Насловна Политика Реакције на фалсификовање фотографије о „српској окупацији“: Читава дукљанска „историографија“ почива на...

Реакције на фалсификовање фотографије о „српској окупацији“: Читава дукљанска „историографија“ почива на лажима

Наиме, на насловној страни књиге под насловом „Почетак српске окупације“ беспризорно је подметнута фотографија са Скадра из јануара 1913. године.

22
срамни фалсификат

Најновији скандал фалсификовања историје у режији црногорског режима, приказан кроз чињеницу да се на насловној страни књиге „Почетак српске окупације – комитска борба и народна голгота 1918-1920“ налази фотографија из 1913. године из битке за Скадар, изазвала је осуду и презир.

Наиме, на насловној страни књиге под насловом „Почетак српске окупације“ беспризорно је подметнута фотографија са Скадра из јануара 1913. године. Фотографија је објављена у чувеном француском недељнику L’ILLUSTRATION у издању од 17. маја 1913. године.

Посланик Демократског фронта и члан Предсједништва Нове српске демократије Јован Вучуровић сматра да је то очекивано од стране црногорског режима.

Јован Вучуровић

У пројекту у коме се од Црне Горе жели направити оно што она никад није била, гдје се као дио тога пројекта отворено понижавају традиција и наши преци, за очекивати је да се појави и један овакав фалсификат и срамна подметачина. Уосталом, читава дукљанска ,,историографија’’ почива на фалсификатима, мржњи и подвалама, али све то је снажно подржано од стране режима који на тај начин Црну Гору жели да измјести из њеног духовног, националног и историјског бића, рекао је Вучуровић за портал ИН4С.

Према његовим ријечима, имамо на десетине примјера на који начин врх режима, преко својих плаћеника, квазисторичара, аналитичара, ‘’публициста’’ пласира неистине које за циљ имају блаћење традиције и историје Црне Горе, Боке, Херцеговине…

А циљ је да овај народ заборави на своје претке и тако постане оно што је данашња власт- слијепи слуга туђих интереса, и што је најгоре чак и интереса оних који никада нијесу били пријатељи Црне Горе. Са друге стране, наши вјековни савезници се проглашавају за непријатеље, оцијенио је Вучуровић.

Резултат такве, накарадне, марионетске политике, додаје Вучуровић, је и признање лажне државе Косово, увођење санкција Русији или када министар Предраг Бошковић забрани да се у касарнама Војске Црне Горе ода пошта жртвама НАТО агресије, што је незабиљежено у овој земљи.

И све је то дио дукљанског пројекта – да се наша историја, наши хероји омаловаже, а да се велича издаја. Па били смо свједоци и срамне Резолуције коју су у парламенту усвојили ДПС и сателити, а у којој се осуђује уједињење и ослобођење и један од најзначајнијих догађаја у историји Црне Горе. Замислите власт која се стиди оних који су ослободили Црну Гору од окупатора. И то је природно за „Дукљане“ – њима је напросто жао што је Црна Гора ослобођена од аустроугарске окупације, њихова ,,мјера“ је Стјепан Саркотић који је 1916. срушио Његошеву капелу на Ловћену, истиче Вучуровић.

Додаје да све што се дешава показује да је на сцени политички сукоб двије Црне Горе- оне дукљанске која очигледно као свог идејног вођу има фашисту и Павелићевог сарадника Секулу Дрљевића, и оне Црне Горе која се не одриче своје традиције, предака, коју су утемељили Петровићи, Марко Миљанов, Јанко Вукотић, јунаци са Вучјег Дола, Граховца, Скадра, Мојковца, Бокељских и Херцеговачких устанака…

-И која се није одрекла косовског завјета. Сигуран сам да се Црна Гора неће одрећи себе и да ће презрети дукљанске лажи и фалсификате. Што рече Андрић -,,Све што се у тим брдима рађало, долазило је на свет са рефлексом косовске крви у погледу“, каже Вучуровић.

Историчар и публициста Јован Маркуш такође је указао на овај проблем, додајући да таквих примјера има још.

Он је на свом Фејсбук профилу објавио спорну фотографију и написао:

Како дукљански монтенегрини фалсификују-подментули фотографију са Тарабоша код Скадра из 1913. године, као фотографију из 1918. године. Ову превару је открио Драган Ратковић из Бара„.

Такође, Маркуш је објавио још један примјер фалсификовања историје, овог пута у режији историчара Шерба Растодера.

Овако је проф. др Шербо Растодер подметнуо фотографију објешених Срба у Херцеговини као: ,, Вјешање црногорских родољуба на Цетињу 1920. године“. Ову превару је открио проф. др Александар Стаматовић„.

Извор: Фејсбук страница Јована Маркуша

Редакција портала ИН4С упутила је питања Заводу за интелектуалну својину да прокоментаришу овај догађај, те да ли треба неко да сноси одговорност због овог инцидента, али до закључења овог текста нисмо добили одговоре.

Иначе, аутор поменуте књиге је Слободан Чукић.

