Насловна Мозаик САД планирају тестирање ракете забрањене 30 година

САД планирају тестирање ракете забрањене 30 година

Вашингтон би требало до августа да се повуче из споразума, потписаног 1987, којим се забрањује тестирање и распоређивање ракета одређеног домета, које се лансирају са земље

0
илустрација

САД планирају да у августу изведу прва тестирања врсте крстареће ракете, која је прије 30 година забрањена Споразумом о нуклеарним снагама средњег домета.

То тврде неименовани званичници америчке одбране.

Администрација америчког предсједника Доналда Трампа суспендовала је у фебруару своје чланство у споразуму, што јој је, с правне тачке, дало простора да почне да прави планове за тестирање „ненуклеарне ракете“ у августу, наводи АП.

Вашингтон би требало до августа да се повуче из споразума, потписаног 1987, којим се забрањује тестирање и распоређивање ракета одређеног домета, које се лансирају са земље.

Демократе у америчком Конгресу довеле су у питање колико је мудро да се повуку из споразума, али су сагласне са оптужбама да га је Русија прекршила тиме што је, како тврде, распоредила крстареће ракете, које могу да погоде америчке савезнике у Европи.

Након одлуке САД, и руски предсједник Владимир Путин суспендовао је учешће Москве у Споразуму о нуклеарним снагама средњег домета.

Извор: Б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here