Насловна Култура Српска књижевна задруга: “Антологије српске поезије за децу” Душана Радовића

Српска књижевна задруга: “Антологије српске поезије за децу” Душана Радовића

Уз сваку пјесму Душан Радовић је правио забиљешке које је за предговор приредио његов дугогодишњи пријатељ Матија Бећковић

0
Matija Bećković i Ljubivoje Ršumović
Матија Бећковић и Љубивоје Ршумовић, фото З. Павловић

У реномираној библиотеци “Антологије Српске књижевне задруге” објављено је ново, осмо издање “Антологије српске поезије за децу” Душана Радовића (1922-1984), која се први пут појавила 1985. године.

У избору су заступљени пјесници 19. и 20. вијека, од Змаја до Љубивоја Ршумовића, Моше Одаловића, Милована Витезовића, Добрице Ерића, Милована Данојлића, Ласла Блашковића…

Уз сваку пјесму Душан Радовић је правио забиљешке које је за предговор приредио његов дугогодишњи пријатељ Матија Бећковић, преносе Новости.

Душко није дочекао да види ову књигу на којој је радио неколико година„, рекао је Бећковић на промоцији.

Нема ниједне књиге за децу коју није прочитао припремајући се за антологију. Уз оне класичне, пронашао је и неке заборављене и непрочитане песме. Посебну снагу потрошио је састављајући антологију у којој је највише не његових, него песама Љубивоја Ршумовића. Књигу је саставио у редакцији Студија Б, што за њега није било никакво чудо, јер код куће није ништа написао„, додао је Бећковић.

Према ријечима Љубивоја Ршумовића, дјечија пјесма мора да има причу, и у томе је тајна критеријума које је имао Радовић, сазнајемо од Новости.

Почео је да пише писма у стиховима свом брату Брани. Много пута је понављао како је рано научио да исписује стихове, савладао занат, али је прве праве песме, међу којима и “Страшни лав”, написао уз доста муке – рекао је Ршумовић и додао како је замолио Мошу Одаловића да напише “Душанов законик” као упутство како треба писати за децу“ истакао је Ршумовић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here