори изложени су сегрегацији коју спроводе црногорски србофоби отпали од нашег етничког ткива. Нико пред тим више не би смио да затвара очи, казао је историчар др Александар Раковић из Института за новију историју Србије.

Он се однедавно нашао на црногорској „црној листи“ непожељних, заједно са још тројицом српских интелектуалаца.

Раковић је дао интервју ревији Православље, који је објављен на четири стране и с постером.

Ко Вас је и зашто прогласио непожељним на територији Црне Горе?

-Одлуку о томе да се четворици српских интелектуалаца, међу којим сам и ја, забрани улаз у Црну Гору донијела је црногорска влада. Сепаратистичком режиму у Подгорици, на челу са Милом Ђукановићем и Душком Марковићем, смета да се говори истина о српском идентитету Црногораца и њиховој изричитој жељи да 1918. ступе у јединствену српску и југословенску државу. Посебно је то актуелно сада када обиљежавамо сто година српског ослобођења и уједињења што код црногорских сепаратиста доводи до подсвјесног узнемирења савјести. Наиме, садашњу квазиелиту нације црногорских сепаратиста гризе савјест због тога што су се одрекли српства и по сваку цијену траже оправдање за свој лични чин издаје сопствених предака који су се као Срби борили за српско уједињење. Пошто тамошњи режим чини све да загорча живот Србима у Црној Гори, било је очекивано да исти такав репресивни апарат, конвертитског карактера, донесе одлуку да забрани улаз српским држављанима који се у Србији највише труде да укажу на кршење права српском народу у данашњој Црној Гори (боље рећи Монтенегру) и који у Србији највише одржавају свијест о истини да је Црна Гора историјска држава српског народа.

Информацију о забрани уласка у Црну Гору четворици српских интелектуалаца први је пренио подгорички портал ИН4С. Ова одлука Владе Црне Горе је даље преношена тајновито, у форми говоркања, привлачећи све већу пажњу медија и српске јавности, која се тргла из своје учмале позиције и коначно се озбиљно заинтересовала за питање права српског народа у Црној Гори.

-Уколико је нешто добро када је ријеч о овој забрани улаза у Црну Гору јесте да је јавност у Србији скоро једногласно стала у заштиту наших права да се слободно крећемо и говоримо. Дакле, власт и опозиција, десница и левица, српски родољуби и „другосрбијанци“, сви су проговорили истим гласом. Данас је српској јавности јасно да су Срби у Црној Гори изложени сегрегацији коју спроводе црногорски србофоби отпали од нашег етничког ткива. Нико пред тим више не би смио да затвара очи. Не би требало да оклијевамо да на највишем нивоу дефинишемо шта је наш национални интерес у Црној Гори.

rakovic pravoslavlje
Др Александар Раковић, интервју за „Православље“

Ако држава Црна Гора овом забраном штити своје интересе, свој уставноправни поредак, какву емоцију код Вас све то побуђује?

-Поносам сам на то што ме је репресивни режим црногорских сепаратиста ставио на листу забране улаза у Црну Гору. Обогатили су моју научну биографију. Показали су слабост која свједочи да су свјесни неуспјеха пројекта стварања нације црногорских сепаратиста, на србофобним основама, са ослонцем на правашко-франковачку идеологију коју оличавају Анте Старчевић и Секула Дрљевић. Нажалост, режимска Црна Гора данас је творевина налик Независној Држави Хрватској у повоју.

Чињеница је да Влада Црне Горе није званично још увијек нигдје образложила одлуку о овој забрани. Да ли је то покушај да се створи осећање страха и непријатности, као и избегавање евентуалног утужења и позивања на одговорност пред институцијама као што је Европски суд за људска права јер иде у прилог евентуалном наводу о нелегитимности и нелегалности овакве одлуке? 

-Не могу да тумачим намјере ирационалног апарата црногорских сепаратиста који своје одлуке доноси да би изнова и изнова свој конвертитски идентитет градио на негацији српства. Јасно је само да је списак био тајни и да су мени лично спремали задржавање и депортацију када слетим на тиватски аеродром. Хтели су да ме ухвате у клопку у складу са њиховим оскудним карактеролошким особинама.

Да ли је овај потез, овај административно управни акт једног од црногорских министарстава ипак могао да се предвиди?

