Насловна Политика Штите „коверташе“ и лажне инвеститоре: Неће провјеравати да ли је имовина стечена...

Штите „коверташе“ и лажне инвеститоре: Неће провјеравати да ли је имовина стечена криминалом

Ово је средство за одбрану коверташа и лажних инвеститора које је ДПС инволвирао у економски систем како би заробљену државну имовину користили као резервоар за финансирање изборних кампања и куповину гласова

0
карикатура Горан Шћекић

Посланик Демократске Црне Горе Момо Копривица сматра да је предлог за брисање члана из Закона о одузимању имовинске користи стечене криминалом средство за одбрану коверташа и лажних инвеститора.

Овим закон се предвиђа да, уколико неко посједује имовину која је несразмјерно велика у односу на пријављена примања, Тужилаштво се неће бавити процјеном у циљу утврђивања да ли је та имовина стечена криминалним радњама.

Такође, измјенама Закона о одузимању имовинске користи стечене криминалном делатношћу, предложено је да се избрише одредба која прописује да се финансијска истрага покреће против особе за коју се сумња да посједује имовину већу него што ју је могао прибавити законским примањима.

Тужилаштво ће доносити наредбе да се финансијска истрага покреће само када постоји основана сумња да је имовинска корист стечена криминалном дјелатношћу и због основа сумње да је извршено кривично дјело обухваћено овим законом.

Овај закон представља снажно оружје у борби против криминала, под условом да се користи уз високу стручност и професионални интегритет свих који га примјењују„, наводи се у Владином појашњењу разлога за подношење овог предлога закона.

Међутим, Копривица, сматра да је ријч о драматичном назадовању на плану борбе против организованог криминала и корупције.

Како наводи, да постоје три врсте имовине.

Прва је имовина којој се може доказати законито поријекло, друга је имовина којој се може доказати да је стечена вршењем кривичног дјела, а трећа је она имовина за коју још нико није доказао да је стечена вршењем кривичног дјела, али ни њен власник није у стању да докаже да ју је стекао на законит начин“, наглашава Копривица.

У овом последњем случају, додаје он, постоји јавни интерес за преиспитивањем поријекла те имовине како би се спријечило њено укључивање у правни промет чиме се руше начела једнакости, савјесности и поштења.

„Наши порески закони не садрже ни норме о унакрсној провери пореске основице, а што је тековина модерних пореских закона, тако да се са овом измјеном закона елиминише и задња могућност провјере оне имовине која је у несразмјери са приходима њеног власника. Ако нема провјере имовине која је у несразмери са приходима њеног власника, нема подстицаја за регуларно пословање и пријављивање свих чињеница од значаја за опорезивање„, казао је Копривица.

Како је истакао, провјери, прије свега, морају бити подложни садашњи и бивши јавни функционери и лица чија имовина прелази одређени цензус, те да је Црној Гори неопходан Закон о поријеклу имовине и увођење кривичног дјела незаконито богаћење и прикривање имовине у складу са документима УН.

„То прекрајање закона директно је учињено по налогу Мила Ђукановића и његових тајкуна којима је у последње вријеме објелодањена огромна имовинска маса коју они редовним приходима нису могли прибавити. Ово је средство за одбрану коверташа и лажних инвеститора које је ДПС инволвирао у економски систем како би заробљену државну имовину користили као резервоар за финансирање изборних кампања и куповину гласова. Они са ДПС дијеле плен и ту лежи главни извор несразмејре између имовине и прихода“, закључио је Копривица.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here