Насловна Друштво УН: За три године убијено више од хиљаду новинара

УН: За три године убијено више од хиљаду новинара

У последње три године у свијету је убијено више од хиљаду активиста за људска права и новинара, а људска права слабе, рекао је Гутереш говорећи на отварању 40. засиједања Савјета УН за људска права у Женеви

0
новинари

Генерални секретар УН Антонио Гутереш позвао је свјетску заједницу да не оставља некажњеним злочине почињене против медијских радника и активиста који штите права и слободе.

У последње три године у свијету је убијено више од хиљаду активиста за људска права и новинара, а људска права слабе, рекао је Гутереш говорећи на отварању 40. засиједања Савјета УН за људска права у Женеви.

За последње три године убијено је више од хиљаду заштитника људских права и новинара“, рекао је Гутереш и позвао да се „учини више“ за њихову заштиту и окончање репресија, а да се одговорни изведу пред лице правде.

Не би требало да толеришемо нечувену, готово потпуну некажњивост у вези са злочинима против новинара и других медијских радника“, истакао је генерални секретар УН.

Гутереш је такође изразио забринутост због ширења ксенофобије, расизма и нетолеранције, укључујући и антисемитизам и мржњу према муслиманима на интернету и друштвеним мрежама.

Он је скренуо пажњу на покушаје „повезивања избеглица и миграната са тероризмом“ и на „злонамерну кампању усмјерену на утапање у лажи глобалног споразума о миграцији“.

Гутереш је саопштио да је поручио свом специјалном саветнику за спречавање геноцида Адаму Дијенгуу да „окупи тим УН за ојачавање одговора“ на изјаве које подстичу мржњу и представи одговарајући „глобални акциони план“.

Учесници засиједања Савјета за људска права размотриће од 25. фебруара до 22. марта ситуацију у погледу права и слобода у тридесетак земаља, укључујући Украјину, Венецуелу и Сирију. Пажња ће бити посвећена и темама као што су заштита дјеце од насиља, поштовање људских права у борби против тероризма и спречавање мучења. Русију ће на засиједању заступати замјеник министра спољних послова Сергеј Вершињин.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here