-Апсолутно јесте. То је било очито чим су се гласине о списку забрањених за улаз у Црну Гору појавиле у медијима под контролом озлоглашене Агенције за националну безбедност.

Има ли ичег што, после свијега, може да Вас изненади?

-Од режима црногорских сепаратиста би ме изненадили само истина и доброта.

Како је све ово утицало на Вашу породицу, најближе пријатеље и сараднике?

-Моја породица, моја супруга, ћерка и син, такође неће ићи у Црну Гору како бисмо избјегли ситуацију да им структуре режима црногорских сепаратиста нанесу неко зло. С друге стране, породица, пријатељи и сарадници су поносни на то што сам на листи четири српска интелектуалца којима је забрањен улаз у Црну Гору.

rakovic pravoslavlje
Интервју Раковића у часопису „Православље“

Ова забрана ће свакако бити на снази док трају дани обележавања стогодишњице ослобођења Црне Горе у Првом светском рату и њеног уједињења са Србијом. У саопштењу за јавност Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори, истиче се да је ово „атавистичка појава која компромитује цело друштво и то у предвечерју 100-годишњице европске слободе“.

-Понављам, чини ми се да је најпре ријеч о грижи савести, присутној код црногорских сепаратиста, јер су издали српство и идентитет својих предака. То је узрок свих њихових фрустрација, компромитација, фалсификата и агресије. Колико год да се труде никада се психолошки неће растеретити конвертитског бремена. Увијек ће бити и остати само анти-Срби.

Ако сте онемогућени да присутвујете и учествујете на овој прослави да ли то представља и својеврсно кршење слободе говора?

-Представља кршење слободе кретања и слободе говора. Али, као што сте видели, свакако сам говорио на прослави сто година ослобођења и уједињења у Будви, у српској Боки, на српском мору које су тако крстили књаз Данило и краљ Никола, господари Црне Горе и Брда из светородне лозе Петровић Његош.

Шта предвиђате – шта ће се даље дешавати?

-Не предвиђам ништа добро. Нажалост.

Каква ће то онда бити обнова црногорске државности? Може ли уопште бити ријечи да се темељи на времену лозе Петровића? Има ли ту икаквог континуитета или се упорно инсистира са највиших инстанци да се отклони свака права веза са старом Црном Гором?

-Држава која се отцијепила 2006. је новопечена Црна Гора која нема никакве везе са Црном Гором којом је до 1918. владала династија Петровић Његош. Ниједан критеријум, елемент ни симбол државности није исти. Стога су то двије државне творевине које се само исто зову. Парадоксално, али је тако. Државност Црне Горе до 1918. је српска државност, а државност Црне Горе од 2006. је негација те српске државности.

Области Ваших интересовања се крећу у широком спектру – од историје рокенрола и популарне културе, преко међународних и међуетничких до међуверских односа. Бавили сте и развојем и применом српске ћирилице у дигиталним технологијама. Којој области интересовања ћете посветити своју пажњу у блиској будућности?

-Када за који мејсец приведем крају своју нову књигу Како замрзети себе: црногорски сепаратизам, конвертитски идентитет и антидржава, вратићу се рокенролу. Написао сам скоро половину књиге о југословенском рокенролу и социјалистичком друштву од 1969. до 1980. што је наставак моје претходне књиге о тој теми Рокенрол у Југославији 1956-1968. Изазов социјалистичком друштву (Београд: Архипелаг, 2011). Потребно ми је, наравно, да се после тешке теме о црногорском сепаратизму одморим уз лагоднију тему и добру музику.

Једна од Ваших осам књига  је Историја, вера, политика (2016), а састоји се од текстова које сте објављивали током трогодишњег периода у нашем часопису.  Бавили сте се актуелним темама српске и опште историје и политике, које су увек повезане са верском тематиком. Какви су ваши даљи циљеви и планови? Да ли ћете евентуално наставити да објављујете своје текстове поново у нашем часопису?

-Обећавам да ћу наставити да пишем за Православље чим приведем крају књигу о црногорском сепаратизму. Многи текстови из Православља који нијесу ушли у претходну књигу и нови када их напишем биће објављени као књига под насловом Историја, вјера, политика 2.

Разговарала Сања Пановић

22 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Раковићу све си у праву.Али има један проблем.Овдје живи поданички и послушни народ.Тако да нам спаса нема.

