Насловна Поглед „Show must go on“

„Show must go on“

Данас ће се у парламенту гласати о предлогу да Британија напусти ЕУ без икаквог споразума. Ако предлог добије већину Британија за 16 дана напуста ЕУ

0
Тереза Меј; фото: pwo.su

Пише: Драгољуб Павићевић

Два пораза Терезе Меј у парламенту током последња три мјесеца. Синоћ су посланици одбацили споразум који је постогла са бирократама и технократама из Брисела.

Данас ће се у парламенту гласати о предлогу да Британија напусти ЕУ без икаквог споразума. Ако предлог добије већину Британија за 16 дана напуста ЕУ.

У супротном у парламенту ће се сјутра гласати за предлог да се од ЕУ затрази додатних неколико мјесеци како би се постигао неки споразум око заједничког тржиста и царина.
Ако се тај предлог усвоји прексјутра треба да се пише молба Бриселу да се продужи вријеме за евентуални споразум.

Брисел је за сад невољан да продужава рок дуже од неколико недеља јер би рок послије 22. маја значио учешће Британије на изборима за Европски парламент. Пошто Брисел панично страхује од најезде евроскептика након мајских избора, зато и тражи кредибилно објашњење захтјева за продужетак рока.
Британци су гласали за излазак из ЕУ на референдуму 2016- те године. Нијесу гласали ни за “тврди” ни за “меки” Брегзит.
Једноставно гласали су за излазак из ЕУ.

Ирска страхује, Британија увјерава да неће бити “тврде границе” између њих

Брисел, Барније, и Маy претворили су излазак УК из ЕУ у путујући циркус који се приблизава крају пута.
Будући да је све искомпликовано, више опција је у игри.
Ултра љевичар Корбин, вођа сада опозиционе Лабуриатичке партије, вјерује да се може уобличити споразум по коме би Британија остала у царинској унији са 27 земаља блока.

Вјерује се, такође, и у међупартијски консензис између лабуриста и дијела торијеваца око споразума ”Норвешка плус”, по коме би Британија задржала приступ заједничком тржишту и остала у царинској унији. За сада се чини као најмање изводљива опција – нови референдум. Мало ко осим Блера је вољан, да тако багателише слободно изражену вољу британских грађана током референдума 2016.

Хоће ли земља са толико демократског искуства то дозволити? Све је могуће. Оптужбе да парламент издаје вољу грађана већ стижу.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here