Насловна Руски поглед Русија усвојила документ о НАТО бомбардовању Југославије

Русија усвојила документ о НАТО бомбардовању Југославије

Лекције нису научене и НАТО је наставио да користи војну силу против других суверених држава – Ирака, Либије и Сирије, а данас се такве пријетње могу чути и против Венецуеле, Кубе и Никарагве.

5
bomba
Илустрација

Војна операција НАТО-а против суверене Савезне Републике Југославије је претворило Алијансу у главну опасност за безбједност у свијету, а некажњавање одговорних довело је до нових трагедија у Сирији, Ираку и Либији, саопштио је Савет федерације Русије.

Како се наводи у документу који је Горњи дом руског парламента усвојио поводом предстојеће 20. годишњице од почетка војне агресије против СРЈ, та војна операција одразила се на даљи развој узајамних односа између европских држава и негативно се одразила на њихово међусобно повјерење.

На жалост, истиче се, лекције нису научене и НАТО је наставио да користи војну силу против других суверених држава – Ирака, Либије и Сирије, а данас се такве пријетње могу чути и против Венецуеле, Кубе и Никарагве.

Руски сенатори подсјећају да је НАТО приликом бомбардовања Југославије користио муницију пуњену осиромашеним уранијумом, што је довело до многобројних жртава међу цивилима.

Поред тога, признање независности Косова које је услиједило 2008. године од читавог низа земаља Запада представљало је сам наставак онога што је започео НАТО – подршка сепаратизму и конфликта на територији бивше Југославије.

Из Савјета федерације Русије тврде и да је фактичко отцјепљење Косова и Метохије преседан у међународним односима који је крајње закомпликовао рјешавање постојећих конфликата када је ријеч о непризнатим државама, поготову ако се у обзир узме чињеница да се у Молдавији, Грузији и Украјини Запад понаша дијаметрално супротно.

Додаје се и да војна операција чланица НАТО-а представља акт агресије против суверене државе, стога би иницијаторе овог злочина требало позвати на одговорност, преноси Спутник.

С тим у вези Савјет федерације Русије позвало је парламенте држава широм свијета, али и међународне организације попут УН, ЗНД, ОДКБ, ОЕБС и Европски парламент да осуде агресију Алијансе против СРЈ и предузму све кораке како би се санирале посљедице.

Прочитајте још:

Милош Јовановић: Катнић пријетио да ће ме појести мрак ако лажно не свједочим

5 КОМЕНТАРИ

 1. 7
  2

  Braco Rusi,hoćete li opet za 20 godina dati slično saopsrenje i „dijagnozu“,kad nas ponovo zviznu po pi…i.
  Kad nas ocerupaju i omedje od Ade Ciganlije do Krnjace i Zemuna?
  „Nemo brate da me branis više tako ti Boga,e mi obrazi bride a guz**a trni.“

  • 3
   0

   Шта бре не разумеш, неко мора зауставити пошаст…и то је све! Па ред је већ одавно да се сведу рачуни, конобар…ће да стигне немој да бринеш!

  • 1
   0

   То је само саопштење, не може да смета, а може бар малко да помогне на политичком плану.

 2. 1
  0

  Шта бре не разумеш, неко мора зауставити пошаст…и то је све! Па ред је већ одавно да се сведу рачуни, конобар…ће да стигне немој да бринеш!

 3. 2
  0

  Ај бодине не дипр. Да није било помоћи Русије у 1 свјетском рату и Св. Цара Николаја, не би данас било ни Србије ни Црне Горе.
  Ако ништа, макар нас нису никад бомбардовали.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here