 2. 0
  0

  Jedan Gipsi Srbin ne moze da shvati sto je Crna Gora,neka
  i dalje pljuje po Crnoj Gori po raznim tv u Srbiji , ali ovamo mu nema puta stvarno zalim..

  • 0
   0

   Да није Цигана не би било ни Црне Горе. Гласови Цигана, балија и Шиптара чине 2/3 гласача за независност Црне Горе. То је данас практично једна иста нација од Цетиња до Врела рибничких.

   • 0
    0

    Уистину! Gypsy/Caucasian Montenegro у коме ће се вијорити заставе несрећних потомака кавкаских плаћеника, идентитокрадица и земљокрадица у евоатлантској наци-модификацији!

  • 0
   0

   А на Цетиње све сами аријевци,плави и високи.Мучи јадо,да се нисте увалили у словенски корпус какав англосаксонски туриста би помислио да се Цетиње по изгледу чељади налази на граници Турске и Сирије 😉

 3. 0
  0

  Ovo je tipičan cetinjsko-ustaški rasizam da su Srbi „cigani“! Hajde da provjerimo DNK nekog prosječnog Crnogorca i nekog npr. Beograđanina, Novosađanina, Kragujevčanina, pa da vidimo ko ima svjetliju, put, oči, kosu? Ološu ustaški!

 4. 0
  0

  Како ти можеш некога да оптужујеш неког да је ,,усташа“, а сам пишеш са њ и х о в о м латиницом, ти л а ж н и Србине звани анонимни . А, ако ће овакви као А.Раковић и А.Вулин (циганче оба) да уобличавају српство, онда боље да га није. Збогом, несрећници од л а ж н и х Срба.

  • 0
   0

   A ti si Srbin? Imate nov zadatak da pecate cirilicom. 😜znamo koliko vas je I ko je tacno aktivan na ovaj portal. Nismo mi cetinjsko gusinjska magarad. ucite Jos malo, ulizice ste dobre,I nesoji al nije zvaka za seljaka. Lako se otkrivate a imate tehniku nsjsavremeniju. Nikad mrznja I bolest ne moze pobijedit patriotizam I realnost I tradiciju

 5. 0
  0

  Koliko je rodjeno malih talijana 41 I 42 na cetinje? Aj malo arhivu pogledajte ,prizna je I Slavko to. Zato vi je I genetski viva vero da pjevate,svi zalizani,najvise niskih crnogoraca su „cetinjci“plus ve Bog kaznio lipama, I bez izvora,potoka I rijeke. Zato ste naopaki. Ovo cijela Crna Gora zna znste I vi zato volite italiju , ne svi naravno. Prema tome. Napolitanci, vi pssssst.!

 6. 0
  0

  „Anonimni“, dobro te je poklopio „vidi vidi“. Najpametnije ti je da ne komentarišeš više, e nema teksta na ovom portalu dje nešto ne komentarišeš.

 7. 0
  0

  Za Anonimnog da Bog da ostane do kraja zivota,mislim da mu ime sve govori o njemu.Za ovog ti mogu reci da je visok 194cm i ako mu trebaju drugi podaci i velicine mogu mu reci.Ubijeden sam da bi sa Rakovicem nasao srecu u zivotu.Samo naprijed.

 8. 0
  0

  Да је Раковић у праву доказују текстови разних Црногораца а наводим тројицу:

  Рођак Мила Ђукановића, Марко Ђукановић у цг скупштини 1910 приликом проглашења ЦГ за краљевину:

  Зна се да је прва српска држава Светога краља Владимира никла на простору данашње Црне Горе, зна се да је Зета била колијевка Немањића и остала мила њихова Дједовина са повластицама, којима се истицала између осталих страна пространога Царства Душанова, зна се, пошто је српско пропануло царство, да се Зетски господар Иван Црнојевић није покорио злој судбини осталога српскога народа, него се склонио у ове зетске планине, и тако основао Црну Гору, која је вјековима водила јуначку борбу, да сачува ову пошљедњу стопу српске земље, и зна се, да је на њој сачувала до наших дана пошљедњу искру српске слободе и независности.

  Ђукановић, Марко (1910). Цетињски вјесник, бр. 66, чланак: Црна Гора краљевина,. Цетиње. стр. 2. http://www.dlib.me/sken_prikaz_1_f.php?id_jedinice=4123&skrd=1#

  +++

  КРСТО ПОПОВИЋ 1919:Његово емигрантско писање у Гласу Црногорца да је Црна Гора она земља ђе се чувала и сачувала искра слободе Србинове доказује да његово антисрбијанство није исто што и антисрпство. До сукоба двије српске династије, Петровића и Карађорђевића, је дошло због питања превласти, као и у Србији што су раније биле повремене смјене династија Карађорђевић и Обреновић.