Дипломирао је Класичну филозофију на Филозофском факултету у Никшићу. Радио је на Радију Црне Горе, а од септембра 1999. до јула 2015. године у “Вијестима” као новинар у редакцији за културу, затим као уредник Архива и Науке. Од септембра 2015. године ради у “Побједи” на мјесту уредника рубрике Фељтон.

У децембру 2014. године у Галерији “Арт” приредио је изложбу фотографија “Скривено археолошко благо у околини Подгорице”.

Објављивао је есеје у часописима “Арс”, “Гест” и “Балканика” са различитом тематиком – од филозофске и политиколошке до филмске критике.

Књигу “Издаја о којој се ћутало цијели вијек”, такође у издању Нове Побједе, објавио је 2016. године.

22 КОМЕНТАРИ

 1. 38
  1

  Dakle Čukić je još jedan Montenegrin koji nema diplomu iz istorije, ali to ga ne sprečava da piše o istoj i da se predstavlja kao istoričar baš kao i Adžić i Ćosović. A eto vidimo da mu ni falsifikovanje i laganje nisu strani baš kao i ovima.

  • 28
   1

   Што ми још трпимо ове идиоте, којима ништа није срамно да ураде.
   То је ГМО скупина НАТО, албанских и муслиманских слугама с којима ми немамо никакве везе.
   Прогласили су језик и вјеру прије 20 година, а главно занимање им је крађа и лаж.
   Немају ни једно значајно дјело на тзв. свом језику и свом писму.
   Срби правите државу са својима. Не дангубите са ГМО Монтенегринима.

 2. 39
  2

  Ако је већина грађана била против чланства у НАТО-у(а јесте) онда је нато окупациона сила.
  Ако је
  НАТО окупациона сила онда су Мило и његови бандити обични квислинзи.
  Шта очекивати од такве власти и њихових “историчара”!?

 3. 8
  48

  Dzaba Vam je kojevitezat da su srbi tj njihova vojska „oslobodili Crnu Goru“ ili da je tkz „Podgoricka skupstina“ bila legalna ili da nije bilo okupacije Crne Gore poslijje 1918 god od strane „bratske“ srpske vojske i dinastije Karadjordjevica…
  Toliko dokumenata na koja pri samom njinom pomenu (iako ih ni nijesu vidjeli – kao u slucaju ove knjige npr) posrbice vriste i proklinju je ugledalo svjetlo dana, dokumenata skrivanih i preskakanih od dominantne prosrpske struje je publikovano i predstavljeno citalackoj publici i nema razloga da se taj trend zaustavi shodno potrebom edukacije mladih generacija i novootkrivenih stiva.
  Crnogorska istorija se pise u Podgorici i na Cetinje i nidje drugo!

  • 41
   1

   Ајде кошљуне-галијуне не будали. Ђе највеће Србе зовеш посрбицама?! Јеси ли сиш*о с ума?

  • 41
   1

   Kosljun 1918 većinska Crna Gora bila za Karadjordjevice i tačka. I Petrovići i Karadjordjevici su Srbi iz Crne Gore, još pitanja?

   • 26
    0

    Дозволите да Вас допуним. Петровићи су црногорски Срби, ближим пореклом из Херцеговине, а даљим из Босне. Сам књаз Никола у песми Хусеин-бег Гардашевић тврди да су Петровићи, као и огромна већина становништва Црне Горе, херцеговачки ускоци, а да староседелаца готово да и нема; да не буде забуне, и стари Зећани су били Срби. Једно је сигурно, а то је да већу Србенду од књаза Николе нисам срео у модерној српској историји, а прочитао сам добар део новина и гласника књажевине Црне Горе. Препоручујем дигиталну библиотеку „Ђурђе Црнојевић“ као лек за функционално неписмене милогораце који користе годину 1918. и посрбице у истој реченици.

    • 25
     0

     Naravno brate to se zna. Stara Crna Gora je ustvari vecinom porijeklom iz Hercegovine kao i moje Cuce. Ali dzaba detaljno objasnjenje Milovci samo razumiju kratke ostre odgovore.

    • 0
     2

     U kakofoniji idi.ta, reći ću Vama – Petrovići nijesu rodonačelnici Crnogoraca. U CG su došli kao Vlasi i utopili se u ovđe zatečeni etnos.
     A starośedioci su ovđe bili, makar par milenijuma. O tome nam śedoče pronađeni gradovi i utvrđenja – Duklja, Stari Mataguži, Oblun, Meteon, Onogošt… O tome nam śedoči Duklja/ Zeta Voislavljevića sa svojih 9 kraljeva (ustvari osam) koji vladaše ovim prostorima 150 godina prije krunisanja Stefana Prvovenčanog, prvog Nemanjićkog kralja (interesantno je da je onaj Nemanjić more ispred Bara i Kotora u svojim dokumentima zvao Dioklitijskim da bi ga ovi danas „krstili“ u srpsko).
     Vlasi i Arbanasi su kalem iz koga su nastali današnji Crnogorci, Crnogorci koji genski nemaju nikakve etničke veze sa srbima osim ako se kao takvi pišu kao neznaveni, inatni, interesni, politički…
     Tkz „srpstvo“ naših predaka je izvedeno iz vjere koja je prvo bila (zvala se) grčkog zakona da bi izraz grčki istisnuli popovi koje smo uvozili iz krajeva đe se nije ratovalo s Turcima.
     Vjera se zvala „srpska“ i djelovanjem crkve i neznavenosti naših predaka postala narodnost.
     Najbolji primjer je sadašnja Hercegovina u kojoj u jednom istom maltene selu imate Hrvate i srbe a ti ljudi su rođaci, iste su krvi!
     Postali su narod po vjeri po kojoj se ispovijedaju…

