Насловна Политика У црногорско правосуђе не вјерује чак три петине грађана

У црногорско правосуђе не вјерује чак три петине грађана

Већина грађана, такође, сматра да су несавјесни поступци присутни у црногорском правосуђу

3
Весна Меденица

Чак три петине грађана сматра да црногорско правосуђе није независно од извршне власти, показало је истраживање које је данас представио Центар за грађанско образовање (ЦГО).

Како је саопштено из ЦГО, већина испитаника нема повјерење у црногорско правосуђе.

На челу Врховног суда налази се Весна Меденица, а Тужилаштва Ивица Станковић.

Већина грађана, такође, сматра да су несавјесни поступци присутни у црногорском правосуђу.

Тако корупцију, утицај политике на суд и тужилаштво и дуго трајање поступака истиче двије трећине испитаника, а тек нешто мање од тога наводи и лошу кадровску и неадекватну казнену политику, као и конфликт интереса,

Готово двије трећине грађана сматра да у пракси судије и тужиоци не подлијежу санкцијама за дјеловање мимо етичког кодекса.

Коначно, чак три петине грађана сматра да правосуђе није независно од извршне власти. Стога, не изненађује података да испитаници наводе Владу Црне Горе као најодговорнију за подизање нивоа транспарентности правосуђа у Црној Гори, а значајно мање судство, Скупштину, тужилаштво, медије, итд, казала је Мира Поповић, сарадница на програмима у ЦГО.

Теренско истраживање спроведено је од 9. до 14. априла 2019, укључивши 1030 испитаника. Кориштен је троетапни случајни репрезентативни узорак, а у оквиру пунољетне популације из 17 црногорских градова, и уз вођење рачуна о индикаторима пола, година и регионалне заступљености.

3 КОМЕНТАРИ

  1. 3
    0

    Зар у Црној Гори има више од пет посто повјерења у судове које води ова препотентна правна незналица и мафијашица?

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here