Насловна Култура Тродневна светковина у част великог пјесника: Почели Антићеви дани

Тродневна светковина у част великог пјесника: Почели Антићеви дани

И даље је један од највољенијих пјесника међу свим генерацијама, упамћен као пјесник дјетињства, које је код њега, како је умио да каже у шали, почело негдје после 50. године

0
miroslav-mika-antic
Легендарни Мика Антић; фото: luftika.rs

Пjесник који је порез Новом Саду „платио” пjесмом откуцаној на пореској пријави, Војвођанима напунио груди стиховима о Војводини што се „воли од штала до неба”, дjеци открио гдjе се тачно налази „чуперак плави” и написао „заиста најљубавнију пjесму, а ни ријечи о љубави” – рођен је на данашњи дан, а јуче је у Новом Саду почела тродневна светковина у његову част, 12. „Антићеви дани“.

И даље је један од највољенијих пјесника међу свим генерацијама, упамћен као пјесник дјетињства, које је код њега, како је умио да каже у шали, почело негдје после 50. године, чуло се на свечаном отварању манифестације у Градској кући.

„Антићеви дух и шарм, и све оно што је он представљао, живи са Новим Садом, и Нови Сад живи у том духу непрекидно и нераскидиво“, казао је градоначелник и предсједник организационог одбора манифестације Милош Вучевић.

Мада наводи да је тешко рећи која је пјесникова пјесма најупечатљивија, јер су се уз Мику Антића многи заљубљивали и патили, разумјели шта значе емоције, градоначелник је издвојио ону „пореску“:

„Ако бих сам себе питао, онда вјероватно је то песма ‘Пехар’ и читава та већ легендарна анегдота како је Мика Антић платио порез своме граду Новоме Саду, да је тако одбрусио, одговорио и надмудрио увек упорну, да не кажем досадну, бирократију, па је на пореској пријави написао једну од најљепших пјесама икада отпјевану и посвећену нашем граду, а насталу у контексту плаћања неомиљене обавезе свих нас – пореза. И то показује његов дух, његов шарм, који је карактеристичан за Нови Сад.“

Ове године је Дејану Алексићу додијељена пјесничка награда „Мирослав Антић“, за збирку „Радно вријеме раја“, а биће му уручена 15. марта у Градској кући, на свечаном завршетку манифестације, наводи Политика.

Програм ће се три дана одвијати и у Културном центру Новог Сада, његовој трибини и ликовним салонима, културној станици „Еђшег“ и код издавача „Прометеј“. Дио програма је и филм „Мирослав Антић“ на Јутјуб каналу КЦНС-а.

Anticevi-dani
Отварање манифестације „Антићеви дани“; фото: politika.rs

„Антићеви дани“ трају, напоменуо је градоначелник, захваљујући и раду покојног Драшка Ређепа. Овај новосадски књижевник и критичар преминуо је у јануару.

Програм манифестације, како је то казао директор КЦНС-а Бојан Панаотовић, тражен је у региону.

„Мика Антић је ‘неко и нешто’ у поетском и умјетничком смислу, што се не може везивати само за град, покрајину, државу. Велики пјесници су дио велике европске и свјетске баштине“, рекао је Панаотовић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here