Насловна Мозаик Трамп приземљио „боинге“, губитак 32 милијарде долара

Трамп приземљио „боинге“, губитак 32 милијарде долара

0
Боинг

САД су хитно наложиле да сви “Боингови“ авиони типа “737-макс 8“ и “макс 9“ буду приземљени, и та наредба ступа „на снагу одмах“, саопштио је амерички председник Доналд Трамп. Америка је, уз Канаду последња у низу земаља које су се из предострожности одлучиле да на неко време приземље “Боингов“ модел.

Један од водећих произвођача авиона на свету суочава се веома озбиљном кризом, пошто је један од његових најпрофитабилнијих и најпоузданијих извора профита, неколико деценија стар програм „737“, претрпео озбиљан ударац, наводи Ројтерс.

Доналд Трамп је као разлог за одлуку цитирао „нове информације“ које су изашле на видело у текућој истрази о несрећи, али није навео детаље, преноси АП. 

Званичник Федералне администрације за авијацију саопштио је да ће бити потребни месеци док се не заврши „поправка софтвера“ на авионима типа „боинг 737-макс 8“ и додаје да не зна колико ће дуго авиони стајати приземљени, наводи Ројтерс.

Федерална администрација за авијацију претходно је саопштила да не располаже било каквим подацима да су ти авиони небезбедни.

Одлука је донета након несреће етиопског авиона „Боинг 737-макс 8“ у којој је погинуло 157 људи, пренео је АП.

Многе земље су већ забраниле да „737-макс 8“ прелеће њихов ваздушни простор или су приземљиле тaj тип авионе. Пре Америке, то је учинила и Канада.

Понирање вредности „Боинга“

Пад „боинга 737-макс 8“ у Етиопији је други пут да се срушио исти тип авиона за само неколико месеци, али и други пут за шест година да је Федерална администрација за авијацију приземљила Боингове авионе. Последњи пут то се догодило 2013. године када је приземљен „боинг 787-дримлајнер“ због проблема са батеријама, преноси Ројтерс.

Ројтерс наводи да су од тренутка несреће у Етиопији акције највећег произвођача авиона на свету пале за укупно 13 процента.

„Боинг“ је за мање од недељу дана изгубио 32 милијарде тржишне вредности. Акције компаније „Саутвест ерлајнс“, која има највећу флоту „боинг 737-макс 8“ модела, пале су за 0,4 одсто, преноси Ројтерс.

Према берзанским индексима, акције, међутим, показују знаке благог опоравка.

Одлуку Федералне администрације за авијацију да приземљи авионе поздравили су они грађани Америке који раде у авијацији.

„Трамп је урадио праву ствар и за путнике и за оне који раде у авијацији, тиме што је приземљио авионе“, каже Џон Самјуелсон, председник Уније транспортних радника Америке, организације која представља раднике у авијацији.

Према његовим речима радници су узбуђени, и нису више забринути због одласка на радно место које је потенцијално опасно по њихов живот.

Жалбе пилота на „737-макс 8“

Месецима пре несреће у Етиопији пилоти су се жалили америчким федералним властима на „Боинг 737-макс 8“, преноси „Њујорк пост“.

Жалбе су поднели пилоти који су били на летовима у октобру и новембру 2018. године и оне су унете у федералну базу података, пренео је „Далас морнинг њуз“.

Све жалбе су се односиле на „безбедносни механизам“, који је наведен у прелиминарном истражном извештају о несрећи у Индонезији у октобру.

Како се наводи, жалбе се односе на проблеме са авионима „737-макс 8“, који приликом полетања користи аутопилот.

Пилоти су навели како је тај авион непосредно након полетања изненада знао да окрене нос према земљи.

„Чињеница да тај авион захтева толико посла да би био у летном стању је дефинитивно упозорење“, навео је један од пилота у жалби.

Анализа црних кутија

Дани Елдвел, један од званичника америчке администрације за авијацију рекао је да су црне кутије пронађене у Етиопији, послате на анализу у Француску, наводи Ројтерс.

Према наводима, портпарол немачког Савезног завода за истраживање несрећа у ваздухопловству, Гермут Фрајтаг претходно је рекао да та институција неће анализирати црну кутију путничког авиона компаније „Етиопијан ерлајнс“, јер нема услове за то.

„Ово је нови тип авиона са новом црном кутијом, са новим софтвером. Ми немамо могућност да то урадимо“, рекао је Фрајтаг, преноси АП.

Извор: РТС

 

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here