     • 4
      0

      Кошљуне, ти ми дјелујеш као оживљени фосил. С тог становишта те је интересантно посматрати. Изумро си прије 1000 година, па те није било и 2000-те те пробудили из тисућуљетњег сна. Симпатичан, симпатичан си створ.😄

     • 0
      0

      Ti si maloumnik, Dklja je srpska zemlja u kojoj su svi vladari sebe yvali srpskim

 4. 36
  2

  У свим изјавама које дају политичари и уопште јавне личности треба наглашавати херцеговачки и бокешки субјективитет унутар ове окупаторске творевине. Треба ли подсјећати да је источна Херцеговина и Бока ушла у састав овог ругла нелегално и нелегитимно. Боже здравља па се једног дана ми Херцеговци и Бокељи отцијепимо од окупатора и присајединимо Републици Српској а преко ње и мајци Србији. Све демократски и у складу са европским и трансатланским стандардима.

  • 2
   0

   Амин драги Боже, само мудрости и памети, да наша матица Србија добије излаз на своје српско море! Касније ће бити и Космет лакше ослободити!

 5. 21
  1

  Svi moguci dokumenti iz tog perioda jasno govore da su zelenasi bila manjina, neki zavedeni a neki placeni od Italijana. Kralju a i Crnoj Gori je presudjeno jos 1916., nakon kapitulacije. Te godine je Engleska usvojila Memorandum o granicama nakon rata u kome se decidno kaze da ce kralj biti detronizovan i da CG nece biti uvstena u mirovnim pregovorima u Versaju. Takav stav je i povrdjen u Versaju sto se moze naci u memoarima engleskih predstavnika u Versaju. Srbija je na silu ugurana u Jugoslaviju da bi kontrolisala Hrvate. Nazalost Srbija nije mogla da bira. Naravno da ove podatke necete nacu u tekstovima nazovi istoricara montenegrinskih ali sve je dostupno vec i na internetu.

 6. 18
  0

  Рекао бих нешто – али нећу!
  Имао бих шта – али коме.
  Дукљанским изопаченицима не помаже ништа.
  Чему полемика са оним који презире највећег Црногорца (Његоша) а клања се кривотворцу Шербу?
  Они су исто што и овчије богиње, дођу и прођу уз мало сврбежа.
  За дукаљнске болести постоји стихован лијек: „вријеме је масјторско решето…“

 7. 18
  1

  КО КРАДЕ ТАЈ И ЛАЖЕ, ТАКО КАЖЕ КРИЛАТИЦА ЈЕДНА СТАРА!!! ОВИ МИЛОГОРСКИ МИЛОКЛИЗИ И КОНВЕРТИТИ СУ АПСОЛВИРАЛИ НА ТИМ ПОЉИМА,
  ШМРЧУЋИ НАЈБОЉИ КОКАИН И УБИЈАЈУЋИ СВЕ ОНО ЉУЦКО У СЕБИ, КАО ШТО СУ: ОСЈЕЋАЈ ЗА СТИД, СРАМ, КАЈАЊЕ, СТРАХ ОД БОЖИЈЕ КАЗНЕ!!!ОДРЕКЛИ СУ СЕ ПРИЈЕ СВЕГА, СВЕГА ОНОГА СА ЧИМ СЕ НЕКАДА ЧОВЈЕК ДИЧИО И ПОНОСИО А ТО ЈЕ: БИТИ ЧОВЈЕК, ШТО ОНИ НАРАВНО НИКАДА НИТИ СУ БИЛИ НИТИ ЋЕ БИТИ ДО КРАЈА СВОГА ЖИВОТА! ПА ШТО СЕ ОВОЛИКО ИШЧУЂАВАМО???

 8. 0
  1

  Nemojte Dukljane da vrijeđate. Amfilohije je već shvatio da je Duklja starija od Raške i prvi dukljanski kralj stariji 140 godina od prvog srpskog kralja, pa je od zakivanja Sukljana za vezirov most, počeo da pradi Dukljanima crkve i da dijeli dukljanske titule.

  • 0
   0

   „Stara Podgorica“? Je li to ona u kojoj je rodjen Stefan Nemanja i Sevti Sava? A da nemas ti veze ni sa Podgoricom ni sa Crnom GOrom, ti si novonastala nacija dukadjina, a Crna Gora isto ka i Duklja srpska zemlja

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here