Насловна Друштво Специјална болница у Рисну добила нови скенер вриједан 330 хиљада евра

Специјална болница у Рисну добила нови скенер вриједан 330 хиљада евра

0
апарат за скенер у болницу у Рисан

У Специјалној болници „Васо Ћуковић“ свечано је пуштен у рад нови мултислајсни скенер вриједан 330 хиљада еура, који ће грађанима Рисна, цијеле регије и туристима омогућити да добију савремену медицинску дијагностику, оцијенио је министар здравља Кенан Храповић.

Он је, свечано пуштајући у рад скенер, казао да је то, поред скенера у Бијелом Пољу, Беранама и Никшићу, четврти у низу, за који је новац опредијелила Влада Црне Горе.

„Овај скенер добили су не само грађани Рисна, него цијеле ове регије“, рекао је Храповић.

Запослени и грађани те регије су, како је подсјетио, у претходне двије године имали проблеме због квара на старом скенеру.

„Од данас то више није случај. Од данас ће грађани ове регије и туристи, моћи да добију савремену медицинску услугу, односно дијагностику, коришћењем овог најсавременијег скенера“, казао је Храповић.

Фонд за здравствено осигурање је, како је указао, издвојио 53 хиљаде евра за реконструкцију и адаптацију простора, гдје је смјештен скенер.

„Влада је опредијелила преко 160 хиљада евра за набавку друге нове, савремене медицинске опреме. На тај начин се подиже квалитет пружања здравствене заштите. Управо је то политика Влада, да грађани у мјесту живљења и боравка добију услугу, а не као што је било раније, да због одређених услуга, дијагностичких и оперативних процедура, иду у Котор, Бар, Цетиње, или у Клинички центар Црне Горе“, навео је Храповић.

Он је рекао да је, кроз Пројекат енергетске ефикасности, који спроводе Министарство здравља и Министарство економије, опредијељено додатних 80 хиљада евра за наредни период.

„За Пројекат енергетске ефикасности, који се огледа у реконструкцији фасаде Болнице у Рисну, ове године ће бити расписан тендер и након чега ће пројекат бити реализован. До сада је кроз Пројекат енергетске ефикасности уложено преко 300 хиљада евра у ову болницу“, казао је Храповић.

Као важан искорак, како је рекао, на састанку у Болници у Рисну, дефинисана је реконструкција једног дијела болнице.

„Имамо готова идејна рјешења и готов пројекат за реконструкцију у вриједности од скоро 900 хиљада евра. Министарство и Влада ће кандидовати тај пројекат, кроз капитални буџет за идућу годину, и сигуран сам да ће грађани овог краја добити тај пројекат и да ћемо у наредном периоду имати још боље и квалитетније услове за лијечење наших грађана“, оцијенио је Храповић.

Директор Специјалне болнице Рисан, Владо Поповић, рекао је да је пуштање у рад скенера велики дан за установу, пацијенте, и велико растерећење за запослене.

„Огромну захвалност за реализацију овог пројекта дугујемо Министарству здравља и Фонду за здравствено осигурање. Пројекат, који је почео мој претходник доктор Јауковић је први корак на путу модернизације ове болнице. Црна Гора је препозната као земља елитног туризма и туристички инфраструктуру мора да испрати и здравствена инфраструктура. Мислим да је ово само први корак на том путу и да ћемо у томе сви заједно истрајати“, сматра Поповић.

Он је истакао да је циљ Специјалне болнице у Рисну да нема листа чекања.

„Ми ћемо увести и допунске радиолошке амбуланте. Дугујемо огромну захвалност Општој болници Котор, јер смо двије године били без ове услуге, а та болница нам је излазила у сусрет готово свакодневно. У помоћ су ускакали и болнице у Бару, Никшићу. Ми смо подручје које је итекако оптерећено, поготово у туристичкој сезони и ово је за нас један велики дан“, истакао је Поповић.

Предсједник Општине Котор, Владимир Јокић, казао је да Котор има привилегију да буде регионални медицински центар и да поред Опште болнице, има Специјалну болницу у Рисну, Психијатријску болницу и Дом здравља.

„То је град са четри медицинске установе и сасвим сигурно један овакав нови апарат за дијагностику значи много за цијелу регију. Овим болницама не гравитирају само становници ове и околних општина, већ и сви туристи, који посјећују ову регију, а знамо да се ради о преко милион људи. Ово је једна врста разгледнице Црне Горе, поред стручног кадра, који несумњиво ради у овој болници, као и у свим другим здравственим установама у Котору“, објаснио је Јокић.

Он је рекао да се нада да ће и убудуће Влада Црне Горе инвестирати у болнице у Котору.

„Општина Котор, у складу са својим надлежностим, када је ријеч о суфинанисрању и помоћи према здравственим установама и радницима стоји на располагању као и до сада“, поручио је Јокић.

Извор: ПР служба

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here