  Поповић, Крсто. Глас Црногорца, бр. 80. од 27.11.1919., по новом календару: 10.12.1919., чланак: Опорука црногорских усташа на поруку србијанских силеџија у ЦГ, Неји код Париза. стр. 4. http://www.dlib.me/sken_prikaz_1_f.php?id_jedinice=3326&skrd=1#

  https://sr.wikipedia.org/sr-ec/%D0%9A%D1%80%D1%81%D1%82%D0%BE_%D0%9F%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B#%D0%A6%D1%80%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%BE_%D1%81%D1%80%D0%BF%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE_%D0%9A%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B0_%D0%9F%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B%D0%B0

  +++

  НОВИЦА РАДОВИЋ:…пошто зна да је свак у Црној Гори за уједињење од краљевске палате до колибе…Ловћен спомиње као простор на коме се 5 вјекова чувао барјак, свето знамење српске слободе (стр. 133.). У штампарији „Дукађин“ у Пећи објавио је 1938. своје значајно дјело „Црна Гора на савезничкој голготи“ о паду и нестанку црногорске државе зашта је кривио Србију и савезнике.

  https://sr.wikipedia.org/sr-ec/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%86%D0%B0_%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B#%D0%A6%D1%80%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%BE_%D1%81%D1%80%D0%BF%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE_%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%86%D0%B5_%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B%D0%B0

 9. 0
  0

  Sigurno neću dozvoliti da lokalni ustaški „bašibozuk“ sa Cetinja priča o „Srbima ciganima“ i to taj koji je vjerovatno crnomanjast za razliku od Srba (Srbijanaca, Vojvođana, Bosanaca, Hercegovaca, Krajišnika) među kojima ima mnogo više svijetlih i plavih! Kada pričaju o Srbima, ovaj ustaško-nacistički ološ uglavnom misle na one od Niša do Vranja gdje, to svi znamo, ima dosta pripadnika „RAE populacije“. Zanimljivo je međutim da ovim ovdašnjim „smrdibubama“ ta ista „RAE populacija“ ni najmanje ne smeta kad u svojim „kartonskim naseljima“ po obodu „evropske Podgorice“ masovno glasa za DPS!

 10. 0
  0

  Dragi gospodine Raković,vi ste jedan od malih broja Srbijanaca koji razumije stvari,ali treba da znate da sve konce vodi biskupija u Kotoru.Don Branko je suosnivač razdora u crnoj gori jer je bio na strani liberalnog saveza.Malo se pozabavite sa njima a ne sa glupim podlim bezobraznim i glupiv izdajnicima crne gore.Katolička crkva je poklonila kuću u starom gradu Kotoru da bi se na njoj napravio zvonik za crnogorsku pravoslavnu crkvu.Vatikan je priznao crnogorsku crkvu.Zna se da dolaskom pape 2022 u crnu goru će se direktno pokatoličiti 35 000 crnogoraca,a crnogorska pravoslavna crkva će preći na unijatizam.Nije ničudo jer suosnivači crnogorske pravoslavne crkve u Kotoru su biznismeni branko stanojević čija je majka hrvatica a žena takođe barska hrvatica.Žarko Raduloviću je majka hrvatica Petković iz Tivta.Vuk rajković je zagrebaćki đak.Eto oni su osnovali crnogorsku pravoslavnu crkvu,kao i Božo Marković Magare.Tako je stanje u Tivtu i na Prčnjua u lastvi tivatskoj su na čelu ustaše jer je većina življa hrvatska.Vođe su im Silvio Marković i neki stari Deković.Tu vi dragi Rakoviću obratite pažnju a ne na neke beznačajne montenegrine iz Cetinja koji jesu samo antisrbi.Sutra bi bili i francuzi da im oni daju pare.VIVA VERO FRANCE.

 11. 0
  0

  Drago mi da branite lik i djelo dr.Rakovica, i da da Bog da se sa njim i kopate.Tako se to kaze na Cetinje,kada nekoga toliko volite.Vidim da ce te sa njim i vozic praviti.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here